USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Новий Житловий кодекс ліквідує ЖЕКи?

30 Травня 2008 22:07

Як повідомляє репортер «Волинських новин», збірник законів, що регулює житлове господарство, розроблений за часів УРСР, є неактуальним для держави з ринковою економікою, - вважає заступник міністра ЖКГ Орест Лотоцький. Саме тому Міністерство з питань ЖКГ розробили новий проект Житлового кодексу Украни. В Луцьку його представили 30 травня під час круглого столу у міській раді.
Як ішлося під час наради, на центральному рівні кодекс ЖКГ вже повністю опрацьований, лишилося лише звірити певні моменти на місцевому рівні. Значна увага була приділена питанням об’днань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та утримання будинків, нормам щодо їх ремонту та реконструкції, положенням, що регулюватимуть відповідальность за порушення законодавства. При складанні кодексу законів, українські міністри орієнтувалися на досвід Польщі та Прибалтики.
За новою редакцією житлового кодексу України утримуванням будинку займатимуться ОСББ. Це дасть змогу мешканцям будинків самим контролювати стан місця їхнього проживання та витрати на його утримання. За словами начальника управління розвитку житлової сфери Володимира Кірюшина, власник тепер вкладатиме гроші у власне майно, а не в ЖЕК, і, відповідно, він буде зацікавлений у достатньому фінансуванні будинку. Завдання держави полягатиме у створенні ЖКГ-інспекції, що контролюватиметиме ситуацію, аби співвласники не занедбали своє місце проживання.
Ще однією інновацією у новому законі є положення про вирішення проблеми черг. За часів Радянського Союзу квартири мали видавати громадянам, що мають недостатню житлову площу або не мають її взагалі, незважаючи на обсяг доходів. За новою редакцією принцип трохи інший: якщо людина може дозволити собі купівлю житла, шансів отримати квартиру у неї нема.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus