USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Обирай житло»: надійний фундамент – запорука довговічності*

28 Січня 2019 08:00
Слово «фундамент» уже давно вийшло за межі будівельного майданчика і часто вживається в повсякденному житті в значенні основи будь-чого: стосунків, проектів, починань. І не дарма, адже міцний фундамент – запорука надійності і міцності усієї конструкції. Тож продовжуючи тему відповідального вибору житла, «розберемо» процес будівництва детальніше. І почнемо з основи, яка має забезпечувати надійність і довговічність житла – фундаменту.

Вибір житла – одне з найвідповідальніших завдань у житті. Тому вкрай важливо не помилитися з ним. Нагадаємо, ми вже розповідали про те, які документи потрібно перевіряти, якщо ви обираєте у кого із забудовників придбати квартиру. Цього разу ми заглибимося трошки в підґрунтя забудови.

Що таке фундамент і чим він важливий?

Фундамент – це частина споруди, яка приймає та розподіляє навантаження будівлі на основу – ґрунт. Іншими словами, це найбільш відповідальна конструкція будівлі, тож від його міцності залежить вцілому стійкість та міцність будівлі, розповідає начальник виробництва технічного відділу Будівельної компанії ЛДБК Тарас Пелюх.
фундамент ЖК Caramel Residence
фундамент ЖК Caramel Residence
"Неякісно виконаний фундамент рано чи пізно призведе до нерівномірної просадки будинку і як наслідок – можуть з’явитися тріщини або перекос будівлі. А якщо вже таке сталося – треба буде терміново вживати дороговартісних засобів, інакше будинок може зруйнуватися", – пояснює він.

Тож від фундаменту часто залежить спокійне і комфортне життя мешканців в новобудовах. Адже нікому не хочеться на 5-6 рік життя в будинку побачити тріщини на стінах і боятися за своє життя.

Як забудовники обирають тип фундаменту?

Розрізняють чотири основні типи фундаменту: стрічковий (залізобетонна смуга фіксованої висоти і ширини, розташована по периметру всього будинку), стовпчастий (зводиться шляхом розміщення стовпів у всіх кутах і в місцях перетину стін майбутньої споруди), плитний/монолітний (суцільний залізобетонний блок, виконаний з монолітного залізобетону, або зі збірних перехресних залізобетонних стовпів з жорсткою обробкою стикових з’єднань) та палевий (будівництво відбувається за допомогою паль – стовпів , які занурені в ґрунт).

Для того, щоб обрати вдало тип фундаменту, напередодні забудовник мусить виконати кропітку, часом затратну (як по часу так і по ресурсах) роботу. Але це – дуже важливий етап підготовки будівництва.
Так закладали фундамент в ЛДБК
Так закладали фундамент в ЛДБК
При виборі фундаменту, зазначає Тарас Пелюх, перш за все необхідно провести геологічне дослідження основи, на якій мають звести будівлю. Результат цих досліджень дасть об’єктивну оцінку міцності ґрунтів. Як відбувається геологічне обстеження: в ґрунті пробурюють свердловини, щоб зібрати зразки. Наприклад, під час будівництва ЖК «Caramel Residence», свердловини бурили на глибину до 18 метрів з кроком 20-25 метрів, щоб отримати якнайточніші дані. Адже чим більше буде взято проб – тим точніший буде результат. Потім ці зразки досліджують спеціалісти і складають звіт про геологію.

Наступний етап підбору фундаменту – збір навантаження на будинок. Для цього розраховується вага усіх майбутніх конструкцій, вага меблів, які в майбутньому поставлять мешканці, середня приблизна вага людей, які там в перспективі мають мешкати, все це додається і ще додають коефіцієнт надійності – не менше 20%. Тоді ці дані розподіляють на кожний погонний метр. І вже на основі отриманих цифр і обирається тип фундаменту.

Як будують ЖК "Caramel Residence"

Як приклад вибору надійного фундаменту Тарас Пелюх наводить нинішнє будівництво ЖК «Caramel Residence», який компанія зводить на вулиці Конякіна.

«На цьому будівництві в нас були складні ґрунти, хоч поряд немає ніяких водойм, але вони були нерівно нашаровані. Тож ми прийняли рішення робити палеві фундаменти, які проходять весь складний ґрунт з високою межею текучості (він не може втримати навантаження) і впираються у вапнякові породи. У випадку «Caramel Residence» вапнякові породи залягали на глибині 12-16 метрів», – розповідає він.
Для більшої надійності та комфорту вирішили робити не традиційні забивні залізобетонні палі, а буро-ін’єкційні. Річ у тім, що під час встановлення забивних паль, які використовували під час будівництва ще за Союзу, йде велика вібрація в радіусі до 1 кілометру. Відповідно виникає ризик руйнування навколишніх споруд. Тож задля спокою тих, хто мешкає неподалік від будівництва та їх безпеки, старі технології не використовували.
«Суть буро-ін’єкційних паль наступна: бур має порожнину в середині, і коли його вилучають з землі, свердловина заповнюється бетонною сумішшю, в яку встановлюється арматурний каркас. На будівництві «Caramel Residence» глибина свердловин – 12-16 метрів, а палі занурені у вапняк на 50 сантиметрів. Тож наші будинки ми надійно вперли в тверді основи ґрунту«, – переконує фахівець.
На території майбутнього комплексу за адресою вулиця Конякіна,3а, до слова, уже зведений перший будинок, три – на різних стадіях будівництва і ще чотири – в проекті.

Як не помилитися з вибором

На жаль, зауважують спеціалісти, пересічна людина без спеціальних знань навряд чи розбереться з характеристиками фундаментів, коли вони обиратимуть квартири. Адже сказати, що якийсь з його видів кращий не можна, все залежить від багатьох факторів, у тому числі й від характеристики порід, на яких має зводитись будинок. А це зазвичай прихована інформація. І тільки з часом мешканці зрозуміють, якщо будівництво виконане з помилками.

Усе залежить від геології, і не можна сказати, що стрічковий фундамент кращий, чи палі кращі за бетонний монолітний фундамент, наголошує Тарас Пелюх. Та деякі нюанси варто знати всім.
надійна основа ЖК Caramel Residence
надійна основа ЖК Caramel Residence
Наприклад, стрічковий фундамент укладають в ґрунт на глибину замерзання. Він нормально витримує навантаження, але в Луцьку є випадки, коли внаслідок неправильної експлуатації будинків, роками підтоплюються підвали, вимивається підоснова стрічкових фундаментів і утворюються тріщини на стінах.

Крім того, чим складніші ґрунти під будівництвом, тим більший ризик того, що фундаменти будуть виконані неякісно і це призведе до подальшої руйнації будинку. Наприклад, в умовах дефіциту землі, під забудову багатоповерхівками йдуть ділянки в болотистих місцевостях, заплавах річок, на їх берегах.

Тому при виборі житла варто звертати увагу на місцевість, де зводиться багатоповерхівка. Адже, до прикладу, якщо це болотиста місцевість, або ж поруч є велика водойма, то є небезпека високого рівня ґрунтових вод. Тож стрічковий і плитний фундамент – не вихід, бо є велика ймовірність того, що вода може підтоплювати підвали, а будинок буде руйнуватися.

Неякісно закладений фундамент забудовники, як правило, приховують. Але в перспективі, на 3-4 рік експлуатації, всі помилки проявляються: в будинках можуть з’являтися тріщини, які весь час рухаються. Наприклад, є інформація, що при зведенні одного з луцьких будинків неправильно прорахували навантаження на основу, і будинок просів на 16 сантиметрів (норма – 4 сантиметри). На щастя просадка була рівномірна, тож будинок не перекосило, але такий прикрий випадок в місті є.

Тож цікавитися принаймні загальною інформацією про ділянку, де будується багатоповерхівка, у якій ви хочете придбати квартиру, що тут було раніше ( приватна ділянка, поле, болото, колишня територія заводу) – однозначно треба. Як і не соромитися запитати за фундамент і його характеристики. За потреби, навіть можна знайти фахівця, який зможе проконсультувати в цьому питанні.
ЛДБК відповідально підходить до будівництва житла
ЛДБК відповідально підходить до будівництва житла

Довідково:

«Обирай житло» – спільний проект Будівельної компанії ЛДБК та Інформаційного агентства Волинські Новини, покликаний допомогти правильно обрати волинянам помешкання для комфортного майбутнього. Всі нюанси вибору житла від перевірки документів компанії-забудовника до економічних підрахунків вартості майбутніх комунальних послуг – в серії статей на шпальтах видання. Ми – за чесне і відповідальне будівництво, адже ми зводимо наші будинки для того, щоб у них вирувало життя, і нам не байдужа наша репутація. Секретами правильного вибору ми будемо ділитися з читачами, щоб вони не потрапляли в пастки аферистів і завжди вмикали критичне мислення напередодні відповідального вибору: купівлі власної квартири.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
33-ій Показати IP 28 Січня 2019 15:34
А просів - це той що на Львівській ніяк не можуть здати в експлуатацію ?
Луцьк Показати IP 31 Січня 2019 10:21
Есть проблемы с грунтами, если сложные фундаменты?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus