USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Олександр Башкаленко: «Підвищенню ціни на газ альтернативи, на жаль, не було»

5 Серпня 2010 14:24
Підвищення ціни на газ для населення було для нього – населення – громом з ясного неба. Громада тільки-тільки встигла «переварити» Харківські угоди з Росією, де основним виправданням пролонгації договору про розміщення російського флоту в Криму було зменшення ціни на газ, як нас «втішили» 50-відсотковим його подорожчання, а відтак – збільшенням вартості послуг ЖКГ. На цю тему – розмова з відповідальним за стан ПЕК в області – першого заступника глави Волинської облдержадміністрації Олександра Башкаленка.

- Чому влада обманула українців, спочатку говорячи про зменшення ціни на газ, а потім піднявши її?

- Дозвольте, я вам просто назву деякі цифри й факти. А чому і яка влада обманула - ви й самі розберетесь.

Так, за Харківськими угодами ціна на імпортований з Росії газ знижена на 100 доларів за тисячу кубометрів. Але формула розрахунків лишилась такою, яку підписав уряд Юлії Тимошенко в січні 2009 року. Підкреслюю: це – не зведення політичних рахунків, а лише констатація фактів.

Отже. На початок року ми мали базову ціну 330 доларів за тисячу «кубів» газу, в другому кварталі повинні були платити 350, в третьому – 369, в четвертому – 389 доларів. Тепер платимо на 100 доларів менше, але коефіцієнт зростання ціни зберігся.

Ходімо далі. Минулий уряд, купуючи російський газ по 330 доларів за тисячу «кубів», продавав його населенню по 50 доларів. Населенню, яке таким чином задобрювали перед виборами, це подобалось. Але ж ми усі освічені люди й знаємо, що гроші, як енергія у законі про її збереження, з нічого не беруться й нікуди не діваються. Цю різницю у 280 доларів хтось мусив сплачувати. І НАК «Нафтогаз України» розраховувався з «Газпромом» з бюджету України – нашого з вами бюджету. Для розрахунків залучалися гроші, взяті в борг, в тому числі – кредити МВФ. Результат: державний борг було збільшено втроє – до 316 мільярдів гривень, й сьогодні кожен українець – і щойно народжений, і той, що відпрацював усе життя – винні по 7 тисяч гривень.

- А як і хто ці гроші може в людей забрати?

- Не забрати, а недодати. Ці кошти – а це 4-5 мільярдів гривень, які Україна повертає щомісячно, - це не збільшена людям заробітна плата, не підвищені пенсії ветеранам, не добудоване житло, дитячі садки, школи і т.д.

Я прекрасно розумію, що рішення про підняття ціни на газ аж ніяк не «гріє» наших людей. Але й вони повинні зрозуміти, що альтернативи такому рішенню не було. Погляньте: ми напередодні виборів до місцевих органів влади. Здавалося б, нинішня влада могла піти «перевіреним» шляхом – з огляду на зниження ціни на газ за Харківськими угодами ще більше знизити його вартість для населення, дотуючи його реальну ціну за рахунок кредитів МВФ й «заморожуючи» зарплати й пенсії. Зробити собі перед виборами такий «піар» коштом того ж народу.

Але уряд пішов на чесне, хоча й непопулярне рішення. Краще підняти ціну «по-білому», ніж потім все одно виймати ці гроші з гаманця кожного громадянина «по-чорному». Бо іншого гаманця в державі просто нема…

- Ви нарікаєте на державний борг, але ж нинішній уряд також взяв кредит МВФ мало не 16 мільярдів доларів.
- Ну спершу хочу уточнити, що кредит не взяли - наразі тільки відкрита кредитна лінія. Далі - продовжу прикладами. Перший: ви, не задоволені своїм рівнем життя, купили в кредит авто, на якому надаєте транспорті послуги; з прибутку сплачуєте кредит й змогли відкласти на літню поїздку в Крим. Другий: ви взяли кредит й купили круїз навколо світу; повернулись і… Різниця, надіюсь, зрозуміла.

Минулого року, коли кредитні кошти МВФ йшли куди завгодно, це зрозуміло й керівництво Міжнародного валютного фонду, припинивши співпрацю з Україною. Зараз вона поновилась. Бо, як пояснював прем'єр Микола Азаров, 80% коштів, виділених МВФ Україні, буде спрямовано на стабілізацію економічної ситуації та на модернізацію національної економіки (20% - на фінансування дефіциту бюджету).

Повертаючись до питання газу й ЖКГ (ціни й тарифи на які росли регулярно) – хіба ми не нарікали кожен раз, що вартість послуг росте, а якість обслуговування падає? Тому зараз прийнято рішення: тарифи на послуги ЖКГ підвищаться, але люди не будуть палити за обігрів давно не ремонтованими котельними атмосфери, за воду, якою не модернізовані з часів царя Гороха водогони зрошують «надра» міст та селищ.

- Але ж загальновідомо, що населення в Україні користується паливом місцевого видобутку; при чому тут вартість імпортованого газу?

- По-перше. Загалом на потреби населення України необхідно 27 мільярдів кубометрів щороку. Власний газ – 18 мільярдів «кубів» - йде, грубо кажучи, на кухню – для приготування їжі. А от на «приготування» тепла й підігрів води йде імпортоване з Росії паливо – 9 мільярдів кубометрів.

По-друге, український газ дійсно дешевший від російського. Але українці оплачували заледве третину (!) коштів, що Україна витрачає на його видобуток. Підкреслюю – видобуток. А, дозвольте спитати, – де кошти на розвиток, себто, розвідку, буріння нових свердловин, освоєння нових родовищ? Адже кожне діюче газове джерело, як і все на цьому світі, має здатність вичерпуватись.

Заїдьте в село й спитайте дядька, чи буде він вам відгодовувати кабанчиків, якщо ви йому оплатите лише третину вартості м’яса, а на комбікорм й на купівлю поросят грошей взагалі давати не будете…

- Але в Україні велика частина населення живе на межі «проживу – не виживу». Що з того, що ціна на газ підвищилась, коли вони елементарно не в змозі будуть сплачувати послуги ЖКГ за новими тарифами?

- В тому-то й справа, що малозабезпечені отримають додаткові пільги. Маю на увазі урядове рішення про реформування системи надання субсидій такій категорії громадян. Раніше малозабезпечені сім’ї, де були працюючі, платили за послуги ЖКГ та за газ не більше 20% сукупного сімейного доходу. Сім’ї пенсіонерів – не більше 15%. Тепер ці цифри зменшені відповідно до 15 й 10 відсотків…

- Йди, пенсіонере, в чергу й доказуй, що ти не арабський шейх…

- Згоден, наша бюрократична система відлякувала потенційних пільговиків. Бо раніше системою таких субсидій користувалось менше 600 тисяч сімей. Але відтепер державна допомога буде нараховуватися автоматично. Всі, хто може претендувати на неї, отримають поштою конверт з заявою, бланками. Заповнили, вклали в присланий також конверт із зворотною адресою, опустили в поштову скриньку – все! До речі, вперше в Україні нарахування субсидій носитиме заявковий характер, себто, людина сама має визначитися – потрібна йому допомога, чи ні.

Звісно, держава знає, на що йде: за підрахунками, зараз кількість сімей з правом на субсидії збільшиться й коливатиметься в межах від мільйона до двох. На Волині зараз отримує субсидії понад 6 тисяч сімей, і їх кількість зросте, думаю до 18 тисяч.

До речі, вже ухвалено рішення про створення Національної комісії з регулювання тарифів на послуги житлово-комунального господарства, яка буде аналізувати вартість послуг у всіх регіонах країни і визначити витрати на них. Комісія подаватиме на розгляд Кабінету міністрів пропозиції про необхідність коригування тарифів в областях й саме за таким механізмом встановлюватимуться тарифи для кожного конкретного регіону. В тому числі – й для Волині. І волиняни повинні знати, що ті, хто платитимуть тепер за газ та послуги ЖКГ більше, - вони платитимуть реальну ціну. Й жодним чином не платитимуть за холодні батареї чи відсутність у крані води.

Розмовляв Григорій ВОЛОЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus