USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Новий закон «вдягнули» як Супермена. ФОТО. ВІДЕО

11 Травня 2011 09:33
Щоб дістатися до публічної інформації луцька молодь 10 травня у Луцьку «пробивала стіни» між громадою та чиновниками – у центрі міста відбулася акція «Я буду знати! А ти хочеш знати?».
Акцію приурочили вступу у дію 10 травня Закону України «Про доступ до публічної інформації»,.
Організатори мали на меті перевірити готовність Луцької міської ради до нового закону, який суттєво розширює права громади на доступ до інформації.
Організатори акції наголошували, що згідно з законом, вся інформація, якою володіють суб’єкти владних повноважень, оголосилася відкритою, крім чітко описаних у Законі винятків (таємна, конфіденційна інформація, інформація у процесі прийняття рішень). Вся інформація про бюджетні видатки теж стала відкритою, окрім винятків, передбачених законами. Інформація з обмеженим доступом може бути оприлюднена у випадку, якщо є «перевага» суспільного інтересу.
Окрім того, організатори нагадали, що згідно із новим законом на розгляд інформаційного запиту громадянина відтепер відводиться 5 робочих днів, а кожен суб’єкт владних повноважень зобов’язаний визначити підрозділ або посадову особу, які відповідатимуть за розгляд інформаційних запитів. Також посилилася адміністративна відповідальність за порушення прав громадян на доступ до інформації.
Щоб луцька громада краще зрозуміла дієвість нового закону, акція відбулася у вигляді театралізованого дійства. У цьому дійстві кілька людей намагалися пробитись через «стіну», яка перекривала їм шлях до чиновників. А коли з’явився новий Закон «Про доступ до публічної інформації» в образі супермена, він розірвав цю стіну…
«У такий спосіб ми бажаємо показати людям процес отримання інформації у органах місцевого самоврядування. Також ми хочемо перевірити, наскільки якісно спрацює міська рада Луцька, щоб дізнатися про рівень її підготовки до цього значимого для суспільства закону», - розповіла одна із організаторів акції Марія Доманська.
Під час дійства зібрали 20 запитів на інформацію. 11 з них написали самі учасники акції, ще дев’ять – перехожі. Здебільшого це були запити про поганий стан доріг у місті, грошову допомогу тощо.
Ці запити організатори передали у відділ звернень громадян Луцької міської ради. Згодом, через п’ять днів, активісти обіцяють відстежити, чи відповіла місцева влада усім запитувачам.






Довідково:
Організували акцію члени ВОМГО «Демократичний Альянс» та учасники проекту «Академія практичної адвокації».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ostap Показати IP 11 Травня 2011 10:32
До авторів. Тож дайте почитати, а про що ж наші люди хочуть дізнатися у влади. Список питань - в студію!
Нікому не треба. Показати IP 11 Травня 2011 11:26
Не хочу засмучувати але слабенько. Якось дуже по дитячому.
Патріот до Нікому не треба. Показати IP 21 Травня 2011 00:11
Твоя пропозиція!? Щоб було не по дитячому!
питака Показати IP 11 Травня 2011 14:32
Питаки не знають що таке влада!
:)))) Показати IP 11 Травня 2011 19:00
Список питань. Коли буде добудований міст біля вокзалу? Чому у місті так мало туалетів? Куди діваються гроші з бюджету? Чому у парку Лесі Українки так мало смітників? Чому у Луцьку такий поганий стан доріг? Також було багато запитань про те як нараховуються комунальні тарифи? Також скільки коштів виділиться у 2012р. на ремонт доріг? А Буде і дуже багато різних запитань
M Показати IP 11 Травня 2011 19:02
В Штатах і в Європі це вже давно діє. Але в нашій ситуації, коли при владі комуністична проросійська верхівка, хто дасть гарантію, що надана інформація у відповідь на звернення буде правдивою? Хто контролюватиме виконання даного закону?
Податковий інспектор Показати IP 12 Травня 2011 14:06
Я хочу запитати у влади! Чому керівництво Волинської ДПА заставляє нас знущатись з підпрємств та підприємців? Всіх дівчат змушують не приймати квартальні декларації зі збитком. Змушують дзвонити підприємцям та лякати їх майбутніми репресіями. Змушують шукати надумані або сумнівні порушення. Змушують порушувати Закони України! Якщо ми цього не будемо робити, нас лякають покаранням.Чому по ТБ говорять одне, а на справді вимагають іншого. Ми всі вже боїмось людських проклять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus