USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Округ 23: спекуляції темою субсидій та пенсій

12 Липня 2016 08:00
На 23 окрузі розповсюджують неправдиву інформацію щодо грошової допомоги місцевому населенню.

Життя в окрузі №23 цього літа насичене та цікаве. Тут відбуваються позачергові вибори народного депутата України. Загалом, на початку виборчої кампанії кандидатів було 19. Минулого тижня лишилося на одного менше.

Від самого початку виборчої кампанії особлива увага громадських активістів та деяких ЗМІ прикута до кандидата у народні депутати України від «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» Ірини Констанкевич.

Інформацію ці, так звані, «діячі» та «правдолюби» подають тенденційно та некоректно. А особливою «фішкою» стала стаття Антона Бугайчука з посиланням на «офіційну» інформацію від Головного управління пенсійного фонду України у Волинській області, яка начебто була здобута зовсім випадково. Стаття з'явилася у день оприлюднення офіційної заяви від імені голови Волинського УКРОПу щодо провокацій у виборчому окрузі №23 проти Ірини Констанкевич.

Зокрема, у заяві йшлося про те, що із різних населених пунктів, що знаходяться в межах виборчого округу № 23 від громадян до активу партії надходять повідомлення, що протягом останніх двох тижнів невстановлені особи, представляючись агітаторами від «УКРОПу», пропонують мешканцям гроші в обмін на голос за Ірину Констанкевич на виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року.

«У зв’язку з цим повідомляємо, що ані представники партії, ані члени команди Ірини Констанкевич не займаються такою діяльністю, не надавали доручення іншим особам займатися такою діяльністю та жодним чином не причетні до вищезгаданої ситуації. Вважаємо такі дії провокацією із застосуванням брудних виборчих технологій зі сторони інших кандидатів в народні депутати України та жалюгідною спробою зменшити кількість прихильників Ірини Констанкевич та партії УКРОП. Вважаю за необхідне додати, що таку технологію вже застосовували опоненти партії УКРОП під час місцевих виборів восени 2015 року у Луцьку, коли на ринках міста та в інших місцях невстановлені особи пропонували гроші в обмін на голос за кандидатів від нашої політичної сили», - написав у заяві голова волинського УКРОПу Вячеслав Рубльов.

Не просіть благодійну допомогу, бо…. втратите пенсію

А вже того ж дня о 22.40 на сайті нового волинського інтернет-видання «Волинь24» з’явився матеріал «Виборчий детектив: «допомога» від Констанкевич чи «провокації» опонентів?».

До слова, сайт належить бізнесмену Володимиру Пащенку, який також донедавна фінансував ще одне інтернет-видання «Волиньпост».

Отож, у листі, який начебто підготував пенсійний фонд (лист від 08.07.2016 року), значилося наступне: «Відповідно до Закону України від 09.07.2003 року №1058-VI «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» нарахування пенсій, соціальної допомоги, визначення розміру пільг на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється з урахуванням отриманого доходу громадян, у тому числі матеріальної допомоги від Благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» та кандидата у народні депутати України Констанкевич Ірини Мирославівни».

У цьому ж «листі» зауважувалося, що «з метою оперативного контролю та персоніфікованого обліку зазначеної матеріальної допомоги Вам необхідно не пізніше 10 календарних днів з дня отримання допомоги, звернутись до районного управління Пенсійного фонду України за місцем реєстрації для підтвердження вихідних відомостей про отримання допомоги».

Далі пояснювали, що якщо людина не повідомить про отримання благодійної допомоги, а фактично її отримала, перерахунок пенсії буде здійснено в автоматичному режимі – її щомісячний розмір зменшиться на 517 гривень.

Також у цьому «листі» йщлося: «Особи, які отримують субсидії на оплату житлово-комунальних послуг повинні звернутися до районного управління соціального забезпечення за місцем реєстрації для підтвердження вихідних даних про отриману матеріальну допомогу. У разі несвоєчасного звернення пільги на оплату житлово-комунальних послуг анулюють». Під цим «офіційним листом» - підпис начальника відділу з питань виплати пенсій В.В.Кривчук.

Але, як з’ясували, головне управління пенсійного фонду України у Волинській області такої інформації не готувало. Лист поданий на недіючому вже бланку, а підпис під ним – підроблений.


Для нарахування субсидій визначальним є розмір зарплати

Про те, що цю фейкову інформацію подали від імені державної установи, підтверджує і офіційна відповідь пенсійного фонду на ім’я голови Волинського УКРОПу Вячеслава Рубльова.

«Головне управління Пенсійного фонду України у Волинській області повідомляє пенсіонерів, що на розмір пенсійної виплати впливають страховий стаж, заробітна плата, факт працевлаштування та, у випадку наявності на утриманні неповнолітніх дітей, зміна стану утриманців. Роз’яснюємо, що до персоніфікованого обліку включають лише виплати, на які нараховано єдиний соціальний внесок, і лише ці виплати враховують при визначенні розміру пенсії», – йдеться у відповіді.

Також, пенсійний фонд наголошує, що він не втручається у виборчі та інші процеси, які не входять до їхньої компетенції.

Довірена особа кандидата у народні депутати України Ірини Констанкевич, головний юрисконсульт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ігор Поліщук пояснює, що розрахунок розміру субсидії здійснюють, згідно з «Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (затверджене Постановою Кабміну від 21 жовтня № 848). Згідно з пунктом 12 Положення, «субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається виходячи з розміру середньомісячного сукупного доходу осіб зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу.

«У відповідності до абзацу 2 пункту 8 вказаного Положення, до сукупного доходу не враховуються, зокрема, допомога громадських та благодійних організацій», - говорить юрист Ігор Поліщук.

«Таким чином, у разі отримання благодійної допомоги від благодійної організації людина не повинна повідомляти про це районні органи соцстраху. Благодійну допомогу не беруть до уваги при визначенні сукупного доходу.

Тому поширена Антоном Бугайчуком інформація абсолютно не відповідає дійсності, є неправдивою та опублікована з метою введення громадян в оману», – наголошує Ігор Поліщук.

Вибачення, яке вже нікому не потрібне

На своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» Антон Бугайчук написав спростування щодо поширення ним неправдивої інформації: «Вчора у матеріалі «Виборчий детектив: «допомога» від Констанкевич чи «провокації» опонентів?» я написав про лист із головного управління Пенсійного фонду у Волинській області одній із мешканок Ківерець, який стосується можливого зменшення пенсій та зняття пільг через отримання допомоги від кандидатки та фонду. Повідомляю, що цей лист є ФЕЙКОВИМ. Прошу вибачення у штабу Ірини Констанкевич, фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», головного управління Пенсійного фонду у Волинській області, а також читачів, які повірили у його достовірність. Лист справді існує, однак є підтвердження, що його написали не у Пенсійному фонді. Визнаю, що при написанні матеріалу я недостатньо перевірив цю інформацію».

Після такого типу вибачення, звичайно ж, псевдо-лист із сайту видання зник. Але тенденційно, не підкріплений ніякими фактами матеріал про роботу штабу Констанкевич – залишився.


Замість епілогу

Скільки людей прочитало статтю, яка обливає брудом і кандидата у народні депутати України від УКРОПу, і всіх людей, які входять до її команди, – невідомо.

Про яку журналістську об’єктивність може йтися, коли люди, які називають себе великими «акулами пера», подають абсолютно неперевірену інформацію, не підкріплену жодним фактом?

Іван БАЗАРНИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Експерт Показати IP 12 Липня 2016 11:47
Проблема набагато глибша. На Волині ніхто не займається ЗМІ. Це треба визнати. Нині, в часи стрімкого розвитку цифрових комунікацій, в усіх виданнях має бути посада фактчекера. Хто не знає - це людина, яка перевіряє факти. Припускаю, що опоненти на окрузі, свідомо використали автора блогу, а він, повівся...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus