USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Очисні споруди, школа, рекреація: чим живе Цуманська громада

16 Серпня 2023 08:59
Очільник Волиньради Григорій Недопад спільно з депутатом, головою екологічної комісії Юрієм Ройком з робочим візитом днями відвідали Цуманську територіальну громаду.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Найперше очільник Цуманської громади Анатолій Дорошук ознайомив із роботою капітально відремонтованих очисних споруд. Вирішенням цієї проблеми з 2016 року опікувався депутат облради, обраний від цього округу, Юрій Ройко.

«Йшлося про екологічну безпеку цілого регіону, адже каналізаційні стоки місцевого деревообробного підприємства, школи, садочка та приватних садиб скидалися в річку Путилівку, яка протікає через територію національного природного парку «Цуманська пуща», а поблизу – оздоровниці «Пролісок», «Червона калина» та «Сосновий бір». Оновлена система очисних споруд передбачає механічну та бактеріологічну очистку 400 кубометрів стоків на добу», – пояснює голова екологічної комісії.

Читати ще: Понад 6 млн на захист довкілля Волині: на які заходи витратили гроші

Насосне обладнання ще у 2016 році придбали в Польщі, згодом відремонтували дві каналізаційні станції, закупили потужний генератор для резервного живлення, а вже з 2018 року розпочалися роботи з реконструкції і будівництва очисних споруд. Загалом на ці потреби в межах програми «Екологія 2016-2020» вдалося залучити понад 2 млн грн з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, співфінансування було виділене і з районного бюджету, також залучили 1,8 млн грн з держбюджету.
«Передусім нам вдалось попередити екологічне лихо. Ще будучи головою Ківерцівської райради, я також долучився до вирішення цієї проблеми. І сьогодні спільними зусиллями ми маємо гарний результат. Загалом цей об’єкт можна ставити у приклад для інших територіальних громад Волині. Адже тут при мінімальних капіталовкладеннях вдалось досягти максимального результату», – зауважив голова облради Григорій Недопад.

Спільними зусиллями керівництва обласної ради та Цуманської громади вдалося зрушити з місця й питання передачі будівлі адмінприміщення колишнього Цуманського держлісгоспу на баланс Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

«80% особливо цінних об’єктів природо-заповідного фону національного парку знаходиться саме на території Цуманської громади, тому доцільно розмістити центральний офіс адміністрації парку саме у Цумані, таким чином ми повертаємо історичну справедливість, адже дотепер офіс розміщувався у Ківерцях», – зазначив голова облради.
Директор Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» Віталій Деркач каже, що для його колективу у кількості майже 50 працівників новосілля буде в радість, адже двоповерхова будівля відремонтована, проведено благоустрій території.

«Думаю, за місяць завершимо оформлення документів. Однак невирішеною залишається проблема опалення цієї будівлі. Тож керівництво Цуманського держлісгоспу розпочало зведення власної котельні. Наразі ми робимо розрахунки та маємо подбати про встановлення котла відповідної потужності», – наголосив він.

Своєю чергою голова Цуманської громади Анатолій Дорошук висловив готовність допомогти у вирішенні озвученого питання.

«У зв’язку із реформою лісової галузі на території нашої громади зник один із основних платників податків – Цуманський лісгосп. Тому ми неабияк зацікавлені, щоб ця природоохронна структура працювала саме у нас. Це додасть до бюджету громади близько 3,5 млн надходжень. Вони фактично замінять діяльність лісгоспу. Тому ми беремо на себе зобов’язання допомогти у пошуку та встановленні котла», – запевнив він.

У межах робочої поїздки не оминули увагою й одну із найбільших освітніх установ Цуманської громади – Башликівську гімназію. Голову обласної ради, який свого часу на посаді голови Ківерцівської райради доклав чимало зусиль до її появи, цікавила належна підготовка школи до нового навчального року та її роботи в осінньо-зимовий період.
У вересні тут сядуть за парти маже чотири сотні учнів із трьох навколишніх сіл – Башлики, Дубище і Ромашківка. Заклад має власну твердопаливну котельню, дровами та торфобрикетом тут забезпечені майже стовідсотково.

«Оглянувши приміщення школи та укриття, ми бачимо, що все-таки залишаються певні недоліки, пов’язані із підтопленням підвалу. Заміни потребує й підлога в укритті. Є також ряд недопрацювань, пов’язаних із водозабезпеченням школи. Увесь перелік проблемних питань та шляхи їх вирішення ми детально обговоримо на робочій нараді, яку я ініціюватиму за участі представників адміністрації гімназії, керівництва департаменту інфраструктури ОВА, будівельної організації, аби усі недоліки були усунені ще до початку нового навчального року. Наше комунальне підприємство «Волиньпроект» також задіяне у цьому процесі. Цуманська селищна рада профінансувала 200 тисяч на виготовлення проєктно-кошторисної документації щодо усунення негативних наслідків підтоплення в підвальному приміщенні. Ми тримаємо питання на контролі», – резюмував Григорій Недопад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus