USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Війна змінила всіх: волинські міліціонери про школярів на сході

12 Грудня 2014 22:00
Довгоочікуваної ротації дочекалася група оперативників із Волині. Побувавши на лінії вогню у зоні АТО, шестеро волинських правоохоронців повернулися на рідну землю втомленими, але щасливими, тож щиро приймали вітання колег та друзів, які прийшли їх зустріти.

Про це повідомиили у прес-службі волинської міліції.

Тепер, після довгих днів розлуки, хлопці зможуть пригорнути своїх рідних та близьких і, відпочивши, приступити до виконання свої службових обов’язків.

Волинські УБОЗівці, співробітники служби по боротьбі з незаконним обігом наркотиків та працівники кримінальної міліції у справах дітей спільно із оперативниками Вінницької, Чернігівської, Чернівецької та Київської областей місяць несли службу на блокпостах на межі Харківської та Донецької областей поблизу сіл Василівка й Погонівка і міста Барвінкове. Правоохоронці здійснювали огляд транспортних засобів на наявність зброї, боєприпасів, а також вибухових і наркотичних речовин. Окрім того, перевіряли підозрілих осіб щодо можливої їх причетності до кримінальних угрупувань і терористичних організацій. А допомагав захисникам виявляти незаконні вантажі – вірний помічник і надійний друг – рудий лабрадор Дарвін.

Начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Нововолинського МВ УМВС України у Волинській області капітан міліції Володимир Морис розповів, що за час їхнього перебування на території проведення антитерористичної операції вони стали для місцевого населення не тільки захисниками, але й хорошими друзями. Оскільки у службовому відрядженні силовики потоваришували із учнями загальноосвітньої школи №3 міста Барвінкове Харківської області. У вільний від служби час правоохоронці навідувалися до школярів не тільки із профілактичними бесідами та цікавими зустрічами, але й із солодощами та подарунками.

Володимир Морис разом із оперуповноваженим СКМСД УМВС у Вінницькій області капітаном міліції Вадимом Гапонюком у перші дні свого перебування у далекому відрядженні відчинили двері тамтешньої школи.

- Специфіка нашої повсякденної роботи полягає в тому, що ми постійно працюємо з дітьми і для дітей. Можливо для багатьох на перший погляд ця робота може видатися простою. Але насправді за кожною ситуацією, за кожною дитячою долею прихований вир дорослих проблем, які ми допомагаємо їм вирішити. А це дуже тонка ювелірна справа. Отож, ми не могли не навідатися до місцевого навчального закладу, не змогли пройти повз. Переступивши поріг школи, найперше що ми зробили, це запропонували свою співпрацю та допомогу. Відтоді й розпочалася наша дружба із вихованцями школи.

Разом із учителями дитячі міліціонери проводили для учнів профілактичні бесіди та уроки патріотичного виховання молоді.

- Ми розповідали школярам про Україну, яка не ділиться на Схід і Захід, Північ та Південь, про єдину Україну, без кордонів та розмежувань, без мовних бар’єрів та політичних вподобань, - розповів Володимир Володимирович.

Учні приїздили на блокпости, постійно передавали міліціонерам зроблені власними руками обереги – виплетені жовто-блакитні хрестики, стрічки та браслети, неймовірні малюнки та листи. Такий хрестик із бісеру привіз із собою на грудях додому кожен волинський оперативник.

- Вагон, у якому ми жили, наче шпалерами, був обклеєний дитячими листами та малюнками. Коли ти спиш у холодному шматку металу, де вода замерзає у чашці, ніщо так не гріє твоє серце і душу, як ті дитячі малюнки, неймовірно яскраві та щирі. На кожному із них - побажання «Повертайся живим!», «Україна єдина!», «Діти України – за мир!». Ці слова наче програмували кожного з нас на успішне повернення додому, а обереги давали неймовірну впевненість та силу, піднімали наш бойовий дух,- підсумував Володимир Володимирович.

За сприяння керівництва школи правоохоронці проводили спортивні турніри, змагання із баскетболу та волейболу між командами силовиків та старшокласників. А в години спілкування «дитячі» міліціонери знайомили школярів зі структурними підрозділами МВС, розповідали про специфіку їх роботи та обов’язки, демонстрували зразки вогнепальної зброї. Учні, не приховуючи захоплення, одягали кевларові каски та фотографувалися із міліціонерами зі зброєю у руках.

В той час я спостерігав за дітками, як горять їх очі від захвату, коли вони тримають у руках пістолет чи автомат, коли вони приміряють каски та балаклави моїх колег, - поділився роздумами капітан міліції. – На мій погляд, воїни-герої АТО стають для молоді неабиякими авторитетами, життєвим прикладом мужності й відваги. Війна змінила всіх: молодь стала свідомою та відповідальною, патріотично вихованою. Я переконаний, ми зробимо усе, щоб ці діти у своєму житті більше ніколи не побачили жахіть війни.

Продовжуючи розповідь, Володимир Морис пригадав, як дивував допитливих учнів чотирилапий оперативник:

- Для лабрадора Дарвіна була своя «програма»: учні протестували чотирилапого міліціонера на професіоналізм – заховали бойовий пістолет у один із шкільних портфелів. Лише мить - і Дарвін знайшов зброю, підтвердивши найвищий кваліфікаційний рівень, і в подарунок отримав хвилю оплесків.

За подаровану увагу та турботу школярі Барвінкового не залишилися перед міліціонерами в боргу, тож на прощання підготували для них урочистий концерт. Його тема «Я люблю Україну» була невипадковою. Школярі у вишиванках щирою українською піснею та духмяним короваєм подякували захисникам за службу та вірність українському народові.

- Коли діти, поклавши руку на серце, урочисто виконували Гімн України та трьома мовами читали «Заповіт» Тараса Шевченка, хотілося від щастя плакати. Відтоді ми зрозуміли, що, подолавши тисячі кілометрів, приїхали до східних кордонів не дарма. Скажу відверто: наша служба і ризик були виправдані, адже тисячі палаючих маленьких сердець зігріли своїм теплом кожного із нас. Там на Сході - наша Україна, там теж наші діти, і ми повинні за них боротися, - підсумував нововолинський оперативник.

Вдячні працівникам міліції місцеві мешканці та влада району. Прощаючись, керівництво школи разом із представниками місцевої влади, відділу освіти та юстиції адресували правоохоронцям слова подяки за мир і спокій та надійний захист східних кордонів. Вони з гордістю прийняли у подарунок від захисників Батьківщини жовто-блакитний прапор.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus