USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Нове медичне законодавство: до яких змін варто готуватися волинянам

5 Лютого 2018 15:52
Укладення декларацій з сімейними лікарями, створення Національної служби здоров’я та перетворення комунальних медичних закладів на комунальні некомерційні підприємства - саме такі новації відбудуться цьогоріч внаслідок низки змін до законодавства.


Про це говорили під час оперативної наради у голови Волинської облдержадміністрації 5 лютого.

Про набуття чинності Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» поінформував начальник управління охорони здоров’я ОДА Ігор Ващенюк. З його слів, закон набув чинності з 30 січня, також чинним став закон про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості та постанова Кабміну про деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Згадана постанова затверджує порядок надання субвенції.

Закон включає перелік медичних послуг, надання яких пацієнту держава компенсує за рахунок коштів держбюджету. Програму медичних гарантій затверджує Верховна Рада у складі закону про держбюджет на відповідний рік. Нині до цієї програми входять послуги як первинної, вторинної, третинної та паліативної медичної допомоги, так і медична реабілітація, медична допомога до 16 років та медична допомога у зв’язку з вагітністю та пологами.

Медичні послуги та лікарські засоби, які не ввійшли в програму, не компенсуватимуться за кошти держбюджету, але можуть покриватися за рахунок коштів бюджету, передбачених реалізацією інших державних програм, а також за рахунок місцевих бюджетів, медичного страхування та інших видатків.

Органи місцевого самоврядування у рамках своєї компетенції можуть фінансувати місцеві програми розвитку в галузі системи охорони здоров’я, зокрема, оновлення матеріально-технічної бази, капітального ремонту, реконструкції , підвищення заробітної плати медичним працівникам тощо.

Нагадаємо, наразі на Волині спостерігають відтік медичних кадрів за кордон.

У другому півріччі цього року повинно стартувати фінансування першого етапу первинної ланки за рахунок Національної служби здоров’я. Зараз службу створюють у стислі терміни. Протягом цього року усе ще зберігатиметься можливість фінансування первинної ланки медицини у рамках медичної субвенції, як це було досі.

Вартість медичних послуг, які фінансуватимуться за кошти Національної служби здоров’я, буде однаковою по всій державі та економічно обґрунтованою.

Отже, як наголосив посадовець, у квітні відбудеться етап приписної кампанії (коли громадяни укладатимуть декларації про надання первинної медичної допомоги з сімейними лікарями), у липні – етап фінансування первинної ланки з коштів Національної служби здоров’я і у 2020 році – перехід вторинної та третинної ланок медицини на нову форму фінансування. Завданням органів місцевого самоврядування зараз є перетворення комунальних медичних закладів на комунальні некомерційні підприємства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Пацієнт Показати IP 5 Лютого 2018 16:11
Можна коротко-ідіть в ср... Так скажуть дуже багато...Що далі...ніхто не знає.А де реформа...?
Анонім до Пацієнт Показати IP 5 Лютого 2018 21:06
так рехформа у тому і полягає, що в основному пацієнт буде платити за лікування з інших джерел, тобто з власної кишені. безкоштовно можуть тільки вперед ногами винести і то тільки до моргу
ВідЗакону Показати IP 5 Лютого 2018 21:17
КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ Документ 254к/96-вр, чинний, поточна редакція — Редакція від 30.09.2016, підстава 1401-19 "Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності. {Офіційне тлумачення положення частини третьої статті 49 див. в Рішенні Конституційного Суду № 10-рп/2002 від 29.05.2002} Держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя."(С) Іде пряме порушення Конституції в плані "існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена"(С), адже перетворення комунальних медичних закладів на комунальні некомерційні підприємства є саме ліквідацією закладів, тобто скороченням чисельності цих закладів. Для залучення додаткових коштів можна було просто на законодавчому рівні дописати що ці комунальні заклади мають право використовувати в своїй діяльності додаткові кошти отримані певним шляхом (перелік). Нас знову мають! Амінь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus