USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Замість голів ОДА і РДА - префекти. Їхні повноваження

10 Липня 2015 14:49
Україну чекає конституційна реформа. Вже у вересні на розгляд депутатів Верховної Ради України у другому читанні пропонуються зміни до Основного закону. Цьому передуватиме ще розгляд всіх змін Конституційним судом. У творців змін до Конституції уже є позитивний висновок Венеціанської комісії. Тож вони сподіваються на підтримку депутатів.

Про це стало відомо під час зустрічі голови верховної Ради України Володимира Гройсмана та членів Конституційної комісії з журналістами регіональних видань.

Головні зміни, які пропонуються затвердити, наразі стосуються децентралізації влади і передачі її на місця. Так, пояснив Володимир Гройсман, основні риси цього процесу – повсюдність (органи місцевої влади отримають повну юрисдикцію і карту дій), субсидіарність (жоден урядовець не зможе утримати передану на місця владу) та фінансова самодостатність громад (місцеве самоврядування матиме право на частину загальнонаціональних податків).

ЧИТАТИ ЩЕ: ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД - ЖОРСТКА МАТЕМАТИКА, - ЧЛЕН КОСТИТУЦІЙНОЇ КОМІСІЇ

Одним з творців змін до конституції є член конституційної комісії, експерт групи Реанімаційний пакет Реформ Юрій Ганущак. Він розповів про ключові зміни до Конституції України, які пропонують затвердити.

Адміністративно-територіальний устрій в країні буде наступним: громада (об’єднані поселення) – район (йдеться про нові райони, які будуть утворені після об’єднання громад) – регіон.

У новій Конституції поняття адміністративно-територіальна одиниця будуть розділені. Бо ознаками адміністративно-територіальної одиниці є територія, люди і влада, і вони не створюються самі по собі. Тобто найменшою адміністративно-територіальною одиницею стане громада, яка об’єднуватиме поселення. Наступний рівень – райони, які будуть сформовані після об’єднання громад. Третій рівень – регіон.

На формування ефективної системи управління за новою моделлю, планується, буде визначено 2 роки перехідного періоду. Та не виключено, що цей термін під час політичних торгів буде змінений.

Нагадаємо, майже всі українські області, у тому числі й Волинська, затвердили перспективні плани об’єднаних громад. Це – документ, який після затвердження у Мінрегіонбуді дає поштовх для об’єднання громад, і початку реформи.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ НА ВОЛИНІ: РІК РЕФОРМ, АМБІЦІЇ ВЛАДИ ТА ВІДСТАВАННЯ ВІД СУСІДІВ

За час перехідного періоду потрібно буде прийняти більше 500 законів (про адміністративно-територіальний устрій, про органи державної влади, про місцеве самоврядування), аби напрацювати ефективну систему управління і передачу влади на місця. Місцеве самоврядування буде приведене у відповідність до Європейської хартії, згідно з якою органам місцевого самоврядування надається право і спроможність вирішення всіх питань підлеглих територій.

Одним з ключових аспектів нової конституції є введення посади префекта та надання йому повноважень державного нагляду. Місцевих адміністрацій (районних та обласних) уже не буде.

На рівні району (нового району, а не такого, який є сьогодні) та області будуть утворені префектури, де працюватимуть префекти. Префект центрального району в області буде одночасно префектом області.

Префектури будуть тими органами, які координують діяльність уряду на місцях. На практиці це буде виглядати наступним чином: якщо уряд приймає якийсь нормативний акт, то префект має стежити, як він виконується на місцях. Якщо в нормативних актах будуть недоречності, то префекти мають право вказати на них уряду.

Префект буде відповідальним перед президентом, але підзвітним і підконтрольним уряду.

Якими будуть повноваження префектів? Префект наглядатиме, чи відповідають Конституції України та законам рішення, які прийняли органи місцевого самоврядування. Він організовуватиме діяльність органів місцевого самоврядування в умовах надзвичайних ситуацій. Префект також буде координувати діяльність місцевих рад та центральних органів влади і забезпечуватиме виконання державних програм.

Що це означає на практиці? Префект сканує всі акти, прийняті органами місцевого самоврядування району. На те, щоб висловити незадоволення цим документом в префекта є місяць. Якщо префект виявить у рішенні місцевих рад невідповідність законам чи конституції, то він може звернутися до суду про скасування цього акту і зупиняє на час судового розгляду його дію.

В новій редакції Конституції передбачено, як має діяти префект і президент, якщо органи місцевого самоврядування приймають рішення, які загрожують суверенітету України та загальним засадам Конституції. До прикладу, якась область вирішить, приєднатися до іншої країни (чудовий приклад – Крим і Донбас) або вирішить, що регіональною мовою буде не українська мова. Тоді президент зупиняє роботу органу місцевого самоврядування, всі документи скеровуються в Конституційний суд, який має негайно розглянути цю справу.

На цей період (але не більше як на 120 днів) замість органу місцевого самоврядування призначається уповноважений – менеджер, якого перевірятиме префект. Якщо Конституційний суд визнає порушенням рішення органу місцевого самоврядування, то місцеву раду розпускають і призначають позачергові вибори.

Префект в районах матиме статус представника Кабінету Міністрів (а не президента, як голови адміністрацій). Ротація префектів відбуватиметься кожні три роки, аби префекти не прив’язувалися до територій, знайомств.

Префекти проходитимуть спеціальний вишкіл і спецперевірку. Префект обов’язково має бути позапартійним.

Префекти мають бути призначені в особливий спосіб: за результатами конкурсу він включається в спеціальний кадровий резерв, в якому має бути мінімум рік. Кандидатуру на призначення префекта Кабмін подає Президенту. Президент може відмовити в цьому призначенні, але має цю відмову мотивувати.

Власне, префекти – це законники, яким надані функції державного нагляду. Ці повноваження подібні до тих, які мала свого часу прокуратура.

До слова, кадровий резерв префектів формуватиметься з державних службовців не нижче 4-ої категорії, які відповідатимуть спеціальним кваліфікаційним вимогам, проходитимуть спеціальну підготовку та перевірки. Перебування у кадровому резерві від одного до п’яти років. Включення до кадрового резерву здійснюється Указом Президента, а от вибір кандидатури на вакантну посаду залишається вже за Урядом.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОВИН ПРО АДМІНРЕФОРМУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 10 Липня 2015 15:03
ПришлIть нам перфекта замiсть Гунчика, можна в резервi рiк не тримати, одразу пришлiть, як виняток. А доречi центральним районом нашої областi лишиться Луцьк?
Уважний до Анонім Показати IP 10 Липня 2015 21:11
Центральним районом нашої області буде Луцький район
префект Показати IP 10 Липня 2015 15:12
Основним завданням префекта буде нагляд за виконанням бюджету на місцях і 90% ВЧАСНОГО ЙОГО ПЕРЕРАХУВАННЯ В КИЇВ! Оце і вся децентралізація.Вже закінчили люстрацію і забули про неї.Антикорупційники всіх корупціонерів навіть і не починали знайомитись з ними,не те,щоб починати роботу з цього приводу,теж вже закінчили,Залишилось чим скоріше провести децентралізацію,поки не перехватив хтось інший в скорому майбутньому.Вперед хлопці,поспішайте,поки-що ваш час.
Me Показати IP 10 Липня 2015 15:20
Голодні ігри по-українськи
Анатоль_ Показати IP 10 Липня 2015 15:48
Пані Наталко Семенівно каже мені, що це реформа у вірному напрямку і незабаром прості волиняни будуть вже жити дуже заможно як у Швайцарії!
А Показати IP 10 Липня 2015 15:59
Допоки в державі не закінчиться війна під іменем АТО, всі ігри в реформи, демократію та децентралізацію заборонити під страхом смертної кари. Термін закінчення АТО 1 вересня. Батьки повинні повести дітей в школу і забути весь цей кошмар. А не щоб малі діти замість навчання доглядали батьків-інвалідів з фізичними чи психологічними травмами, отриманими при захисті інтересів олігархів.
Анонім до А Показати IP 10 Липня 2015 18:53
А коли проводити подальшу централізацію влади, як не смутні часи? І о якій децентралізації ти говориш? Наведи хоч один приклад в діях нинішньої влади, який можна назвати децентралізацією.
Андрій Показати IP 10 Липня 2015 16:11
Тіпа смотрящиє. Взнаю мрії Віктора Федоровича, але він не додумався, як їх втілити в життя. Ці придумали....
він Показати IP 10 Липня 2015 16:40
цікава стаття але ще наведіть приклади де такі схеми управління працюють
приклад до він Показати IP 13 Липня 2015 10:28
це французька модель
віктор Показати IP 10 Липня 2015 17:39
а вы друзья как не садитесь все в музыканты не годитесь...якщо громадяни називають голову адміністрації соскою то і ставши префектом вона залишиться для громадян соскою...
уважному Показати IP 11 Липня 2015 14:53
при теперішньому керівництві луцьким районом, ото то буде, один бухає другий з лілею на роботі шури мури, а в голови РДА заступники ніякі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus