USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Обирай житло»: як має бути утеплений будинок, щоб економити тепло*

25 Лютого 2019 08:00
Тарифи на енергоносії зростають ледь не щокварталу. Останні два місяці українців шокують суми, які їм доводиться сплачувати за комунальні послуги. Чи не найбільша стаття витрат – плата за опалення в багатоповерхівках з централізованим теплопостачанням. У квартирах з індивідуальним опаленням мешканці платять у половину менше, але за умови, що забудовник дотримувався усіх будівельних норм та використовував сертифіковані та якісні будматеріали, зокрема це стосується системи утеплення . В іншому випадку (недотримання встановлених норм щодо утеплення), власник такої квартири з «автономкою», аби підтримувати комфортну температуру у помешканні, буде сплачувати не менше, ніж як у квартирі з централізованою системою опалення.

Споживання у будинках з індивідуальним опаленням, як доводить практика, залежить не лише від якісних енергоефективних котлів, економного споживання, а й від того, наскільки зовнішні стіни зберігають тепло. Тому при виборі житла потрібно зважати на те, як утеплений будинок, де плануєте придбати квартиру. Адже навряд чи мешканцям хотілось би після новосілля хапатися за серце під час оплати комуналки. Про нюанси утеплення багатоповерхівок - у черговій статті з циклу інформаційних матеріалів під назвою «Обирай житло», який був створений у партнерстві Інформаційного агентства Волинські Новини та будівельної компанії ЛДБК.

Утеплювати – обов’язково!

Як пояснює начальник виробництва технічного відділу компанії ЛДБК Тарас Пелюх, у нових Державних будівельних нормах (ДБН) передбачено, що новобудови обов’язково повинні мати енергетичний паспорт – документ, який ілюструє наскільки будівля енергоефективна.

Крім того, в ДБН вказано, що мінімально допустиме значення опору теплопередачі зовнішніх стін має бути не нижче 3,3, а для віконних конструкцій 0,75. Тож власникам квартир у новобудовах щастить, адже їм не треба буде з часом збирати кошти на утеплення фасадів, як це сьогодні роблять мешканці у будинках, зведених за старими нормами.
«Щоб досягти опору теплопередачі 3,3 виключно цегляною кладкою, стіна має бути до 1 метра завтовшки. Тому під час будівництва цегла і товщина стін підбирається так, аби вони витримали майбутнє навантаження, а теплоопір конструкції досягається за допомогою використання утеплювача», - зауважує Тарас Пелюх.

Які матеріали обирають

Матеріали для утеплення, які сьогодні пропонує будівельний ринок, дуже різноманітні: пінополістирольні плити (всім знайомий пінопласт), мінеральна вата, керамзит, рідкокерамічна теплоізоляційна фарба, та інші. Але найчастіше як теплоізоляційний матеріал використовують мінеральну вату або пінополістирол. Тому закцентуємо увагу саме на цих матеріалах і розглянемо їхні властивості детальніше.

Пінопласт і мінеральна вата мають практично однакові теплотехнічні характеристики. Проте мінвата набагато важча. До прикладу, кубічний метр мінеральної вати важить близько 130 кілограмів, а стільки ж пінопласту – всього 18 кг. Мінеральну вату складніше монтувати, це більш трудомісткий процес. Також мінвата краще поглинає вологу, тому дуже важливо якісно і щільно її укласти та покрити не менш якісними фінішною штукатуркою і фарбою.

Пінополістирол набагато легший у роботі. Проте він має один недолік: на відміну від мінвати, яка відноситься до групи горючості НГ (негорючий), пінопласт поділяють на групи горючості Г1, Г2, Г3, Г4. Для утеплення фасадів дозволено використовувати лише пінопласт групи горючості Г1 і позначається він як ПСБ-С. Літера «С» в найменуванні означає, що до складу пінопласту додають речовину, яка сповільнює згоряння – антипірен. І відноситься він до класу горючості Г1, тобто не підтримує горіння. А для безпеки, згідно з технологією і будівельними нормами, будинки, утеплені пінополістирольними плитами, повинні мати протипожежні пояси з мінеральної вати через кожні три поверхи, та обрамлення навколо віконних конструкцій.
«Якщо використовуються якісний, сертифікований пінопласт з групою горючості Г1 і високими теплоізоляційними характеристиками, якщо він щільно і правильно укладений, чергується з поясами із мінеральної вати – можна не хвилюватися про ймовірності займання», - пояснює Тарас Пелюх.

Та варто пам’ятати: якісні утеплювачі не можуть бути дешевими. Це не та стаття витрат, на якій можна економити. Проте не всі забудовники, на жаль, цього дотримуються. Використання дешевших матеріалів, а отже менш якісних, призведе до гіршої теплоізоляції і втрати тепла в будівлі. У результаті на те, щоб прогріти таке приміщення, доведеться використати більше газу чи електрики (якщо потрібно буде вмикати обігрівач), а отже – й більше заплатити за енергоносії. А правильно утеплені фасади здатні утримати 30-50% тепла і зекономити кошти мешканців. Про небезпеку займання теж годі й казати.

Утеплятися треба правильно

Технологія утеплення теж має надзвичайно важливе значення. Адже неправильно змонтований матеріал з часом може руйнуватися і пропускати тепло. Тож стіни спершу ґрунтують, тоді до них прикріпляють плити спеціальним клеєвим розчином. На цьому етапі дуже важливо, щоб всі плити були щільно укладені, інакше через щілини йтимуть тепловтрати, там може утворюватися конденсат і руйнуватися стіна.

Потім теплоізоляційний матеріал фіксують спеціальними дюбелями, на які зверху теж накладають клей, заармовують склосітккою, ґрунтують, наносять декоративну штукатурку і лише тоді фарбують.

Саме так, згідно з усіма технологічними вимогами, і утеплюють ЖК «CaramelResidence», який зводить на вулиці Конякіна будівельна компанія ЛДБК.
«Ми утеплюємо зовнішні стіни пінополістирольними плитами завтовшки 12 сантиметрів, щоб досягти необхідного опору теплопередачі. Пінопласт класу Г1 – це найменш займистий матеріал. Проте його комбінуємо з мінераловатними плитами. Мінвата використовується для обрамлення віконних прорізів та протипожежних поясів через кожні 3 поверхи. І пінопласт, і мінеральна вата лише перевірених виробників, які надають на кожну партію сертифікати якості», - розповідає Тарас Пелюх.

Не менш важливо й те, що під час цих робіт використовують шпаклювальну, ґрунтувальну, клейову суміші та декоративну штукатурку від австрійського виробника Baumit. Це якісні, сертифіковані матеріали, які відповідають усім нормам утеплення фасаду. Підрядник, який виконує ці роботи, до слова, дає гарантію на свою роботу 10 років. А фірма-виробник запевняє, що якісно змонтоване утеплення, при дотриманні правил експлуатації, обходитиметься без ремонту не менше 25 років.
Усі деталі про квартири в комплексі можна отримати за адресою: місто Луцьк, вул. Ветеранів, 22, або за телефонами (066) 089 74 18, (095) 888 94 00, (068) 888 94 00.

Довідково:

«Обирай житло» - спільний проект будівельної компанії ЛДБК та ІА Волинські Новини, покликаний допомогти правильно обрати волинянам помешкання для комфортного майбутнього і не помилитися з вибором. Усі нюанси вибору житла від перевірки документів компанії-забудовника до економічних підрахунків вартості майбутніх комунальних послуг - у серії статей на сайті видання. Ми - за чесне і відповідальне будівництво, адже ми зводимо наші будинки для того, щоб у них вирувало життя, і нам не байдужа наша репутація. Секретами правильного вибору ми будемо ділитися з читачами, щоб вони не потрапляли в пастки аферистів і завжди вмикали критичне мислення напередодні відповідального вибору: купівлі власної квартири.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus