USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Новий уряд Польщі поки не зніматиме заборону на імпорт зерна з України

3 Січня 2024 07:47
Новий уряд Польщі поки що не скасовуватиме заборону на імпорт українського зерна на внутрішній ринок, запроваджену 15 вересня 2023 року.

Про це повідомив міністр сільського господарства РП Чеслав Секерський, передає Укрінформ із посиланням на Сenyrolnicze.pl.

«Ми хочемо допомогти Україні, але нам потрібні норми щодо квот і перехідних періодів. Це переговори не лише між Польщею та Україною, а й за участю ЄС... Ми маємо підтримувати ембарго (на українське зерно – ред.), доки не буде узгоджено інші умови», – заявив Секерський.

Читати ще: У Польщі продовжують блокувати кордон з Україною у трьох пунктах пропуску

На його думку, хорошим рішенням буде запровадження ліцензування на транспорт, при цьому дозволено використання транзитних шляхів для українського зерна за межі Польщі.

Секерський нагадав, що перед Різдвом зустрівся з протестувальниками, які блокували пункт пропуску «Медика-Шегині», і знайшов із ними компроміс, що дозволило призупинити протест аграріїв на цьому ПП і розблокувати рух вантажівок.

Як повідомлялося, польські аграрії від 24 грудня призупинили до початку січня блокаду руху для вантажівок поблизу пункту пропуску «Медика-Шегині».

З 6 листопада 2023 року польські перевізники проводили страйк на прикордонних переходах з Україною, висуваючи низку вимог. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року.

4 грудня у пункті пропуску «Угринів-Долгобичув» почали оформлення порожніх вантажівок.

Водночас Укрзалізниця організувала перевезення вантажівок до Польщі контрейлерним поїздом.

Згодом до них приєднались польські аграрії у пункті пропуску «Шегині-Медика», висуваючи свої вимоги. Фермери наполягають на отриманні дотацій для закупівлі кукурудзи, збереженні в наступному році сільськогосподарського податку на рівні 2023 року та продовженні позик для забезпечення ліквідності.

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. Дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року. Після цього Євросоюз не продовжив тимчасових обмежень щодо українського зерна.

Польський уряд на чолі з Матеушем Моравецьким самостійно заблокував імпорт українського зерна на польський ринок, проте його транзит через територію Польщі здійснюється.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus