USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Нову пам’ятну дошку страченим волинським упівцям відкрили в Луцьку

21 Листопада 2017 17:26
Оновлену меморіальну дошку волинським упівцям В’ячеславу Новосаду та Антону Мельничуку відкрили на фасаді медичного коледжу в Луцьку. Учасники заходу зауважили, що страта українських Героїв московськими окупантами відбулася приблизно на тому ж місці, де встановили пам'ятний знак.

Урочисте відкриття пам’ятної дошки відбулося 21 листопада.

З урочистою промовою до присутніх звернувся виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

«Сьогодні ми зібралися, аби відкрити меморіальну дошку, на якій увіковічена пам’ять двох молодих волинян-патріотів, які були страчені у січні 1945 року за те, що любили та боролися за Україну. Загиблі патріоти були родом із Горохівщини, і кожен з них пройшов короткий, але складний шлях борця за Україну. Вони довели, що були віддані Батьківщині до останнього подиху, адже коли їх страчували, то останні слова їх були «Слава Україні!», - наголосив Григорій Пустовіт.
Опісля настоятель братського Хрестовоздвиженського храму – протоієрей Василь Клочак освятив встановлену пам’ятну дошку.

«Ця дошка, як і інші пам’ятні знаки, повинні нагадувати кожному про нелегку боротьбу українського народу за вільне та щасливе життя на своїй землі. І вона не минула, вона триває і нині. Це свідчить про те, що наша держава багата на героїв. Дивлячись на ці пам’ятні дошки, читаючи їхні імена, ми повинні бути подібними до них», - нагодосив духівник.
Голова Волинського обласного товариства політв’язнів та репресованих, ініціатор встановлення пам’ятної дошки Валентина Єгорова подякувала міській владі, яка з міської казни виділила 40 тисяч гривень, аби вдалося належно віддати шану волинським Героям.
Героїчну історію українців варто пам’ятити і не забувати будь-де, наголосив на цьому перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик.

«Ці хлопці боронили свій край від кількох окупантів. У ті часи Волинь довелося боронити і від німецьких, і від російських, і від польських окупантів – така історична правда. Минулої п’ятниці я був у Любліні, де обговорювали довгострокову стратегію співпраці. На зустрічі я чітко сказав, що не заперечую, що Пілсудський це герой. На що мені поляки відповіли, що він визволяв Люблін, що він великикй герой. Я ж зауважив, що для українців такий же герой і Степан Бандера. Надіюся, що поляки це зрозуміють у майбутньому і ми разом будемо в мирній Європі», - сказав посадовець.
Довідково:

18 січня 1945 року у Луцьку від рук катів НКВС загинули двоє молодих вояків УПА – В’ячеслав Новосад та Антон Мельничук. Вони разом навчалися в селі Чорний Ліс Горохівського району і наприкінці 1941 року вступили в молодіжну спілку «За вільну Україну». У квітні 1943 року В’ячеслав і Антон були зараховані в Сенкевичівську групу УПА, штаб якої знаходився в Дубовій Корчмі. Група швидко зростала чисельно, завдала низку дошкульних ударів спочатку німцям, а після 18 липня 1944 року — більшовикам. Антона та В’ячеслава упіймали після доносу зрадника. У січні 1945 року у Луцьку на ринковій площі відбулася публічна страта. На ринкову площу показово зігнали учнів старших класів, студентів, службовців. Заради цього припинили роботу в установах та навчання. Свідки тих подій розповідають, що В’ячеслава Новосада вішали тричі. Бо два рази він зривався з мотузки. А останніми словами його були: «Україна мене не забуде! Україна буде знати про нас правду! Слава Україні!».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
історк Пирожику Показати IP 21 Листопада 2017 17:30
Ну, не перебільшуйте, не такий вже ваш Бандера стовідсотковий герой...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus