USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Німецький досвід здатен перетворити Волинь на топ-область України*

9 Вересня 2015 16:34
Вперше за 24 роки волинські посадовці отримали можливість перейняти досвід своїх німецьких колег в управлінні регіонами. Українська делегація побувала в кількох містах Німеччини і дізналася, як ефективно управляти областю, на місцях вирішувати проблеми громади, створити дієвий механізм взаємодії людей та влади.

У складі групи, яка тиждень вивчала досвід роботи місцевої влади регіонального рівня на прикладі федеральних земель ФРН, – Північний Рейн-Вестфалія і Рейнланд-Пфальц були голова правління громадської організації «Центр реформ», депутат обласної ради, генеральний директор будівельної компанії «Луцьксантехмонтаж №536 Ігор Чорнуха, перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлєв, головний редактор «Волинської газети», голова правління ГО «Форум українських журналістів» Володимир Данилюк і депутат Луцької міськради, керівник «Офісу реформ» у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Одна із зустрічей відбулася в Мюнстері. Головний казначей місцевого Земельного союзу краю Вестфалія-Ліппе (існує понад 200 років) Георг Лунеманн ознайомив гостей із багатовіковою практикою вирішення проблем різних громад (працевлаштування людей із обмеженими фізичними можливостями, забезпечення роботи 17 музеїв чи вирішення проблем утилізації сміття).

Георг Лунеманн
Георг Лунеманн


Секрет німецького успіху у тому, що кожне село чи місто діють не поодинці, а разом, делегуючи для досягнення результату не лише відповідні повноваження, але й фінансовий ресурс. Про потужність цієї структури говорять цифри: бюджет сягає понад 3 мільярди євро на рік.

Будинок уряду землі Північний Рейн-Вестфалія
Будинок уряду землі Північний Рейн-Вестфалія


Цікаво, що уряд землі Північний Рейн-Вестфалія був сформований за результатами виборів депутатів як в округах, так і за партійними списками. Ні німецький канцлер, ні президент ФРН не мають жодного стосунку до формування виконавчої влади Німеччини на рівні регіонів.

Місцева влада землі Рейнланд-Пфальц вирішила створити у виконавчій владі середньої ланки не 5 округів, а лише 2 дирекції. Кількість чиновників тут менша, ефективність – висока (в тому числі і завдяки зарплаті – 1931 євро 77 центів).

Тут працюють німецькі депутати
Тут працюють німецькі депутати


Німецькі посадовці розповіли і про принцип формування німецької поліції, коли основна частина правоохоронців (230 тисяч) працює на рівні земель та підпорядкована місцевій владі, і лише незначна (38 тисяч) – на загальнодержавному.

«Самостійність регіонів показує свою ефективність, хоча кожна земля (область) працює в тісному контакті з центральною владою. Хоча в ФРН існує федеративний устрій, а не унітарний, як в Україні, однак у них налагоджені тісні зв’язки як по вертикалі влади, так і по горизонталі, коли чимало проблем сусідні регіони вирішують спільно і без сторонньої допомоги. Німецькі землі через своїх представників у Бундесраті можуть впливати на політику центральної влади, відстоюючи права своїх мешканців», – наголосив Ігор Чорнуха.



Саме продумана та розумна реалізація вищеперерахованих принципів та моделей управління регіонами допоможуть зробити з Волині топ-область України.

Після завершення зустрічі у парламенті – Тарас Яковлєв, Анатолій Пархом’юк, експерт Ганс Гітце, депутат із фракції Християнсько-демократичного союзу Вернер Йостмайєр, Іоахім Мусхольт, Володимир Данилюк та Ігор Чорнуха
Після завершення зустрічі у парламенті – Тарас Яковлєв, Анатолій Пархом’юк, експерт Ганс Гітце, депутат із фракції Християнсько-демократичного союзу Вернер Йостмайєр, Іоахім Мусхольт, Володимир Данилюк та Ігор Чорнуха
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
опа Показати IP 9 Вересня 2015 16:46
наші чиновники спаплюжать будь-чий досвід та перекрутять його на свою користь(((
Gans Показати IP 9 Вересня 2015 16:48
Ja, ja natürlich!
Дід Панас Показати IP 9 Вересня 2015 16:49
Цікаво, а Динилюк яким досвідом роботи місцевої влади регіонального рівня міг поділитися????
порада Показати IP 9 Вересня 2015 18:18
Запросіть батальйон відбірних есесманів з нагайками - вони швидко наведуть порядок не тільки на Волині, а й у всій Україні.
ххх Показати IP 9 Вересня 2015 18:48
Чим вони можуть ділитись із німцями, яким досвідом-красти. Одне слово їздили на халяву.
Всезнайко Показати IP 9 Вересня 2015 19:16
Робимо Нью-Васюки...
Місцевий Показати IP 9 Вересня 2015 20:45
Ці уроди з поросячими рилами тільки нас СПОЗОРЯТЬ!!!
народ Показати IP 9 Вересня 2015 21:25
молодих не можна туди послати, треба старих корупціонерів возити ?
Че Показати IP 10 Вересня 2015 09:32
І не поспориш. Однак, за двох умов. Перша: на всі топ пости владної вертикалі запросити німців, при чому по всій країні Друга: пересадити усіх папєрєдніків та їх теперішніх паслідовніків, що німцям не заважали.
віто до Че Показати IP 10 Вересня 2015 16:10
Як думаєш, німці підуть на керівні посади, коли дізнаються, що керувати треба такими, як ти?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus