USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Олег Савчук: «Не лише мене Шиба звільнив незаконно»

30 Грудня 2010 08:34
Після гучного звільнення у травні, суд поновив керівника КП «Зелене господарство» Олега Савчука на займаній посаді. Феміда вирішила, що економічних підстав визнавати керівництво підприємством неефективним у Луцького міськвиконкому не було.

Після декількох місяців судової тяганини, нині представник Держкомпідприємництва на Волині, Олег Савчук погодився розповісти, як «Зеленгосп» заліз у борги і як він збирається скористатися судовим рішенням, яким «втер носа» попередній владній команді міста.

– Суд поновив вас на посаді директора КП «Зелене господарство». Будете повертатися на цю посаду?

- Я зараз чекаю розпорядження міського голови про моє звільнення, яке було визнане судом незаконним і поновлення мене на роботі. Поки що це не зроблено.

Я розумію, що нинішній міський голова має своє бачення розвитку підприємства і це його справа стосовно призначення того чи іншого директора. Я прийму будь-яке рішення.

Це не амбіції працювати там. Але дії попереднього міського голови були незаконні, і своє звільнення тоді я не розглядав би в контексті саме цього підприємства. А в контексті управлінської системи, яка тоді існувала.

- Тобто?

- Була низка директорів, яких так само незаконно звільнили.

- Кого ви маєте на увазі?

- Це колишні очільники підприємств «Луцький спецкомбінат» Юрій Наконечний та Василь Цетнер, директор КП «Луцькреклама» Юлія Кухарчук, керівник КП «Автопарксервіс» Анатолій Носалюк, декілька директорів житлово-комунальних підприємств міста та інші.

Це люди, яких свого часу поставили на важку ділянку роботи, але разом з тим ніяк не допомагали. Навпаки, створювалися якісь проблеми.

Ніхто, в тому числі, особисто міський голова не вникав у систему роботи комунальних підприємств, їхніх проблем – не поповнювалися статутні фонди, не розглядалися проблеми, які існують у трудових колективах і так далі.

- Так було і з «Зеленим господарством»?

В 2007 році відбулася абсолютно безглузда реорганізація попередніх двох підприємств «Флори-сервіс» і «Ландшафт». Їх об’єднали і створили підприємство «Зелене господарство», чим створили проблему для цілого міста. Адже довелося перекредитовувати виробництво чи надання послуг на певний час сезону.

Тому в 2008 році неправильні економічні рішення призвели до того, що за сім місяців існування підприємство отримало 300 тисяч гривень боргу по заробітній платі і таку ж суму заборгованості за енергоносії.

- Чому ж ви вирішили очолити таке проблемне підприємство?

- Я погодився підписати контракт не менше ніж на три роки. Тому що казав, що за рік треба оптимізувати штатну чисельність. Оскільки той рік був кризовий, то підприємству необхідно було вийти «в нуль» по виробничих потужностях.

На другий рік можна було б працювати з оптимізованою структурою підприємства. Але тільки тоді, коли було б за інвестовано в енергозберігаючі заходи по тепличному господарству, а також техніку, яка на той момент вже була стара. І тобі б на третій рік можна було б вийти з якимись показниками, ліквідувати попередню заборгованість.

Натомість, протягом першого року з нами не розраховувалася вчасно навіть сама міська рада, не кажучи вже про покриття заборгованості. Також були прямі вказівки перераховувати кошти на ті чи інші підприємства. Тобто велося незаконне втручання держслужбовців в оперативно-господарську діяльність підприємства.

- Від кого йшли ці прямі вказівки?

- Фактично з міської ради, від міського голови Богдана Шиби. Будь який крок директора мусив погоджуватися чи з заступником, чи з міським головою.

Я не міг на це не реагувати, казав, що це неправильно. Натомість до мого бачення реформування не прислухалися. Це призвело до конфлікту.

- Чому ж ви про це не сказали у травні цього року під час звільнення?

Я не коментував це, тому що розумію, що моя думка є суб’єктивною. Півроку тривали судові слухання, міська рада як могла відтягувала цей процес, не хотіла, аби він був перед виборами.

Сьогодні ж рішення суду про те, що ці рішення були незаконні. Бо ні міський голова, ні виконавчий комітет не брав до уваги ні економічні показники 2009 року, ні проблеми, які існували, а лише, керуючись своїм суб’єктивізмом, приймали рішення.

Питання було одне: поміняємо директора підприємства, спишемо на нього всі негаразди, а далі будемо шукати наступного директора. Аби через певний час знову на нього списати негаразди. І за весь час моєї роботи на підприємстві, там ні разу не був ні міський голова, ні його перший заступник.

- Ви спілкувалися з Богданом Шибою після рішення суду на вашу користь?

- Ні. Взагалі шкода його, так як людина намагалася поставити себе поза громадою, комунальними підприємствами, намагалася уникати цих зустрічей, створивши разом з своїм першим заступником у виконкомі систему інтриг, чуток, пліток, брехні… серед яких і жили.

Це привело до того, що міська громада сказала своє слово. Проте хоч, «команда» і програла, але дехто залишився, щоб цю систему зберегти.

- КРУ виявили фінансові порушення на підприємстві. Прокуратура по цьому факту порушила проти вас кримінальну справу. Вас викликали на допит?

- Мене особисто про це донедавна ніхто не інформував. Є різниця – справа порушена по факту чи проти когось. Кожна перевірка КРУ, як правило, супроводжується наглядом певних органів і виясненням усіх питань, які є.

Проблема в тому, що завжди легше робити перевірку, коли немає керівника, аби не можливо було опротестувати рішення.

На скільки мені зараз вже стало відомо, багато фактів щодо перевірки КРУ є «притягнуті за вуха». Тобто, не до кінця дослідженні, неправильно, неякісно досліджені, тобто як кажуть у народі звичайна «заказуха».

Сподіваюся, що прокуратура і інші відповідні органи з високою своєю компетентністю, професіоналізмом зможуть розставити крапки над «і».

- Але ж все таки порушення на підприємстві були?

- Про що можна говорити, коли гроші надходили невчасно? Кожна копійка йшла на відшкодування витрат чи заборгованості по заробітній платі. І ще при тому намагалися якимось чином зменшити витрати по енергоносіях.

Жодних додаткових коштів з міста не отримали на бензокосилки, пили і так далі. Все з внутрішніх потреб, тобто люди мусили самі інвестувати у техніку, яка є власністю міської ради.

А рада коштів не давала. Велика кількість толок вимагала великих трудових ресурсів. Тому говорити про якісь зловживання – не правильно і неетично.

- До речі, якщо були такі «палки в колеса» роботи підприємства, тиск, небажання допомогти – чому ви не спрацювали на випередження і не написали заяву про звільнення?

- Була віра у те, що кризовий період минеться і вийде зробити реформи, залучити кошти. Я ставив це питання на нарадах, сесії міської ради. До слова, депутати зрозуміли неправильність свого рішення, коли об’єднали підприємство і прийняли рішення для відновлення попередніх підприємств.

Але з керівництва ніхто не хотів визнавати, що воно було неправильне. Я говорив міському голові,що якщо не подобається моя робота – то я готовий в будь-який момент написати заяву про звільнення. Він казав – ні, ні, працюй. Такі слова були навіть за декілька днів до рішення виконкому про визнання роботи підприємства неефективною. Тобто, його бачення було - списати всі прорахунки виконкому на когось одного.

Але ж «Зеленгосп», на відмінну від інших комунальних підприємств, того ж ЖКП, не мало значних оборотних коштів. Воно мусило забезпечувати великий обсяг робіт по Луцьку і не могло займатися додатковими заробітками, ігноруючи проблеми міста. Це все говорить про те, що «Зеленому господарству» необхідно допомагати, зокрема, поповненням статутного фонду.

- Серед пропозицій міського голови Микола Романюка – реорганізувати збиткові комунальні підприємства, віддавши 50% власності приватним структурам. Такий метод допоможе комунальникам вийти в плюс?

- Просто створити підприємство, не дати йому ніяких перспектив для розвитку і чекати поки воно саме себе як барон Мюнхаузен витягне за бороду – це неможливо. Приватні інвестиції потрібні. У нас були на прийомі в колишнього першого заступника люди, які готові були створити садовий центр і інвестувати в старі теплиці.

Але виробництво не могло поєднуватися з системою надання послуг. Кожна копійка від проданої рослини повинна була б йти в виробництво, а не в закриття боргів по толоках міста, обрізання дерев та кущів.

Я розмовляв з Антоном Кривицьким щодо подальшого розвитку підприємства. Необхідно однозначно розділити структури на два підприємства. Одне з яких займатиметься виробництвом, інше – наданням послуг. Яким чином це буде зроблено – ще не відомо. Сподіваюся лише, що економіка переважатиме над політикою.

- Ви спілкувалися з Кривицьким як з радником міського голови?

Так, але ще й тоді, коли він був начальником управління капітального будівництва та ЖКГ облдержадміністрації кілька разів дзвонив, приїжджав, цікавився, відчувалося, що йому болить комунальна галузь міста.

Для комунальників важливо, аби міська влада цікавилася економікою підприємств, відвідувала їх, знаходила спільні економічні рішення. І, провірте, тоді кожен би «пахав» як треба. А коли міський голова збирав всіх лише перед днем міста, а до того цілий рік не приїжджав на підприємство – така система управління для міста абсолютно неприйнятна.

- Чим ви займалися у період, коли вас вже звільнили з посади керівника підприємства і до призначення в комітеті?
- Весь цей час я займався партійною роботою. Створилася нова партія «Рідна Вітчизна» і мені доручили займатися створення осередків партії. І згодом в вересні мене обрали головою Волинської обласної організації.

- Хто вам запропонував посаду керівника волинського відділення Держкомпідприємництва?

- Деякі політики мені порадили подати своє резюме на участь у конкурсі і я його виграв.

- Як зараз працює комітет і його відділення після його ліквідації указом Президента?

- Держкомпідприємництва знаходиться у стадії ліквідації. Я наразі – представник Держкомітету у Волинській області. Загалом той процес реорганізації, проведення адмінреформи, який почав уряд і Президент – це добре. Ми зачекалися реформ. Але яка структура виконуватиме функції Держкомпідприємництва, що буде з структурою в регіонах далі – ще неясно.

- Дозвільна система найбільш болюче питання для більшості підприємців. Чи були вже якісь кроки реальні зроблені в цьому комітетом?

- Дуже важливо аби запрацювали дозвільні офіси в містах і районах. Пройшло вже багато часу, а й досі не створені посади державних адміністраторів при райдержадміністраціях. Не кожен з дозвільних органів хоче брати участь в роботі дозвільного центру.

- Які саме це структури?

- З інформації Луцького дозвільного центру є проблема з управлінням Держкомзему, управлінням культури. Часто питання землі йде поза єдиним офісом.

Щодо Луцька, то тут найбільша кількість погоджень, які стосуються землі, малих архітектурних форм, які не йдуть через єдиний офіс.

Абсурд: місто створило єдиний дозвільний центр що носить регіональний характер, а фактично підприємець повинен працювати в прямому контакті з чиновником. Кожен підприємець мусить стукати до головного художника, архітектора, держкомзем і погоджувати усі процедури.

Загалом необхідна дерегуляція і спрощення процедур. Наприклад, тільки для оформлення техогляду треба оформити, а відповідно заплатити за масу довідок, які непотрібні, сплатити в різні благодійні фонди… Наша країна зараз знаходиться на 187 місці серед 193 країни за легкістю отримання дозволів на будівництво.

Хочеться вірити, що міське керівництво з розумінням поставиться до таких реформ. Зараз підприємців посилають по великому колу… Це все призводить до того, що головні «рєшали» стають депутатами міської ради, які мають доступ до органів влади.

- Яка перспектива діяльності комітету на Волині? Вас повідомили про скорочення?

- Функції, які були покладені на Держкомпідприємництва значною кількістю законів не можуть бути в один день ліквідовані. Вони будуть покладені на якийсь структурний підрозділ. Можливо, Комітет стане структурним підрозділом Мінекономіки. А як буде в регіонах – ще не відомо. Поки що ми продовжуємо виконувати свої функції, працюємо в районах, приймаємо звернення підприємців.

Розмовляла Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Tarantino Показати IP 30 Грудня 2010 09:12
Доводиться визнати, що Савчук таки не відповів на питання про те, чому ж він раніше кіпішувати не почав, коли кругом була така жопа? Наївно вірив Богдану Павловичу?
правдолюб Показати IP 30 Грудня 2010 09:36
Олежик ти молодець,дай ще позов до Шиби за морльни збитки
Colonel Показати IP 30 Грудня 2010 12:46
За Сявчуком зона плаче! А ви "керівник"! Звичайний дрібний аферист без найменьших ознак порядності. Ну а від прокуратур відкупиться, ні для кого не секрет, що там беруть.
Держслужбовець Показати IP 30 Грудня 2010 14:16
Нарешті хтось правду написав про те що робилось останній рік в міській
Кера Показати IP 30 Грудня 2010 14:43
Де Олєжик пройде, там навіть трава не росте. Він кругом наробив, як кіт на глині. Яке повернення на посаду!? Романюк буде тисячу разів прав, якщо плюне йому в мордяку. А грмада низько вклонеться і сакже голові міста" Красно дякуємо!".
Петрович Показати IP 30 Грудня 2010 15:03
Тому говорити про якісь зловживання – не правильно і неетично. О.Савчук А тупо красти етично!? Чи вести себе по скотськи.
Василь Показати IP 30 Грудня 2010 15:24
Савчук просто попхався не на свої галери. Його коньок - це громадська діяльність. А це болото - я поо комуналку міста - не для нього.
Антиянек Показати IP 30 Грудня 2010 16:58
А скільки раз то Олег кидав студентів, коли залучав їх у всілякі свої політичні справи...
Сергій Показати IP 30 Грудня 2010 17:30
Угу, у громадській діяльності в нього теж непогано виходило. Возив студентів до Польщі за польські гранти, але при цьому не забував взяти гроші зі студентів.
Антиянек до Сергій Показати IP 31 Грудня 2010 10:44
Я про те, що залучав їх до роботи, а грошей не платив
Мамосючка Показати IP 30 Грудня 2010 18:47
Савчук назвав усіх керівників, яких незаконно звільнив Шиба. Мамосючку - не назвав. Ото-то і воно! Тьотю - коня звільнили законно - і суд не поновив. А Шиба прибрав Носалюка - щоб "солодку парочку " Маимосюуку і Кралюка пристроїти на "дерибан базарників" - писати обоє ж не вміють, але з "базарників- хачиків" мзду дерти вони вміють , мама караул (хто не прлатив - в ліс Кралюк вивезе!) і з Павловичем по поняттях ділились ! "Тьотя -конь" (тобі ж - Мамосюк ) толк в дерибані знає!!!
Бейцим Показати IP 31 Грудня 2010 11:28
носалюка і цетнера звільнили законно - по переводу на іншу роботу. так що не тринди! по тобі тюрма плаче!
Челкаш Показати IP 31 Грудня 2010 20:30
Редиска.
Знаючий Показати IP 5 Січня 2011 08:52
Як працював Савчук і Стемковський: Сорока робив толоку, а ті приходили процентували, а потім сиділи їли шашлики в палатці одного "чесного підприємця", якому потім віддали магазин "Лілея".
КРУ Показати IP 5 Січня 2011 10:15
Питання Олегу Анатолійовичу: один з останніх платежів підписаних Вами - 200 тис. грн. якомусь підприємцю. Куди пішли ці гроші?
Senator Показати IP 20 Січня 2011 00:07
Прізвище підприємця?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus