USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вулиці Луцька осіяло страсне полум’я. ФОТОРЕПОРТАЖ

28 Квітня 2016 22:03
Сотні лучан у чистий четвер несуть з церкви страсний вогонь. В лампадках, воскових ліхтарях чи простих свічках – його бережно доставляють додому, аби освятити ним оселю.

Український народ з давніх давен вірив, що страсна свічка має магічну силу: вона допомагає у скрутну хвилину. Страсну запалюють перед образами, коли вся сім'я була налякана.

Запалювали свічку, якщо хтось у сім'ї захворів, а також під час тяжких пологів. Страсну свічку давали в руки помираючому.

Вважається, що полум’я страсної свічки має горіти, доки в церкві не прочитають молитву а дзвонар не відіб’є дванадцять ударів. Після чого люди несуть вогонь до своїх домівок, прикриваючи свічки від вітру, аби ті не погасли.

Традиція нести додому страсне полум’я прийшло до нас зі старозавітної історії: євреї були попереджені, що ангел смерті вразить усіх дітей єгиптян – первенців чоловічої статі. Аби ангел бачив, що тут живе єврей, віруючий у Бога, то кров’ю агнця вони ставили помітку над дверима. Але з часом традиція видозмінилась: люди несуть з храму запалені свічки і вдома на одвірках дверей викопчують хрестик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Свідомий українець Показати IP 29 Квітня 2016 00:01
Повторюють дії злочинців тих часів, які з вогняними факелами йшли по лісі шукати Ісуса, щоб засудити до страти. Нічого в цьому вогні нема, звичайний лохотрон, який тягнеться ще з Ізраїля (був та бачив на свої очі це косіння бабла на наївних). Шкода людей, які не знають писання.
Анонім до Свідомий українець Показати IP 29 Квітня 2016 08:34
Кононович тролиш?
Правда до Свідомий українець Показати IP 29 Квітня 2016 09:27
Ні це тролить штунда
Дослідіть писання до Свідомий українець Показати IP 29 Квітня 2016 10:30
Люди роблять це з вірою, а в писанні сказано "По вірі вашій буде вам", а Ви в першу хвилину страстної пятниці в такий спосіб шкодуєте людей?
Джорж Показати IP 29 Квітня 2016 09:49
А йдуть-то в московську церкву. Кацапія вбиває їхніх дітей, родичів, народ. А їм дай прославити Кирилка. Хохли - л*хи пожиттєво.
КЕТ Показати IP 29 Квітня 2016 10:16
Гарна традиція. Цей вогник гріє людям душі. Має бути надія...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus