USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Олександр Башкаленко: «Я не поспішаю сісти у владне крісло»

22 Квітня 2010 13:47
Зміна влади на загальнодержавному рівні несе за собою кадрові зміни і на рівні місцевому. Їх обговорюють, оцінюють та намагаються робити перші висновки.

На тему останніх кадрових змін в області - розмова з головою Волинської обласної організації Партії регіонів Олександром Башкаленком. Адже саме Партію регіонів зараз називають партією влади.

- Олександре Костянтиновичу, що можна сказати про кадрові призначення, які ініціював Віктор Янукович на Волині?
- Що стосується посади голови обласної державної адміністрації, Президент України Віктор Янукович прийняв рішення і це рішення є правильним і оптимальним. Виконавчу владу очолив Борис Клімчук. Я буду працювати першим заступником голови обласної державної адміністрації. Моє завдання, звичайно ж, всіляко сприяти керівнику ОДА в організації ефективної роботи місцевої виконавчої влади з метою вирішення тих завдань, які поставив глава держави.

Тому в цьому контексті є важливим консолідувати регіональну еліту для роботи на благо Волині. Борис Клімчук має великий управлінський досвід і думаю нам вдасться це зробити. Ми подаємо руку для співпраці усім, хто налаштований на конструктивну роботу. За кілька днів будуть призначені заступники голови обласної державної адміністрації та керівники районних адміністрацій і розпочнеться цілеспрямована робота.

Зрозумійте, прийти до влади – це тільки половина роботи. Головне починається після, коли потрібно виконувати усе те, на що сподіваються люди від нової команди. Справа ж не у кріслі, а у результаті. Я маю бажання активно працювати, вникаю у ситуацію і планую роботу. В мене є своє бачення, якщо можна так сказати, людини зі сторони, яка не працювала у владі і має «свіжий» погляд на те, що відбувалося. Якщо ви думаєте, що я буду сидіти на одному місці, тільки давати вказівки і підписувати документи – то ви глибоко помиляєтеся. Це ані мій стиль життя, ані стиль моєї роботи. Для мене значно цікавіше спілкуватися з людьми безпосередньо, вникати в суть питання і вирішувати його. Я переконаний, коли розбиратимусь в ситуації особисто, то зможу прийняти правильне рішення.

Скажу, що всі будуть в роботі. Треба наводити порядок і дисципліну. Я думаю, якщо ми привчимо чиновників до несподіваних перевірок, позапланового контролю, до візитів без дзвінка, то їх робота стане системною та ефективнішою. Вони усвідомлюватимуть, що несуть персональну відповідальність перед людьми.

Тому всім потрібно викреслити слово безвідповідальність зі свого лексикону. Це вже в минулому.

- Наскільки нам відомо, ще немає вашого офіційного призначення. Разом з тим, ви уже працюєте в ОДА. Дехто, як молодий і допитливий пан Гузь, дорікає вам в цьому. Прокоментуйте, будь-ласка?

- Я не поспішаю сісти у владне крісло, але сидіти і чекати немає сенсу. Так, офіційно мене ще не призначили, адже є певні процедури і їх потрібно дотримуватися. Призначення планується на наступному тижні. І кабінет – це наразі єдине, чим я користуюся. Все решта я забезпечую за власні кошти. І на відміну від пана Гузя, не використовую бюджетні кошти на різні сумнівні проекти радикального спрямування. Але не забувайте, що я ще депутат обласної ради та заступник голови бюджетної комісії облради, тому в принципі маю повне право навідуватись в будівлю ОДА і працювати там. Я маю доступ до інформації, проводжу зустрічі, працюю з документами. Якщо коротко, то вивчаю ситуацію та детально вникаю у стан справ. А ситуація сьогодні є досить невтішною, скажу відверто. Є речі, які просто важко зрозуміти.

Наведу лише кілька фактів: два з половиною роки тому обласна рада виділила кошти на автобус для Волинського народного хору, але його до цього часу хор не отримав. Цей автобус стоїть не розмитнений. Хіба це робота? Я взяв це питання під особистий контроль і доведу його до логічного завершення. Волинські артисти таки будуть мати власний автобус.

Або інший приклад: у Волинському управлінні рибнагляду працюють 32 працівники і лише 17 з них - інспектори, решта керівники і конторські працівники. То про яку ефективну роботу рибоохорони може йтися, якщо така структура? Хто має ловити тих браконьєрів? Це ж абсурд! І такою є ситуація в багатьох державних установах!

Тому будуть запропоновані організаційні зміни та нові підходи в роботі, які будуть спрямовані на результат, який буде очевидним.

- Сьогодні багатьох посадовців хвилює їхнє власне майбутнє, вони очікують кадрових рішень далі по вертикалі. Як ви вважаєте, якою буде політика в питанні кадрів?

- Можу сказати, що кадрова політика буде виваженою. Масові звільнення не є стилем роботи команди Віктора Януковича. Будуть змінені заступники голови ОДА та в більшості голови районних державних адміністрацій та їх заступники. Окремі керівники районів будуть перепризначені на свої посади. Начальники ключових обласних управлінь залишаться працювати, це здебільшого досвідчені керівники.

Ми цінуємо порядних, розумних людей. Я особисто у роботі на перше місце ставлю професіоналізм і неважливо, які політичні погляди має ця людина. Вчора хтось мав одну позицію, сьогодні переконався, що помилявся. Головне вчасно це зрозуміти і зробити рішучий крок. А роботи вистачить усім.

Лариса Кузнєцова, volynregion.org
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus