USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Омовіння ніг священнослужителям. Літургія Ніфонта

18 Квітня 2014 09:17
У Великий Четвер митрополит Волинський і Луцький Ніфонт очолив Божественну Літургію у храмі Всіх святих землі Волинської та звершив Чин омовіння ніг священнослужителям.

Так, вчора, 17 квітня, Православна Церква згадувала Таємну Вечерю, коли Господь наш Ісус Христос встановив святе Таїнство Євхаристії – Таїнство, в якому віруюча людина має можливість, причащаючись Святих Тіла і Крові Христових, і таким чином з’єднуючись зі Спасителем.

Цього дня Божественну Літургію у храмі Всіх святих Землі Волинської очолив митрополит Волинський і Луцький Ніфонт. За Богослужінням молились кілька тисяч вірян. Після прочитання Євангелія зі словом проповіді до присутніх звернувся клірик Свято-Покровського кафедрального храму архімандрит Аліпій (Сапіга).

Отець Аліпій наголосив, що цими днями Церква згадує Спасительні страждання Христа-Спасителя, які є виявом великої Божої любові до людства. Але для того, щоб йти шляхом спасіння православний християнин повинен, першою чергою, проявляти жертовну любов до ближніх. «Ця любов жертовна і безсмертна, і тільки в цій любові можна досягнути Царства Небесного. Хай же милосердний Господь, який добровільно йде на Жертовну Смерть задля спасіння людства допоможе нам виховати в наших серцях цю любов», – наголосив батюшка.

До святих Таїнств Сповіді і Причастя приступили майже усі вірні, які молились у храмі.

Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт привітав причасників із причастям Святих Христових Таїн. «Дай Боже, щоб це Святе Причастя послужило вам на здоров’я і спасіння ваших безсмертних душ», – сказав владика.

Наприкінці Літургії митрополит Ніфонт звершив і Чин омовіння ніг священикам Луцького міського благочиння. Це богослужіння, згідно Уставу Православної Церкви, відбувається при архієрейському служінні у Великий Четвер, і встановлене на згадку того, як перед Таємною Вечерею, коли було встановлене святе Таїнство Євхаристії, Господь наш Ісус Христос умив ноги своїм учням. Під час цього богослужіння читається відповідний уривок із Євангелія від Іоанна: «І під час вечері, коли диявол вже вклав у серце Іуді Симонову Іскаріоту видати Його, Ісус, знаючи, що Отець усе віддав в руки Його, і що Він від Бога прийшов, і до Бога відходить, устає від вечері і здіймає одежу, бере рушника і підперезується. Потому налив Він води до вмивальниці, та й зачав обмивати ноги учням, і витирати рушником, що ним був підперезаний. І підходить до Симона Петра, а той каже йому: «Господи, чи Тобі мити ноги мені?». Ісус відказав і промовив йому, що я роблю, ти не знаєш тепер, але згодом зрозумієш.
Говорить йому Петро: «Ти повік мені ніг не обмиєш!» Ісус відповів йому: «Коли не вмию тебе, не матимеш частки зі Мною. І промовляє Симон Петро: Господи, не самі тільки ноги, але руки і голову». Таким чином, Господь показав своїм апостолам приклад смирення.

Згідно чинопослідування Чину омовіння ніг, при словах, де говориться про те як Христос здіймає одежу, єпископ знімає верхнє архієрейське облачення – омофор, саккос та палицю, та відповідно підперезується рушником. «Слова» апостола Петра говорить старший із священиків, зокрема під Час омовіння ніг у храмі Всіх святих Землі Волинської це був вірний сподвижник владики Ніфонта архімандрит Аліпій (Сапіга).

«У Великий Четвер Господь наш Ісус Христос установив Таїнство Богоєднання. Господь знав, що залишить Землю і на Небо вознесеться. І Господь таємно зібрав своїх учнів, бо іудеї чекали своєї Пасхи, і під час Таємної Вечері благословив хліб і чашу з червоним виноградним вином, сказавши «Це – Тіло Моє, що за вас ламається, і це Кров Моя, Нового Завіту, що проливається на відпущення гріхів для всіх людей. І сказав Господь: «це творіть на спомин про Мене». І таким чином, Господь встановив святе таїнство Євхаристії, яке звершується у православних храмах під час Божественної Літургії, коли приноситься Безкровна Жертва за живих і померлих.

А умивши ноги учням, Господь показав глибоке Своє Смирення, сказавши: «як вчинив Я, так чиніть і ви», – сказав, спілкуючись із журналістами митрополит Волинський і Луцький Ніфонт.

Владика, користуючись нагодою також привітав волинян і прийдешнім святом Світлого Христового Воскресіння – Пасхи.


.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучани Показати IP 18 Квітня 2014 09:57
коментар було видалено
Лучанин до лучани Показати IP 18 Квітня 2014 10:05
Це Українська Православна Церква.
лучани до Лучанин Показати IP 18 Квітня 2014 10:08
Це РОСІЙСЬКА церква керівником якої є агент ФСБ Кірріл-Гундяй.
Анонім до лучани Показати IP 18 Квітня 2014 10:43
Таке враження, що люди вже втратили здоровий глузд.
Анонім Показати IP 18 Квітня 2014 10:11
ШАНОВНІ!! ЗАРАЗ ЧАС ВИГНАТИ МОСКОВСЬКИХ ОКУПАЦІЙНИХ ПОПІВ! ВОНИ З АВТОМАТАМИ ВІДБИРАЮТЬ НАШІ ЦЕРКВИ В КРИМУ!
Анонім до Анонім Показати IP 18 Квітня 2014 12:32
коментар було видалено
Дід Панас Показати IP 18 Квітня 2014 10:28
чревоугоддя більш не гріх.
DJYJ до Дід Панас Показати IP 18 Квітня 2014 10:55
то їх від пістних кашок так розпирає
Лорен Показати IP 18 Квітня 2014 15:50
Афонські страці наклали АНАФЕМУ на багатьох священників, в тому числі на КІРІЛА і на нашого НІФОНТА ГУНДЯЯ....хто не вірить подивіться відео в ЮТЮБІ там звучить його призвіще. А от мені цікаво якщо він тепер відлучений від церкви яке він має право ПРАВИТИ ОБРЯДИ?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus