USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Офіційного бойкоту Євро в Україні не буде, ‒ ЄС

22 Травня 2012 16:09
Єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле зазначив, що офіційного бойкоту української частини Євро-2012 зі сторони ЄС не буде, адже всі комісари беруть участь у події за власним, а не професійним, бажанням.
Про це пише «РБК-Україна».
Дебати перед прийняттям резолюції Європарламенту щодо України не принесли нічого нового. Всі спікери заявили про стурбованість ситуацією з демократією і вибірковим правосуддям в Україні, необхідністю допомогти країні, щоб не пустити Україну шляхом Білорусі, проте жодних кардинальних заходів не запропонували.
Єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле заявив, що ЄС стурбований перенесенням розгляду Вищим спеціалізованим судом з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційної скарги адвоката Олександра Плахотнюка в інтересах екс-премʼєра Юлії Тимошенко на 26 червня.
«Касаційний суд оголосить рішення у справі Тимошенко в кінці червня, а Європейський суд з прав людини може прийняти рішення тільки після цього», ‒ заявив Фюле, нагадавши, що ЄС не планує підписувати угоду про асоціацію з Україною без прогресу в питаннях демократії і вибіркового правосуддя.
Щодо Євро-2012, то, за словами Фюле, комісари ЄС керуються особистими бажаннями, приймаючи рішення про відвідини чемпіонату.
«(Президент Єврокомісії) Баррозу не має наміру відвідувати Україну заради Євро-2012, його думку розділили інші колеги ... Комісари в ньому (Євро-2012) беруть участь згідно з особистим, а не з професійним бажанням», ‒ заявив Фюле, зазначивши, що це не бойкот, і вони сподіваються на успіх Євро-2012.
Нагадаємо, що сьогодні Європарламент має прийняти резолюцію по Україні. Раніше зазначалося, що вона буде досить жорсткою. Однак, у жодному з проектів резолюції Європарламенту по Україні немає згадки про можливі санкції у звʼязку з порушенням демократичних стандартів.
Однак Європейська Народна партія (ЄНП) пропонує ввести «мʼякий» політичний бойкот української частини Євро-2012. Документ, підготовлений групою, нагадує що «високопоставлені європейські політики вже вказали, що не мають наміру відвідувати матчі чемпіонату в Україні», а також рекомендує «тим політикам, хто все ж відвідає матчі в Україні в приватному порядку, брати до уваги політичну ситуацію в країні і шукати можливість для побачення з політичними вʼязнями».
Всі проекти резолюції пропонують наголосити, що перспектива підписання угоди про асоціацію (УА) між Україною та ЄС залежить від того, чи повернеться Київ до дотримання принципів верховенства права і чи зможе Україна забезпечити проведення чесних і вільних парламентських виборів в жовтні 2012 року. Між тим, серед фракцій немає єдиної думки про те, чи треба включати в цей список вимогу про участь у виборах лідерів опозиції.
Зазначається, що істотно вплинути на підсумковий текст документа може позиція Тимошенко, про яку депутатам повідомить віце-президент ЄП Яцек Протасевич, який зустрічався з Тимошенко в минулу суботу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus