USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Олександр Шевченко на Волині: про медичну реформу, армію, вирішення проблеми доріг та подолання корупції*

6 Березня 2019 13:15
Чинній владі після 31 березня потрібно дати відпочити у буцегарні з конфіскацією майна, для вирішення питання ремонту доріг в країні достатньо закрити шпарини контрабанди на митниці, а у сфері охорони здоров’я майбутнє – за страховою медициною: кандидат у Президенти України від політичної партії УКРОП Олександр Шевченко 4 березня провів зустрічі з волинянами у Луцьку, Ківерцях та Маневицькому районі.

У Луцьку Олександр Шевченко відвідав міську клінічну лікарню та Волинське обласне дитяче територіальне медичне об’єднання, спілкувався з керівництвом та працівниками ДП «Волиньторф», а також громадою села Прилісне Маневицького району, Ківерців та Луцька.

Мізерні зарплати медиків та незрозуміла реформа: вихід – у впровадженні страхової медицини

Головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич розповіла, що медичний заклад розрахований на 700 ліжок та повинен стати центром госпітального округу. Водночас, лікарня потребує дооснащення. Вона відзначила, що зараз важливо зберегти технології та зберегти персонал. Так, нещодавно у лікарні встановили другий ангіограф, понад три мільйони з міського бюджету виділили на створення нового агіографічного блоку. Здійснюють нейрохірургічні операції. Серед основних проблем галузі – низькі зарплати та відсутність законодавчої бази для фінансування оплати лікування.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук розповів, що щомісяця у Луцьку звільняються 3-5 спеціалістів середньої ланки медицини. Якщо сімейні лікарі, маючи достатню кількість підписаних декларацій, отримують бодай якусь пристойну зарплату, то лікарі другого рівня до завершення реформи можуть масово повиїжджати у Польщу.

Олександр Шевченко розповів, що майбутнє бачить за страховою медициною, законом про обов’язкове страхування, що полягатиме у спільній відповідальності. Страхові компанії виплачуватимуть кошти безпосередньо у лікарні, якщо туди потрапить той чи інший громадянин, як це діє у багатьох цивілізованих країнах світу, наприклад, у Швейцарії та США. Страховка забезпечує щорічну здачу аналізів та обстеження – якщо людина їх не здає, страховка не працюватиме. Таким чином, наприклад, в Європі вдається на ранніх стадіях виявляти онкологію. Також держава повинна відшкодовувати частину вартості ліків.
Він зауважив, що поки не розуміє медичну реформу як депутат Верховної Ради, адже невідомо, що планують побудувати, за скільки років та за які кошти.

«Варяги нам не допоможуть», – вважає Олександр Шевченко, говорячи про закордонних фахівців на високих державних посадах в Україні.

Щодо того, що для нормального розвитку медицини на галузь охорони здоров’я потрібно спрямовувати не менше 6% від ВВП, він зауважив, що перш за все потрібен розвиток економіки країни і підвищення рівня зарплат. Наразі ж бюджет країни просто розкрадають, а половина економіки перебуває в тіні. Лікар повинен отримувати не менше тисячі доларів, а той, хто лише розпочав працювати у медицині – принаймні 500 доларів. Так, терапевт в Австрії може мати годинник «Rolex» та їздити на власному Ferrari – це високий рівень мотивації медиків.

Перші завдання майбутньому Президенту і відпочинок для чинної влади у в’язниці

Під час зустрічі з жителями Прилісного директор ДП «Волиньфторф» Іван Киричик озвучив перше завдання майбутньому президенту: «Волиньторф» повинен працювати і дороги повинні бути такі, як у Буковелі.

«Деяким людям треба дати відпочити від влади, бажано у буцегарні з конфіскацією майна», – зауважив Олександр Шевченко щодо голосування 31 березня.

З його слів, українці робитимуть вибір – скотитися остаточно у прірву, або здобути омріяну незалежність та свободу. Йдеться передусім про незалежність від чиновників, адже зараз українці залежні від їхніх примх.

Він акцентував увагу на кількох найголовніших тезах. Перша – аби не вбивали наших людей. Ті, хто кажуть, що коли йде війна, не можна розвивати економіку, говорять неправду. Як приклад, можна навести Ізраїль, який має 5 мільйонів громадян та постійно воює з країнами, які агресивно ставляться до Ізраїлю. Там створили сильну економіку, нульову толерантність до корупції, сильну армію, хочуть будувати свою країну. Ізраїль ніколи не був лицемірним стосовно тих, хто йому допомагав. Влада там не грабувала свій народ, а намагалася розбудувати економіку. Вони її побудували, не маючи родючих земель чи корисних копалин.

Отже, питання відповідальності і довіри є головним. Україні зараз не довіряють ті міжнародні партнери, які мають сильні армії і могли б зупинити російську агресію. Для того, щоб вони повірили, ми не повинні торгувати з Російською Федерацією. Наразі наша армія забезпечується нафтопродуктами російського походження, запчастини до української військової техніки, як нещодавно показали журналістські розслідування, купують також в Росії. Тому варто обрати владу, яка «не грабуватиме власний народ і не торгуватиме з Рашкою».
«Зв’язки Медведчука, Порошенка і Путіна вже тільки лінивий не бачить. Поки така ситуація, ми не отримаємо повномасштабної військової допомоги», – відзначив кандидат.

Проаналізувавши історію, на його думку, ми повинні здобути країну гідності і правди, де людина почуватиме себе гідно, бачитиме, що ті, хто керує, ставляться до неї правдиво.

Як розвинути економіку: приклад Буковелю

Говорячи про розвиток економіки, Олександр Шевченко навів приклад «маленької Швейцарії, яка називається Буковель», де середня зарплата становить тисячу доларів на місяць, чудова демографія. План сталого економічного розвитку цієї території розробляла канадська компанія «Еко зайн». Менеджмент Буковелю чітко слідував цим планам. Ніякі політичні скандали та економічні негаразди в Україні не могли кардинально вплинути на Буковель. Тепер 50% туристів туди приїздять із закордону – ЄС, Білорусі, Молдови, Прибалтики. Це принцип, який повинна наслідувати вся Україна: потрібно давати можливість розвиватися підприємствам та громадам. Як приклад він навів Волинську облраду, яку очолює Ігор Палиця і проект комунального підприємства «Волиньприродресурс», де той, хто інвестуватиме в видобування торфу, міді, бурштину зобов’язаний віддати 50% від прибутку від корисних копалин громаді – області, району чи ОТГ. Зиск з переробки лісу також повинна отримувати громада.

Відновити дороги можна, якщо припинити розкрадання на митниці

На запитання про те, як можна за п’ять років відновити дороги, він зазначив, що потрібно залучити півтора трильйони гривень для того, щоб відновити дороги. Якщо не розпочнуть робити дороги з десятирічною гарантією, їх ніколи не вдасться відновити. Сьогодні ж на ямкові ремонти та неякісні провладні фірми-прокладки викидають 80% грошей, які виділяють платники податків. Торік повідомляли про 45 мільярдів, виділених на дороги, з них 10 мільярдів пішли на обслуговування попередніх зобов’язань, митний експеримент був невдалим (ще мінус 10 мільярдів), ще 10 мільярдів розподілили за облдержадміністраціями і були розпиляні на ямкові ремонти для своїх фірм. Залишається загалом 12-13 мільярдів, з яких половина пішла на обслуговування доріг. Таким чином, на реальну реконструкцію доріг витратили лише шість мільярдів, а не 45, як заявляли в кабміні. Такими темпами, на ремонт доріг треба від 70 до 120 років.
Світові кредитні організації готові давати значні інвестиції на великі терміни під незначні відсотки, але в Україні неспроможні навіть використати ті кошти, які виділяють, тому що надто багато кабінетів доводиться обходити людям, які працюють у дорожній сфері, а кожен кабінет влади вимагає хабара.

За його розрахунками, ще один бюджет криється на контрабанді в митниці. Конкурують не інтелекти, а ті люди, які занесли хабара. Бюджет України на 2019 рік становить 1,2 трильйона гривень. Якщо закрити всі шпарини на митниці і збільшити бюджет хоча б у півтора рази, це буде ще 500-600 мільярдів. Тобто, якщо забирати додаткові надходження з митниці, всі дороги можна відремонтувати і без залучення іноземних інвестицій.

Ще в 2015 році Шевченко з буковельською фірмою «П.Б.С.» застосував нові технології, які дозволяють швидко та якісно, без зайвої утилізації старих матеріалів, будувати дороги. Перша дорога, яка була збудована, Львів-Івано-Франківськ, вже відпрацювала без проблем 4 роки. Ця дорога має десятирічну гарантію, після чого зріжуть та замінюватимуть лише верхній шар, тому що зроблена якісна монолітна основа.


Сильна армія – після припинення розкрадання військового бюджету

Зі слів політика, зараз влада розкрадає величезний військовий бюджет замість того, щоб створювати армію. Усе залежить від правоохоронної системи і волі однієї людини – Президента України, який призначає керівника СБУ, рекомендує Прем’єр-міністра, генпрокурора, міністра оборони. Йому нічого не заважає вольовим рішенням заарештувати усіх злодіїв у міністерстві оборони, але він не хоче цього, тому що є частиною злочинного клану.

Сильну армію неможливо збудувати з цією економікою. Тому потрібно залучити армії інших країн для того, щоб «не дати можливість Рашці на чолі зі злочинцем-шовіністом Путіним на нас напасти». Достатньо, аби на лінії розмежування стояла армія.

На запитання про те, чи Україна за Шевченка буде в НАТО, він відповів, що Україна буде разом з НАТО, Ізраїлем та США. У перспективі вона буде незалежною країною у рамках альянсу, з потужною власною армією. Він нагадав, що безпеку Україні на початку 1990-их років гарантували країни НАТО і Росія, але насправді вони цих обіцянок не дотримали. Тому потрібно мати власну потужну армію.

Чи залежить від когось кандидат Шевченко

Коментуючи твердження про те, що якщо переможе Володимир Зеленський, президентом буде Ігор Коломойський, він зауважив, що ані Зеленський, ані Шевченко не є підлеглими Коломойського, тож чутки про це є маячнею чинної злочинної влади. Так, у Буковелі Шевченко і Коломойский є рівноправними партнерами. Зеленський також самостійно ухвалював рішення про те, щоб йти у президенти і є самодостатньою людиною.

«Як Шевченко може бути підлеглим когось у політиці? Це мій свідомий вибір», – відзначив кандидат.

Він зазначив, що не відрікається від друзів, зокрема, Ігоря Коломойського, разом з яким будували Буковель та захищали Україну. Олександр Шевченко наголосив, що такі підприємці, як Ігор Палиця та Олександр Шевченко пішли в політику не для того, щоб красти, а для того, щоб допомагати громаді. Кандидат у президенти зазначив, що, якщо ми хочемо кращого життя, потрібно не допустити до влади тих, хто керує протягом 27 останніх років, як гарно вони б не говорили.

«Децентралізація свідомості» після виборів Президента

Олександр Шевченко зізнався, що любить інтерактивне пряме спілкування з виборцями, на відміну від чинного президента Петра Порошенка, який, сказавши 2-3 речення на виступі, не дає можливості ставити гострі запитання та нервує під час зустрічей з людьми.

Він зауважив, що наразі закони в країні не працюють – є нахабні чиновники, які готові знищити будь-яку людину, яка має іншу думку, тож потрібно об’єднувати зусилля, не вірити політикам, які були при владі 27 років, а намагатися знайти нових людей.

«Коли я стану Президентом, місцеві громади обиратимуть самі свого прокурора, свого шерифа, суддю і будь-якого адміністратора, який забезпечить розвиток території згідно з новою стратегією», – зазначив Олександр Шевченко.

Він наголосив на важливості реальної децентралізації, аби представники громади не мусили ходити кудись, наприклад, за документами щодо торфу.

«До 31 березня нам всім разом потрібно пройти децентралізацію свідомості. Спробуємо зрозуміти, куди далі йти, як і з ким. Формула, що хтось крав, накрав і далі красти не буде, – не працює. Той, хто крав, крастиме завжди. Єдине, що його може виправити – довічне ув’язнення з конфіскацією», – зауважив він.

Він закликав поділяти усіх на людей, яких судитиме Бог, і чиновників, яким треба дати час на виправдання – буцегарню з конфіскацією. Кандидат зазначив, що якби він справді був колаборантом чи злодієм, на нього давно наділи б кайданки, а наразі лише голослівно звинувачують.
Олександр Шевченко пообіцяв «вирізати корупцію з організму України», адже внутрішня корупція значно страшніша, ніж зовнішній ворог.

Народний депутат Ірина Констанкевич розповіла, що важливим питанням для Волині було будівництво амбулаторій за кошти Світового банку. Відкриттям для всіх стали факти про розкрадання в «Укроборонпромі», але подібне раніше відбувалося і на Волині з благословення голови ОДА Володимира Гунчика (який зараз теж працює в «Укроборонпромі»). Про це нардеп заявила на основі документів – звіту Рахункової палати України. Там чітко вказано, хто і чому блокував розподіл коштів на будівництво амбулаторій на Волині. Це було особисте розпорядження голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. Внаслідок таких дій Волинь зі скерованих в область не освоїла 88 мільйонів гривень. У травні 2017 року ці кошти повернули назад у столицю, де їх скерували в ті області, які успішно справлялися з завданням, наприклад, Львівську та Закарпатську. Ірина Констанкевич зауважила, що досі не здійснили розслідування цих корупційних діянь представника президентської вертикалі на Волині, тому що система корупційна згори до керівників ОДА та РДА. Це говорить про те, що система збанкрутувала повністю і її треба змінювати під час голосування 31 березня.

В Ківерцях офіційна зустріч з Олександром Шевченком відбулася в місцевому будинку культури. На площі політика зустрічають підлітки, аби зробити селфі.
Олександр Леонідович охоче фотографується та тепло вітається з місцевими агітаторами. Зала заповнена вщент. Аби послухати політика прийшли як молодь, так і старше покоління. Гарною піснею та короваєм зустріли ківерчани кандидата у президенти. Олександр Леонідович коротко розповів про свою передвиборчу програму, а далі зустріч плавно перейшла у спілкування у форматі «питання-відповідь». Місцеві жителі озвучували кандидату питання як місцевого, так і державного значення.
Зокрема на зустрічі піднімалися питання, військових дій на Сході, бездоріжжя, місцевого самоврядування, пенсійної реформи, виборів та багато інших:

«31 березня ми підведемо підсумок, зробимо висновки і докладемо усіх зусиль, аби ті люди, які уже тривалий час були при владі, знову туди не потрапили. Ми нарешті спробуємо обрати нову справедливу владу, яка буде працювати для українського народу».

Під час зустрічі політик також наголосив на головних пріоритетах – чесності та справедливості.

«Найголовніше в нашому житті – це справедливість, а за неї потрібно боротися. Адже вона сама по собі не прийде. Ось коли ми в Україні збудуємо систему противаг, коли не буде президент давати вказівки генеральному прокурору щодо безпідставних звинувачень, коли СБУ буде займатися безпекою України, а не віджиманням бізнесу, ось тільки тоді ми збудуємо країну гідності і права, де людина буде відчувати, що правда не в кожного своя, а вона – одна».

Наступним пунктом для Олександра Шевченка став Луцьк. Олександр Леонідович розпочав свій виступ із закликом до присутніх шукати спільну істину для зміцнення нашої країни, і об’єднуватися навколо неї.
«Ми повинні вирішувати свої проблеми самі і не чекати доки хтось їх за нас вирішить. Давайте будемо гуртуватися, бачити реальних людей, а не фантомів з телевізорів чи бордів. Нам потрібно спробувати знайти спільну істину і об’єднатися навколо неї, і тільки тоді ми збудуємо сильну та незалежну, справедливу і заможну країну, – зазначив Олександр Шевченко. – За мною та нашою командою зерна неправди немає. Тому приєднуйтеся до Українського об’єднання патріотів УКРОП - команди українського народу, який не лінується ходити на вибори та пробує особисто розібратися в усіх аспектах».
Присутні активно задавали питання Олександру Леонідовичу. Зокрема, щодо політичної діяльності, заробітчанства, відпочинку дітей, розвитку села, аграрного сектора та багато інших.
«Для того, щоб розвивати сільське господарство і люди на селі жили краще, потрібно дати всі інструменти розвитку для малого і середнього бізнесу. Не потрібно виснажувати землю кількома культурами, а варто надати людям можливість вирощувати те, що вони хочуть і вміють, і тоді наша країна буде багатою. Адже збільшення кількості культур призведе до максимальної вартості їх на ринку», – зазначив політик.


Наприкінці кожної із зустрічей до Олександра Шевченка вишиковувалася черга з охочих зробити селфі, подякувати за приїзд та побажати успіху в президентських перегонах.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus