USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Околиці Ковеля «вкриті» екологічно небезпечними відходами, - ЗМІ

13 Червня 2015 10:46
«Вертаючись із мандрівки околицями Ковеля, моя собака кинулася з дороги в кювет за пташкою і… ледь не втопилася в чорній зловонній багнюці, яка вщерть затопила узбіччя вздовж дороги у районі очисних водоканалу», - розповів п’ятдесятилітній ковельчанин Сергій.

Мешканець мікрорайону Ковель-ІІ і запропонував журналісту сайту Kowel.com.ua виїхати на місце, аби показати «результат нехлюйства» в ставленні до навколишньої природи.
Чим далі від центру рухався автомобіль вулицями «другого» Ковеля, тим «густішим» ставав сморід викидів з ветсанзаводу – багаторічної проблеми місцевих жителів. Сергій розповідав, як його численні сусіди вже втомилися оббивати владні пороги, аби вберегтися від їдких викидів небезпечного підприємства-сусіда. Обіцянки-цяцянки, а підприємство й надалі отруює життя людям.
Отак, слово за словом, і добралися міської околиці. У районі очисних споруд «Ковельводоканалу» гусеничний екскаватор-драглайн хвацько вичерпує із карт мулових майданчиків-відстійників напіврідкі відходи. Д-у-уже зловонні!

Споруда дорожнього водовідводу – ліва бокова канава смуги відведення автомобільної дороги, яка веде до ветсанзаводу і призначена для відводу поверхневих та ґрунтових вод, - від земляного полотна та проїзної частини врівень з нею вкрита на добру тисячу «квадратів» суцільною чорною масою.

«Дивіться, як «по-господарськи» отой непотріб викидають поза межі території очисних споруд комунального підприємства! Переконаний, що для подібної загрозливої діяльності мають бути якісь спеціальні полігони, на яких можна було б безпечно зберігати та розпоряджатися цими рештками людської життєдіяльності», – показує співрозмовник Сергій.
Екологи підтверджують його правоту, вказуючи, що ці чорні мулисті відстійні маси мають негативне епідеміологічне значення. І доки вони зберігаються безпосередньо в пристроях мулових майданчиків з непроникним дном, то небезпека мінімальна. А коли мул, як в даному випадку, «перекочовує» на відкриті території, то волога інфільтрується в незахищені ґрунти, а звідти – у ґрунтові води.
Це – небезпечно, бо значна частина міських стічних вод представлена господарсько-фекальними стічними водами, які характеризуються високою бактеріальною забрудненістю. Велика частина бактерій, яєць гельмінтів переходить в осад і визначає його небезпеку в санітарно-епідеміологічному відношенні.

В осадах комунальних очисних споруд перебувають збудники хвороб людини і тварин (бактерії, віруси, яйця гельмінтів, бактерії групи кишкової палички та ін.), а ще ж має місце вміст миш’яку та важких металів (свинець, кадмій, нікель, хром, цинк, мідь тощо).
При цьому спеціалісти не виключають грубе порушення адміністрацією норм законодавства, що регулює поводження з відходами, в тому числі й «Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України». Адже навіть такий фінансовий інструмент як збір за забруднення навколишнього природного середовища не стягується за умови наявності погодженого з територіальними органами Мінекоресурсів України перспективного плану заходів щодо їх подальшої утилізації або знешкодження, та за умови розміщення осадів та мулів (відходів), що утворюються на очисних спорудах каналізації, на спеціально обладнаних спорудах для їхньої подальшої обробки.
Крім того, поза тоннами вивернутої на узбіччя вулиці землі, прямісінько з багнюки рукотворного болота стирчать бетонні стовпчики – залишки розкраденої огорожі підприємства.

А екскаватор не простоює, раз-по-раз вергаючи багатотонного ковша. І вже із-за захисного земляного валу, сплавлений десятиліттям в суцільну масу залишковий мул масними «язиками»-потоками витікає прямісінько на проїжджу частину ґрунтової дороги, яка веде до православного чоловічого скиту на острівцю біля села Вербка. Якийсь чоловік поважного віку, звернувши з асфальту на оцю доріжчину, зупинився від побаченого і, не ризикнувши потрапити під важкі бризки та патьоки, повернув назад.
Дуже часто міська влада суворо карає ковельчан за порушення правил благоустрою, в тому числі за складування сипучих матеріалів на узбіччі вулиць міста та доріг. А тут – поза межами комунального підприємства екскаватор вивалює сотні тонн екологічно небезпечних відходів.

«Нам цілком достатньо того ветсанзаводу, який не дає дихати! А тут нова екологічна «диверсія» через безконтрольність влади, яку утримуємо нашими податками. За наші гроші – нас же й труять!», – кажуть спересердя випадкові перехожі з мікрорайону Ковель-ІІ.

Коли фоторепортаж уже був готовий до опублікування, на офіційному сайті УВКГ «Ковельводоканал» з’явилось повідомлення про те, що «розпочаті роботи по очистці біоставків від мулових відкладень, а також здійснюється очистка мулових карт. Всі вищезгадані роботи проводяться згідно з графіком організаційно-технічних заходів щодо підготовки управління водопровідно-каналізаційного господарства «Ковельводоканал» до роботи в осіньо-зимовий період 2015-2016 рр., що покращить роботу очисних споруд».

Крім того, керівництво підприємства звертає увагу аграріїв та сільськогосподарських виробників, що «залишки органічних відходів можна використовувати як добриво під технічні сільськогосподарські культури». Охочим «добрива надаються безкоштовно», щоправда вивозити – за свій рахунок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Символічний матеріал Показати IP 13 Червня 2015 11:00
Епічні фотографії!!! В Ковелі відбулося виверження вулкана комунальної безгосподарності і владної безпорадності. Це не потоки вулканічної лави. Це потоки природного стану ковельської влади. Чорної. Смердючої. Липкої. Яка засмоктує в своє бездонне болоту кожного, кого торкнеться, або хто необачно влізе туди.
Z до Символічний матеріал Показати IP 13 Червня 2015 23:23
Якщо Я-СВИНЯ, то мені ніяка влада не допоможе. Як викидав "бумажки" де хотів, так і викидатиму
Анонім Показати IP 13 Червня 2015 12:42
Україна - це Європа!
Анонім до Анонім Показати IP 13 Червня 2015 16:36
коментар було видалено
Анонім до Анонім Показати IP 14 Червня 2015 00:36
коментар було видалено
починаймо з себе Показати IP 13 Червня 2015 13:31
Путін, дрянь накидав всякого непотребу!
Хочу дихати чистим п Показати IP 14 Червня 2015 02:41
Вечорами хочеться від спеки відпочити.Вийдеш на вулицю - сморід.Вікно відчиниш - трупний сморід костомельного.Друзі приїхали з Латвії - соромно за своє місто. Якусь акцію протесту в распіраторах і протигазах організувати,а може просто закидати коктейлями костомельний ? Всіх вже дістав цей вечірній сморід ! Місто повинне затишком водойм і красою парків та алей радувати мешканців і гостей.Ковельчани не будьте байдужими ! Вискажіть свою думку,ідеї,плани,досвід. Нам і нашим дітям жити в в цьому містові.
Телефоніст Показати IP 14 Червня 2015 15:12
На дзвінки до ветсанзаводу (костомельного в народі кажуть) відповідає автовідповідач.На сесію міської ради потрібно запросити керівника цьго підприємства. Журналістам поспілкуватись з ним.Думку жителів міста запитати з цього приводу.
2222 Показати IP 14 Червня 2015 16:20
Крутий собачка, вертався з прогулянки і впав, нещасний, в каку. Хазяїну такого гламурного пса має бути соромно. В Європу вже не приймуть і ще судитимуть, що не вберіг дитятка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus