USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нові правила виборів: виклики для волинських топ-політиків

15 Липня 2010 10:56
Минулої суботи, 10 липня правляча коаліція у парламенті проголосувала у другому читанні та в цілому Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Закон знаходиться на підписі у президента, а місцеві політики та партійні функціонери «перетрушують» інтернет в пошуках остаточного тексту закону.

Ряд відомих експертів та опозиційних політиків уже дали свою оцінку цьому твору вітчизняних законодавців. Ми поділяємо думку, що даний виборчий закон є суттєвим кроком назад у адмініструванні виборів та суперечить сучасним демократичним практикам європейських країн.
Але ми не будемо аналізувати "новел" виборчого законодавства (змішана виборча система, заборона участі у виборах виборчих блоків, висування кандидатів від місцевих організацій партій зареєстрованих за рік до виборів тощо), які вже широко висвітлювались у всеукраїнських електронних та друкованих ЗМІ.

Спробуємо проаналізувати окремі положення закону, яким не було присвячено належної уваги. Також ми спрогнозуємо можливу поведінку волинських топ-політиків на наступних місцевих виборах через призму окремих норм прийнятого закону.

Серед особливостей нового виборчого законодавства варто виокремити норму про одночасне балотування на дві виборні посади (боротьба за два мандати). Доволі цікавою є положення Закону прописане у частинах 4 і 5 статті 35. Дана норма дозволяє кандидатам одночасно балотуватись до однієї і тієї ж ради (обласної, районної, міської) як за списком партії, так і по мажоритарному округу.

Також політики мають право балотуватись у списку партії до відповідної ради і одночасно на посаду сільського, селищного, міського голови.
При цьому кандидат повинен бути висунутий однією і тією ж партією на всі виборні посади.
Разом з тим закон не дає можливості одночасно балотуватись за мажоритарними округами до двох і більше рад, або на мажоритарному окрузі та на посаду відповідного голови одночасно.
Такі законодавчі новації можуть як сприяти окремим політикам і політичним партіям у веденні виборчої кампанії, так і створювати певні незручності для окремих з них. Від такої новації у першу чергу виграють найбільш рейтингові політичні сили регіону. До таких у регіоні можна віднести Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», партію «Сильна Україна», Партію регіонів, Всеукраїнське об’єднання «Свобода».
Ці політичні сили можуть сформувати списки кандидатів у депутати до місцевих рад таким чином, щоб список очолювали лідери – відомі політики, а відразу за ними розміщувались спонсори політичної сили (за звичай менш публічні особи). Такий підхід до формування списку дозволить задовольнити амбіції, як лідерів місцевих організацій партій, так і апетити фінансових донорів.
Одночасно решта амбітних місцевих політиків, які можуть бути розміщені у непрохідній частині списку можуть спробувати свої сили у мажоритарних округах.
Для інших партій, які мають значні шанси отримати мандати на місцевих виборах в області («Наша Україна», Українська народна партія, партія «Реформи і Порядок», Єдиний Центр) така норма несе подвійне фінансове навантаження під час проведення виборчої кампанії. Оскільки спискам кандидатів не гарантоване долання 3% бар’єру, тому кандидати зі списків змушені будуть паралельно балотуватись у мажоритарних округах до тієї ж місцевої ради, щоб збільшити свої шанси стати депутатами.
Також певні переваги від такого положення матимуть кандидати на посади міських голів, які балотуючись на дві виборні посади, агітуючи за себе паралельно «тягнутимуть» і список відповідної політичної сили.
Куди топатимуть "топи"
Спробуємо проаналізувати поведінку волинських топ-політиків, які очевидно будуть брати участь у місцевих виборах.
Місцеві вибори 2010 року є репетицією виборів парламентських, які пройдуть не пізніше ніж восени 2012, і швидше за все за тією ж змішаною системою.
Ряд волинських політиків, які планують обійняти виборні посади за результатами виборів 31 жовтня цього року, розглядають таку участь, як проміжний етап у майбутній боротьбі за мандати народних депутатів України.
Голова облдержадміністрації Борис Клімчук у вигляді новоприйнятого закону отримав підніжку від владної коаліції. Його іменний блок «Рідна Волинь», який Борис Петрович «розкручував» останнім часом за допомогою піар–заходів фонду «Рідна Волинь», не зможе взяти участь у місцевих виборах.
Пропустити місцеві вибори «губернатору» навряд чи вдасться навіть при бажанні. Швидше всього Президент Віктор Янукович «попросить» харизматичних губернаторів, в тому числі і Клімчука, очолити списки Партії регіонів на виборах до обласних рад.
Крім того Борис Петрович одночасно може піти на вибори до обласної ради по мажоритарному виборчому окрузі у Луцьку, або ж у рідному для нього Ковельському районі, щоб мінімально зв’язувати себе з партією влади.
У іншому випадку Клімчук може бути висунутий як Партією регіонів так і Народною партією, яка не є йому чужою, або якоюсь третьою менш відомою політичною силою.

Голова обласної ради та одночасно голова обласної організації ВО «Батьківщина» Анатолій Грицюк просто зобов’язаний вести свою політичну силу на вибори до обласної ради очоливши, як і чотири роки тому, виборчий список партії Тимошенко.

Швидше всього Анатолій Петрович не буде страхуватись балотуванням до обласної ради на мажоритарному окрузі у рідному Ківерцівському районі - там є вдосталь кандидатів у «Батьківщини».
Останнім часом вперто почали ширитись чутки, що пан Грицюк може одночасно стати кандидатом на посаду міського голови Луцька від своєї політичної сили, яка ніяк не може підібрати кандидата, який би переміг на виборах у місті. Чи підтвердяться такі чутки і які наслідки може мати похід Грицюка на міські вибори зараз, - спрогнозувати важко.

Луцький міський голова Богдан Шиба, який за своє життя побував у ряді націонал-демократичних партій напередодні місцевих виборів не може похвалитись тим, що його підтримає якась популярна у регіоні партія. Богдан Павлович просто змушений повторно боротись за посаду, яку обіймає і навряд чи буде одночасно балотуватись кандидатом у депутати якоїсь з місцевих рад, оскільки така участь автоматично понижуватиме його у класі політиків.
Цілком можливо, що Шибу на посаду міського голови висуне місцевий осередок Української народної партії чи «Свободи» з керівниками яких у міського голови склались приязні стосунки.
Екс-голова Волинської ОДА Микола Романюк, який очолює потужну банківську установу на Волині, є депутатом обласної ради (фракція «Наша Україна»), знаходиться в серйозних роздумах стосовно виборних посад на які йому варто балотуватись, так і стосовно політичних сил під прапором яких йти на місцеві вибори.
Декілька місяців тому Романюк заявив, що його цікавить посада голови обласної ради та активна участь у політичному житті області. Зараз активно мусуються чутки, що Микола Ярославович буде кандидатом на посаду луцького міського голови. Інша дилема Романюка - у тому, від кого йти на вибори - від партії «Наша Україна», членом якої він є, чи від партії «Сильна Україна», яка хоче бачити екс-губернатора своїм членом чи приймні кандидатом.

Найбільш логічним кроком для Миколи Ярославовича було б виступити кандидатом до Волинської обласної ради (не важливо від якої з зазначених політичних сил) на чолі виборчого списку, або кандидатом по мажоритарному окрузі до цієї ж ради у Луцьку.

Сумніви у тому, що Микола Ярославович зможе стати депутатом чи навіть головою обласної ради, мінімальні. Таким чином Романюк зможе підготувати належний електоральний грунт для своєї участі у майбутніх парламентських виборах. Участь у виборах міського голови змусить інтелігентного політика Миколу Романюка втягнутись у брудну «війну компоматів», яка не гарантує йому перемоги.

Ще один екс-голова ОДА Володимир Бондар, депутат обласної ради (група Єдиний Центр) є досвідченим політиком, що має значний досвід участі у виборчих кампаніях. Володимир Налькович близько місяця тому заявив, що балотуватиметься на посаду луцького міського голови та почав доволі активну виборчу кампанію. Попри пріоритетність посади міського голови, Бондар швидше за все також буде одним з лідерів виборчого списку Єдиного Центру на виборах до обласної ради. Як і діючий міський голова, Бондар шукатиме підтримки, при участі у виборах міського голови, у середовищі інших патріотичних партій, серед яких у першу чергу ПРП, «Наша Україна», «Свобода». Участь у місцевих виборах для Володимира Бондара є певним «моментом істини» як для політика, тому не важко спрогнозувати, що для перемоги будуть задіяні всі можливі методи.

Василь Дмитрук, який за свою політичну кар’єру обіймав ряд важливих посад в області, також навряд чи стоятиме осторонь місцевих виборів, хоч і перебуває зараз на заслуженому відпочинку. Василь Павлович, який очолює обласну організацію Народної партії, лідером якої є спікер Верховної Ради Володимир Литвин просто зобов’язаний вести свою політичну силу на вибори до обласної ради очоливши її список у багатомандатному окрузі. Я

к варіант, можлива участь Дмитрука у виборах по мажоритарному виборчому окрузі до обласної ради у Луцькому районі, оскільки сьогоднішній рейтинг Народної партії не гарантують однозначного проходження цієї політичної сили до обласної ради.
«Вічний заступник» місцевих високопосадовців Святослав Кравчук, який нещодавно очолив «Фронт Змін» Арсенія Яценюка змушений серйозно зважити свою роль у місцевих виборах 2010 року.

Оскільки партія Яценюка практично вилучена з виборчого процесу у Волинській області, то місцевим політикам, які вступили до цієї перспективної політичної сили доведеться шукати політичного «даху» у середовищі інших місцевих організацій партій.

Швидше всього Святослав Євгенович приєднається до команди Миколи Романюка чи Володимра Бондара у яких він працював заступником в ОДА, та буде кандидатом до обласної чи Луцької міської ради. Також пан Кравчук може продовжити свою політичну кар’єру через роботу у тандемі зі своїм екс-шефом Антоном Кривицьким.

Багаторічний луцький міський голова Антон Кривицький, хоч і перебуває на «пенсії» цілком може повернутись до активної політичної боротьби. Нещодавно одна, доволі суперечлива, волинська газета оприлюднила коротке інтерв’ю з Антоном Федоровичем у якому він підтвердив свої наміри повернутись у крісло луцького міського голови. У разі згоди пана Кривицького поборотись за зазначену посаду, не виключено, що його підтримає Партія регіонів, яка немає свого прохідного кандидата на дану посаду.
* * *
Отож, можна сміливо припустити, що більшість топ-політиків регіону будуть боротись за два мандати. Лідери обласних організацій основних політичних партій очолять виборчі списки у багатомандатному окрузі на виборах до обласної ради. Дуже серйозна боротьба може розгорнутись за посаду луцького міського голови, оскільки 5 з восьми згаданих волинських політиків можуть боротись за дану посаду. У такому випадку наслідки виборчої кампанії у місті стають абсолютно не прогнозованими.

Михайло НАХОД, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
Де Башкаленко Показати IP 15 Липня 2010 11:52
Чому мовчите про геніального керівника, щирого українця, та патріота місцевих громад пана Башкаленко? Мабуть свідомі люди розуміють, що цього "політика" та його оточення, крім бізнесових та шкурних питань більше нічого не цікавить. Дамо йому відповідну оцінку!
OrestN до Де Башкаленко Показати IP 29 Липня 2010 12:59
той трутень який роз"їжджає на лєксусі на київському майдані.за який шиш зробився він багатієм? заїжжих трутнів до відповідальності!!! набридли демагоги-запроданці!!
Лучанин Показати IP 15 Липня 2010 12:40
:) Стаття не про Башкаленка ти заблукав хлопче
АРМАДА Показати IP 15 Липня 2010 12:49
Цікава стаття Респект ВН
Не згоден Показати IP 15 Липня 2010 14:49
Явна заказуха Бондаря. Романюку "найбільш логічно" радять йти в обласну раду, бо в іншому випадку в Бондаря не буде жодних шансів переграти Шибу й Романюка, серед яких і визначиться переможець мерських перегонів. Хіба не зрозуміло, як розставлено акценти?
Зашибісь до Не згоден Показати IP 15 Липня 2010 16:08
Якщо це і заказуха, то то швидше Клімчука, ніж Бондаря. Борис Петрович любить зіштовхувати лобами своїх друзів і ворогів.
Ха-ха! (3 рази) Показати IP 15 Липня 2010 14:59
Грицюк - у мери Луцька?! Це ж божевілля!!! Ви не могли придумати чогось прикольнішого? Весь Луцьк угоратиме. Міське населення ніколи не проголосує за того, кого на селі вважають за нормального і свого
Зашибісь до Ха-ха! (3 рази) Показати IP 15 Липня 2010 15:57
Селянина Шибу обрали, то чим Грицюк гірший:(
OrestN Показати IP 15 Липня 2010 15:43
Усю цю корумповану псевдоеліту до народного суду радше, а не висувати в мери!!! Боже борони від таких вождів!!!
rusych Показати IP 15 Липня 2010 16:21
Дайош Черновецького мером Луцька!
Студент Показати IP 15 Липня 2010 16:24
Порівнювати Шибу з Грицюком - це як щось із пальцем! Ви послухайте, як висловлюється один і другий - і побачите рівень інтелекту кожного
думка Показати IP 15 Липня 2010 17:08
Дивлячись на всі ці лиця прихожу до думки, що Шиба не такий вже і поганий. Мабуть серед всіх він максимально проукраїнський, і мабуть мінімальніше корумпований. Якщо вибирати серед меншого зла, то це Шиба.
Лучанину Показати IP 15 Липня 2010 17:16
Якщо ти лучанин, то не забувай, що Башкаленко чурбан.
OrestN Показати IP 15 Липня 2010 17:36
башкаренко - ставленик донецького кримінально-олігархічного клану в славному волинському бандерівському краю! Яке загозливе сусідство!? для кого тільки?
інша думка Показати IP 15 Липня 2010 18:01
А якщо всім дружно проголосувати за Чижика?
Лучано Показати IP 15 Липня 2010 21:26
Чижик-пижик. Где ты был? А я с шибой водку пил!!!
ЯЗАШ Показати IP 16 Липня 2010 00:28
Мудра, думка, ти м у д р а. Такий напрямок жителів Луцької громади дає можливість спокійно розвиватися місту по програмам що започаткував Шиба, бачити перспективу міста. Менше витратити на цей гидотний захід "виібрі меня!" У принципі, як що по великому рахунку, то алтернативи Шибі нема. Не ну вони всі хороші. але н своїх місцях. Я зараз. Місце Шибі - Міський голова.
Вiкторов до ЯЗАШ Показати IP 16 Липня 2010 08:39
Саня харош писати за Шибу коментарi тебе чекають друзi i караоке:)
Резидент Показати IP 16 Липня 2010 09:42
Купка колгоспників, бариг і паразитів...
Василь з колгоспу до Резидент Показати IP 16 Липня 2010 10:13
А картоплю шановний їсте? Молоко сир хліб? А це звідки взялося з марса привезли? Ви колгоспників не чіпайте краще гляньте на своїх бариг. Ми в селі люди прямі і правду любимо. Що в Луцьку всі з Парижу Лондону чи Києва понаїхали? Ні шановний Луцьк це Волинські села. І кожної суботи та неділі Ви Лучани їдете до Батьків на Батьківщину в рідні села. І може дійсно треба булоб Вам запросити якусь людину від землі від сохи щоб навчила Вас трохи любити просту працю Нашу Волинь і Рідне місто. А писаки які тут пишуть нехай спробують прожити без продуктів які ми вирощуєм хочаб тиждень.
OrestN до Василь з колгоспу Показати IP 29 Липня 2010 12:48
ВСИЛЯ З КОЛГОСПУ В МЕРИ ЛУЦЬКА!!! ВОЛИНЬ ПОТРЕБУЄ ПАТРІОТА!!! а не бариг-казнокрадів по яким тюрма плаче!!! Геть буржуїнів на своїх Майбахах, Лексусах, Хаммерах, Мерцедесах. Владу націонал-патріотам!!!
Колгоспнику Показати IP 16 Липня 2010 11:02
Вельмишановний колгоспнику! Ми дійсно поважаємо та цінуємо Вашу нелегку працю на землі. Але в усіх негараздах винна тількі вища влада. А головний колгоспник не може керувати містом, хай іде в обласні депутати.
OrestN до Колгоспнику Показати IP 29 Липня 2010 12:51
Не тільки вища влада! Вища влада породжую падонків-політиканів на місцевому рівні! Коли народ голодає через безробіття, владні охламони роз"їжджають на Лексусах та Хаммерах!!! Виборці вибрали отих кровососів щоб вони жирували???
АРМАДА Показати IP 17 Липня 2010 16:24
А Вася прав однако.
В натурі Вікторов - Вікторову Показати IP 18 Липня 2010 13:34
Шиба сам ще вміє писати. Захоче - напише сам. Це де ж мене чекають друзі і караоке? У Вашій збоченій свідомості? В мене тут на похоронці купа відьм працює. Організувати вам щонічні відвідини з промиванням свідомості?
Вiкторов -Вiкторовi Показати IP 19 Липня 2010 11:59
Саня то я до Пiрожика казав а от що це за самозванець ще вилiз? Модератори це я спрвжнiй Вiкторов.
OrestN до Вiкторов -Вiкторовi Показати IP 29 Липня 2010 12:54
Саньок, після курсу схуднення, берись за "вила", тебе потребує ображений, знедолений народ! Волиняни потребують лідерів-захисників, досить відсижуватись в безхребетній, псевдоєвропейській тусовці!!!
АРМАДА Показати IP 19 Липня 2010 12:27
У Саши Викторова раздвоение личности. Здал гробовых дел мастер. Белочка от плохого алкоголя :)
Вікторов Показати IP 19 Липня 2010 15:20
ну ше трохи потренуйтесь. якраз вибори, піар потрібен. тим більше - безкоштовний. дозволяю.
Луцьк2010 Показати IP 20 Липня 2010 09:48
Чижик наш мер!!!!!
АРМАДА до Луцьк2010 Показати IP 22 Липня 2010 12:58
Чижик непіарся

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus