USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Нобелівську премію цьогоріч отримав шведський вчений за дослідження еволюції людини

4 Жовтня 2022 00:49
У понеділок, 3 жовтня, оголосили лауреата Нобелівської премії 2022 року в галузі фізіології та медицини. Ним став шведський біолог, фахівець з еволюційної генетики Сванте Паабо.

Премію йому присудили за дослідження «геному вимерлих гомінінів і дослідження еволюції людини», повідомляє УНІАН.

Роботи Паабо дали основу для нового напрямку в науці – палеогеноміки.

Комітет премії повідомив, що шведський вчений Сванте Паабо першим секвенував (частково розшифрував) геном неандертальця і став першовідкривачем одного з предків сучасних людей – Денисівської людини.

Також він розвинув методи виділення, очищення та аналізу древніх ДНК.

«Відкриття Паабо створили унікальний ресурс, який активно використовує наукова спільнота для кращого розуміння еволюції та міграції людини. Нові потужні методи аналізу послідовності вказують на те, що архаїчні гомініни також могли схрещуватися з Homo sapiens в Африці... Завдяки відкриттям Сванте Паабо ми тепер розуміємо, що архаїчні послідовності генів наших вимерлих родичів впливають на фізіологію сучасної людини», – додають у Нобелівському комітеті.

Зокрема версія гена EPAS1, що була у Денисівської людини, дає перевагу для виживання на великій висоті та поширена серед сучасних тибетців.

А деякі «неандертальські» гени вплинули на імунну відповідь сучасної людини на різні типи інфекцій.

До речі, цьогорічний переможець є сином біохіміка Суне Бергстрема – лауреата Нобелівської премії з фізіології і медицини 1982 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus