USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Нові правила розрахунку субсидій: у кого можуть забрати держдопомогу

22 Вересня 2016 12:31
Позбавити держдопомоги можуть за дорогий подарунок, здачу житла в оренду і торгівлю врожаєм зі своєї дачі.

Кабмін змінив правила розрахунку субсидії, – інформує "Сегодня".

Зокрема, замість реальних доходів вносяться умовні – для тих, хто служить, навчається або не має офіційних доходів. Експерти кажуть: це зроблено, щоб скоротити число одержувачів держдопомоги, яких, в зв'язку з ростом тарифів, побільшає майже в 1,5 рази і становитиме близько 9 мільйонів родин (всього в Україні – понад 14 мільйонів родин).

ЩО ЗМІНИЛОСЯ

Як роз'яснили у Мінсоцполітики, згідно з постановою Кабміну №635 від 8 вересня, для студентів старше 18 років, які не отримують стипендію, при розрахунку доходів для призначення субсидії вважається, що вони мають дохід в розмірі одного прожиткового мінімуму (ПМ) для працездатних (зараз – 1450 гривень).

Для солдатів строкової служби, якщо вони зареєстровані в будинку, де живе родина, яка претендує на субсидію, встановили умовний дохід в розмірі 50% прожиткового мінімуму (725 гривень). Для студентів молодше 18 років, які отримують стипендію, а також для тих, кому держава платить будь-яку допомогу (по інвалідності, по догляду за інвалідом, одиноким матерям тощо), враховується до доходів тільки розмір цієї допомоги, навіть якщо вона менше ПМ. А тим, хто не має жодних офіційних доходів, "припишуть" аж два ПМ (2900 гривень). У Міністерстві таку норму обґрунтовують тим, що такий "жебрак" чимось харчується і має інші витрати (на одяг, транспорт, ліки).

Водночас з доходів, які впливають на призначення і розмір субсидії, виключені: вартість безкоштовних путівок, протезів, засобів реабілітації (коляска, милиці), суми, виплачені за шкоду здоров'ю у зв'язку з виробничою травмою. Також претендент на субсидію може отримати її у винятковому порядку, за рішенням комісії при місцевих органах влади. Для цього йому треба довести, що його доходи дійсно менше розрахункових (наприклад, людина безробітна і зараз серйозно хвора).

ЗА ЩО ВІДБЕРУТЬ

Як роз'яснив міністр соцполітики Андрій Рева, головна причина, за якою можуть відмовити в субсидії або відібрати вже призначену, – це повідомлення від податкової про те, що хтось із членів родини одноразово витратив понад 50 тисяч гривень без довідки про доходи (купівля землі, квартири, будинку тощо), крім оплати "комуналки" або невідкладної медопераціі.

Також, зі слів міністра, субсидії позбавлять, якщо в квартирі зареєстровані (але в декларації про доходи не вказані) люди (діти, батьки тощо), які проживають в іншому місці. Вихід є – подати на комісію з субсидій документи, що підтверджують, що фактично вони живуть в іншому місці. Це може довести довідка з місця роботи або навчання в іншому місті, лікарні, хоспісу.

Але, з огляду на те, що з початку року Мінфін проводить верифікацію (перевірку непрямими методами, наприклад опитування сусідів) доходів одержувачів субсидій і вже виявило понад 60 тисяч тих, хто їх приховує, в зоні ризику – не тільки ті, хто без сплати податків здає квартиру, займається репетиторством, нелегальним перевізництвом, але навіть продає вирощені на дачі фрукти-овочі.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ПОКУПКА НА 50 ТИСЯЧ МОЖЕ ВПЛИНУТИ НА СУБСИДІЮ

Позбавити субсидії можна навіть за покупку дорогої турпутівки або якщо при перевірці умов життя родини пенсіонерів виявлять в їх квартирі нові меблі, побутову техніку, подаровану дітьми. Зі слів юриста Володимира Столітнія, щоб уникнути такої ситуації, слід звернути увагу на платіжні документи за покупку на ім'я платника (наприклад, сина) і заздалегідь пред'явити їх при оформленні субсидії. Судитися потім за відібрану субсидію можна, але це дорого і довго, каже юрист.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Місцевий Показати IP 22 Вересня 2016 12:42
Субсидії потрібно давати тим, хто їх дійсно потребує.
Волинянин до Місцевий Показати IP 22 Вересня 2016 13:30
Все правильно. А не тим в кого трьохповерховий будинок, два автомобіля на подвір"ї, і займаються контрабандою, не платять ні копійки в державну казну. Ганьба!!!!!!!!!!
Вова Показати IP 22 Вересня 2016 12:55
коментар було видалено
Маня Показати IP 22 Вересня 2016 13:06
Дурня повна.Ви перевірте,хто працюєза кордононом і і одерєує субсидії. І вс стане на свої місця.Там одержують по 1000 євро в місяць.А тут одержують субсидії. Мають по 20 га городу, 5 ктров. 70 свиней,трактори, комбайни і одержують субсидії.Цих перевірте.Сільради нічого не роблять і нікого не перевірЯють Або перевіряють цих,хто їм не платить .
sv Показати IP 22 Вересня 2016 14:21
Оце так-так! Встановити студентам стаціонару, які навчаються на платному, дохід у 1450 гривень - це рівень наших чиновників! Мало того, що батьки платять за навчання, харчування, проїзд і т.д., так виявляється у цих дітей ще й дохід є!
Луцьк Показати IP 22 Вересня 2016 15:56
НАША ВЛАДА ДИБ.ЛИ ЯКІ ХОЧУТЬ В ЛЮДЕЙ ОСТАННІ ГРОШІ ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ПОЗАБИРАТИ!!!!!! А САМІ НА ЦЬОМУ НАЖИВАЮТЬСЯ!!! ВСІ НА МАЙДАН!!!
Надежний Показати IP 14 Квітня 2017 10:53
Разводят нас как...Пусть роботу дадут, достойные зарплаты и пенсии, а не смотрят чем заниматься люди для выживания! Тарифы у нас 100% не обоснованы говорю как экономист!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus