USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Олена Зеленська подарувала патріарху Варфоломію копію Луцького псалтиря

3 Жовтня 2022 13:59
У рамках візиту до Стамбулу перша леді України Олена Зеленська зустрілася з Його Всесвятістю Вселенським патріархом Варфоломієм та подарувала йому факсимільне видання Луцького псалтиря.

Про це повідомили в групі «Луцьк – приємне відкриття» у Фейсбуці.

Під час зустрічі Олена Зеленська подякувала Вселенському патріарху та грецькій громаді Туреччини за передану гуманітарну допомогу: у березні Вселенський Патріархат надіслав гуманітарний вантаж на суму понад 250 тисячі євро. Крім того, з ініціативи Його Всесвятості Американська архієпископія Вселенського патріархату у США ініціювала створення Фонду допомоги Україні, в який вже зібрано понад 5 мільйонів доларів США.

Зі слів першої леді України, Вселенський патріарх Варфоломій називає війну проти України не інакше як «диявольською». Тож на знак подяки за підтримку України Олена Зеленська подарувала патріарху копію Луцького псалтиря.

Відомий у всьому світі Луцький псалтир є визначною книжною пам’яткою XIV століття. Створив його настоятель Свято-Катерининського луцького храму отець Іван в 1384 році в річницю смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитра-Любарта Гедиміновича.

Псалтир є рукописом на 211 пергаментних сторінках, написаним церковнослов’янською мовою з рисами волинсько-галицької говірки.

Сьогодні ця унікальна пам’ятка книжного мистецтва зберігається у бібліотеці Медичі Лауренціана у Флоренції (Італія), тому його друга назва Флорентійський псалтир.

Луцький псалтир нині є не тільки духовною книгою, а й важливим історичним джерелом, факсимільне видання якого вперше здійснене у 2013 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus