USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Окупанти можуть атакувати Каховську ГЕС і звинуватити Україну, – ISW

20 Жовтня 2022 08:22
Російські окупанти можуть здійснити напад на Каховську ГЕС, але звинуватити у цьому українських військових. Підтоплення, які можуть стати наслідком атаки, армія РФ використає як прикриття для запланованого відступу з Херсонщини.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає ТСН.

«Російські військові можуть вважати, що прорив дамби міг би прикрити їхній відступ з правого берега Дніпра та запобігти або затримати просування України через річку», – йдеться у звіті.

За даними американських аналітиків, посібники окупантів попередили про нібито можливий удар ЗСУ по греблі Каховської ГЕС. Роблять це для того, щоб з’явилися інформаційні умови для пошкодження греблі російською стороною та покладання відповідальності за можливі наслідки на Київ.

«18 жовтня Суровікін заявив, що отримав інформацію про нібито намір Києва пробити дамбу на Каховській ГЕС, що, за його словами, спричинить руйнівні повені в Херсонській області. Сальдо повторив цю заяву та попередив, що українські війська мають намір вдарити по дамбах вище за течією міста Херсона», – наголошують в ISW.

Читати ще: ЗСУ зсунули лінію фронту на Херсонщині на 20 км. У Росії дилема, як діяти далі, – розвідка Британії

Крім того, командувач війни генерал Сергій Суровікін звинувачує Україну «в планах удару по цивільній та житловій інфраструктурі Херсонської області». Своєю чергою, «губернатор» Володимир Сальдо наголошує на евакуаціюї росіян з західного берегу Дніпра в очікуванні «широкомасштабного українського наступу».

Саме підривом дамби ГЕС Москва має намір звинуватити Україну у матеріальних збитках та загибелі людей, а також використати спричинену повінь для прикриття свого відступу.

«Кремль може спробувати використати таку атаку під фальшивим прапором, щоб затьмарити новини про третій принизливий відступ російських військ, цього разу із західної Херсонщини», – підсумовує аналітики ISW.

Ситуація на Херсонщині

ЗСУ від початку жовтня звільнили від окупантів понад 50 населених пунктів Херсонщини. Військовий експерт Дмитро Снєгирьов вважає, що українська армія може вибити ворога з Херсона протягом наступних кількох тижнів.

Нова «влада» Херсонщини наступу української армії боїться. Гауляйтер Володимир Сальдо 18 жовтня оголосив про переміщення цивільного населення на лівий берег Дніпра. Моляв, через небезпеку затоплення. Адже українські сили «готують» теракт на Каховській ГЕС, заявив «губернатор».

В Офісі президента кажуть, що росіяни вирішили залишити Херсон, щоб врятувати останню боєздатну піхоту. Олексій Арестович переконаний: окупанти планують задіяти її для захоплення Донецької області.

Як ми писали, стном на 9 жовтня Збройні сили України звільнили 1170 квадратних кілометрів територій України у Херсонській області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus