USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нові тарифи, податки та ЗНО: що зміниться для українців у лютому

1 Лютого 2021 10:59
У лютому цьогоріч в Україні запланована низка змін у різних сферах життя. Зокрема, зміниться тариф на газ, у цивільній медицині використовуватимуть гелікоптер, з’явиться ще одне міністерство.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

Діятиме новий тариф на газ

З 1 лютого починає діяти фіксований тариф на газ для населення – 6,99 грн за кубометр. Ціна буде такою до кінця опалювального сезону. Зміни не стосуються споживачів, які уклали річні контракти з газопостачальними компаніями.

Рішення про фіксований тариф ухвалили після того, як понад 50 постачальників на початку січня суттєво підняли ціни на газ, деякі до 10,8 грн за куб. Кабмін назвав їх завищеними.

«Тепер усі споживачі України сплачуватимуть суттєво менше за природний газ. Можу сказати, що, за нашими даними, середня ціна на газ в Україні в січні була понад 9,6 тисячі гривень. Відповідно, ціна буде знижена в середньому для населення України до близько 7 тисяч гривень», – сказав виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко.

Якщо фірми не зможуть надати газ за таким тарифом, то обов’язок постачати його споживачам отримає державна компанія «Нафтогаз». У лютому вони продаватимуть паливо за меншою від граничної ціною – по 6,86 грн.

«Держава не може сама встановлювати тарифи, які хоче, бо навіть не має на це права. Є інші варіанти – субсидії, кредитування. З новою ціною інші компанії не зможуть продавати паливо або працюватимуть у збиток. Зате усе перейде до рук Нафтогазу. Водночас, запропонувавши повернутись до регулювання ринку газу й заодно порушити всі можливі норми законодавства, компанія добряче підставила президента Зеленського. Дісталося також уряду та Верховній Раді. Які вже шукають додаткових 10 мільярдів гривень на субсидії. А їх потрібно було передбачити ще восени 2020 року. Зате Нафтогаз переманив споживачів, користуючись державним газом», – говорить експерт з енергетики Юрій Корольчук.

Він вважає, щоб дійсно розв’язати проблему, треба відокремити Нафтогаз та Укргазвидобування. Тоді паливо продаватимуть на біржі, де середня ціна в опалювальний сезон близько 6 тис. грн.

Назвуть моделі авто, які оподаткують



1 лютого Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства оприлюднять список моделей машин, за які потрібно сплатити транспортний податок у 25 тис. грн.

Насамперед це стосуватиметься власників автівок старіших 5 років та вартістю понад 2,2 млн грн.

Сума податку зросте, якщо не заплатити його протягом 60 днів. У перші 90 днів на 10%, після цього терміну – на 20%.

Також автомобіль або інше майно можуть заарештувати як податкову заставу. В останньому випадку машиною можна буде користуватися, але продати чи подарувати – ні. Податківці мають право продати автомобіль, з отриманої суми отримати платіж, а решту повернути вже колишньому власникові автомобіля.

З’явиться нове міністерство

1 лютого 2021 року в Україні відновить роботу Міністерство аграрної політики та продовольства. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів від 28 грудня 2020-го.

«Україна має потужний агросектор, тому є необхідність у відновленні роботи профільного аграрного міністерства. Нам потрібна ефективна державницька політика у сфері АПК, а також захист інтересів українських виробників», – говорить прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Міністерство агрополітики реорганізували у вересні 2019 року. Натомість усі повноваження переклали на Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

«Відновлення міністерства може мати кілька мотивів. Або тут справді все прозоро й уряду необхідне воно для ефективніших рішень по агросектору. Або хочуть всунути в Кабінет міністрів свою людину. Щоб мати в уряді як колегіальному органі додатковий голос», – каже політолог Дмитро Купіра.

Запустять новий проєкт в медицині

У лютому в Україні планують запустити пілотний проєкт із цивільної медичної евакуації тяжкохворих. До цього гелікоптерами користувалися лише медики Збройних сил.

«Цей проєкт – надзвичайно важливий елемент, зокрема, у розвитку трансплантації. Матимемо можливість вчасно транспортувати повітряним шляхом анатомічні матеріали та реципієнтів. Першочергово такою послугою користуватимуться для трансплантації серця», – розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Першими новий проєкт на собі випробують Київ та Львів.

«Чергуватимуть повітряні екіпажі й медичні бригади. Вилітатимуть до людей із гострими затримками кровообігу, розладами серцево-судинної системи, порушеннями мозкової роботи, опіками 1-го та 2-го ступеня, опіками електричним струмом чи верхніх дихальних шляхів», – пояснив Степанов.

Екіпажі посилатимуть у випадках травм хребта, проникаючих поранень тіла, травматичних ампутацій кінцівок, переломів 2 чи більше трубчатих кісток. Також масових уражень, стихійних лих, або якщо пацієнти отримали травму внаслідок падіння з висоти, дорожньо-транспортних пригод тощо.

Учителі складуть незалежне тестування

27 лютого відбудеться 1-й етап незалежного тестування вчителів початкової школи. Перевірять їхній рівень фахових знань та вмінь.

Взяти участь у сертифікації зможуть лише 2 тис. осіб. Для цього мали попередньо зареєструватися.

Тест ЗНО складатиметься зі 100 завдань, на виконання яких учасникам буде відведено 180 хв. Кожне правильно виконане завдання – 1 бал. Для успішного складання іспиту вчителям необхідно набрати не менше як 60 балів.

Ті учасники, які не подолають визначений пороговий бал, не зможуть взяти участь у наступному етапі сертифікації.

Успішне проходження можуть зарахувати як позачергове складання атестації. Крім того, такі педагоги отримають 20% до заробітної плати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 1 Лютого 2021 12:17
ціну на газ знизили з безбожно високої до дуже високої. реальна ціна - не більше 3 грн за куб м З ДОСТАВКОЮ, але прокладку-монополіста НАФТОГАЗ УКРАЇНИ ніхто прибирати не збирається
скептик Показати IP 1 Лютого 2021 13:49
«Україна має потужний агросектор, тому є необхідність у відновленні роботи профільного аграрного міністерства. Нам потрібна ефективна державницька політика у сфері АПК, а також захист інтересів українських виробників» А ДО ЦЬОГО ЧАСУ УРЯД ЧИМ ЗАЙМАВСЯ ?
скептик Показати IP 1 Лютого 2021 13:51
"Вилітатимуть до людей із гострими затримками кровообігу, розладами серцево-судинної системи, порушеннями мозкової роботи, опіками 1-го та 2-го ступеня, опіками електричним струмом чи верхніх дихальних шляхів" ЦЕ ЛИШЕ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ФЕОСРАНІЇ
скептик Показати IP 1 Лютого 2021 13:52
"Перевірять їхній рівень фахових знань та вмінь". А ДИПЛОМИ ВИ КОМУ ВИДАЛИ ? МОЖЕ З ВУЗІВ КРАЩЕ РОЗПОЧАТИ ? ЧОМУ УРКАЇНСЬКІ ДИПЛОМИ ВИЗНАЮТЬ ТІЛЬКИ В АФРИЦІ ?
ага Показати IP 1 Лютого 2021 15:06
Ото з цими нововведеннями зажиємо! Ще одне міністерство заповниться піаністами з 95 кварталу-які і в селі ніколи не були .не те .що в с/господарстві хоть зе-лене поняття мають!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus