USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Об’єднання громад - жорстка математика, - член Коституційної комісії

9 Липня 2015 14:37
На думку члена Конституційної комісії Юрія Ганущака, більшість запропонованих волинських громад відповідають Методиці об’єднання громад. Але не виключено, що частина громад, якщо вони утворяться в тому вигляді, як запропоновано в перспективному плані, можуть виявитися неспроможними.

Вчора, 8 липня, відбулася зустріч членів конституційної комісії з журналістами українських регіональних видань з питань децентралізації та контистуційної реформи.

Юрій Ганущак розповів про перспективні плани, прийняті обласними радами. Так, з його слів, днями такий перспективний план уже затвердила Львівська обласна рада. Згідно з ним, на Львівщині пропонується створити 165 громад. Та, на думку експерта, насправді їх має бути в 2-3 рази менше, аби громади були спроможні себе прогодувати.

Натомість, перспективні плани Донецької та Луганської областей повністю відповідають Методиці, розробленій Мінрегіонбудом, оскільки вони не пройшли обговорення в обласних радах.

Власне, з його слів, затвердження перспективних планів обласними радами потрібне для того, аби на місцях обговорили децентралізацію. Оскільки саме на місця передаватимуться нові ресурси і нові повноваження.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ НА ВОЛИНІ: ДОБРОВІЛЬНО ПРИМУСОВО?

Власне, зі слів експерта, у процесі формування громад найважливішу роль має відігравати економічна складова: бо коли громади отримають мало грошей тільки тому, що не захотіли укрупнюватися, тоді вони й пошкодують. З його слів, лобіювання власних інтересів місцевими політиками й чиновниками до добра не приведе.

«Очевидно, що тут є ціла купа «хотєлок», як на Львівщині, де напланували 165 громад. Коли я приїжджаю і пояснюю, то люди починають вже рахувати гроші. Бо об’єднання - жорстка математика: можливість і спроможність. Тільки громадам, які територіально розташовані далеко від центрів економічного впливу, держава допомагатиме. І я часто кажу на таких зустрічах: якщо навіть пройдете через Кабмін, будете плакати і ридати, коли побачите трансферти Мінфіну. Сьогоднішній процес - це поки що загальна «притирка»: «я хочу», а не «я можу», - пояснив Юрій Ганущак.

На прохання кореспондента Інформаційного агентсва Волинські новини Юрій Ганущак прокоментував і перспективний план Волині, зауваживши, що і там є «хотєлки», хоча вони в меншості. Нагадаємо, у перспективному плані Волині задекларовані 74 громади. Однак, сільські ради Волині не надто вдоволені пропонованим об’єднанням, тож намагаються ще виокремитися і подрібнитися, незважаючи на попередження про неспроможність.

ЧИТАТИ ЩЕ: УХВАЛИЛИ ПЛАН ФОРМУВАННЯ ГРОМАД НА ВОЛИНІ. КАРТА

«Я ознайомлений усіма перспективними планами. На Волині більшість громад відповідають Методиці. Але це я так вважаю. А в Кабміні може бути інша думка», - зауважив Юрій Ганущак.

Додамо, що перспективні плани, прийняті обласними радами, мають бути затверджені у Кабміні.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОВИН ПРО АДМІНРЕФОРМУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus