USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Онлайн чи офлайн? Як навчатимуться луцькі школярі цього року

29 Липня 2022 07:00
Навчання з 1 вересня може відновитися в офлайн-режимі. Для цього у навчальному закладі має бути укриття та усе необхідне задля безпеки. Однак не всі луцькі школи мають такі приміщення.

Цього року понад 2600 першокласників Луцької громади мали б уперше піти до школи. Проте війна в країні може завадити їм переступити поріг навчального закладу. 15 серпня відбудеться перевірка шкіл на готовність розпочати навчальний рік. Обов’язкова умова – укриття на випадок тривоги, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Школа, керівником якої є Роман Поліщук, – одна з найстаріших у Луцьку. Приміщення закладу має два типи укриттів – тимчасове та протирадіаційне, наразі вони майже готові.

«Згідно з вимогами, це приміщення може бути розраховане на 210 учнів. Друга частина, протирадіаційна, може вмістити 130 учнів. Тобто разом 340 дітей можуть одномоментно перебувати в укритті разом з педагогами і техпрацівниками», – каже він.

Також скрізь має бути чутно систему сповіщення: такі реалії сучасного шкільного життя.

«У школі є 63 акустичні колонки: в кожному кабінеті, туалеті, в укритті – скрізь. З кожної чути оголошення», – демонструє він систему сповіщення.

Але навіть ці укриття не вміщатимуть усіх учасників навчального процесу, адже у школі навчається більш як тисяча школярів.

«Це третина учнів, якби хоча б половина, то було б добре, вчилися б у дві зміни. Тому виходить два варіанти: або три зміни, або черговість навчання. Наприклад, змішане: початкова школа вчиться в дві зміни три тижні вересня, старша школа – дистанційно. Останній тиждень навпаки: початкова школа – дистанційно, старша – очно. У жовтні є тижневі канікули, їх можна змістити: одні учні на канікулах, інші навчаються», – міркує директор.
Очільник управління освіти Луцької громади Віталій Бондар розповідає, що процес підготовки укриттів у навчальних закладах – в розпалі. Рішення про те, як буде відбуватися навчання, залежить від керівництва школи та готовності укриття, адже безпека – передусім.

«У нас є ситуація щодо шкіл №№ 1, 29 і 39, де немає підвальних приміщень, тож шукаємо альтернативу. Попередньо листуємося з розташованими поряд організаціями, чи вони мають можливість прийняти наших дітей. А у решті закладів освіти, може, буде організовано в форматі змінного чи змішаного навчання. Можливо, деяким класам доведеться вести і дистанційне навчання. Будемо діяти залежно від ситуації, від того, як будуть облаштовані укриття і які рішення ухвалять педагогічні ради закладів», – зазначає він.

Після облаштування укриття перевірятиме спеціальна комісія з представників відділу освіти, ДСНС, поліції і Держпродспоживслужби. На жаль, уже відомо, що не всі навчальні заклади громади працюватимуть у звичному режимі під час воєнного стану. Та чи підуть діти до школи, все ж вирішуватимуть їхні батьки. Багато з них, попри облаштовані укриття, не ризикують відпускати дітей на навчання.

Нагадаємо: у школах Луцької громади в закладах загальної середньої освіти оглянули підвальні приміщення, щоб визначити, чи можна їх використовувати як захисні споруди під час оголошення тривог.

Як інформували раніше, повернення українських школярів до очного навчання, без сумніву, залежатиме від ситуації з безпекою у країні. Водночас в Міністерстві освіти та науки вже обговорюють те, що за парти зможуть повернутися учні лише тих шкіл, які мають укриття або бомбосховища.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Ірина Показати IP 29 Липня 2022 07:53
Жоден підвал не захистить від попадання ракети. Я собі уявляю евакуацію в школі, де навчається купа дітей в умовах повітряної тривоги, особливо молодших класів. Тим більше, що вона може і не прозвучати, або прозвучати запізно. Невже є такі батьки, які відпустять дітей в школу? Я не знаю для чого це мутити і на що влада розраховує. Так ризикувати життям дитини можуть тільки люди, яких батьками важко назвати.
Мама Показати IP 29 Липня 2022 08:28
Яке офлайн навчання під час війни? Ви хочете братські могили зробити?!!! Ніякі підвали, тобто обмежено придатні укриття не спасуть дітей . А ще - скажіть як дитині вчитись після того, як вночі постійно тривоги з сиренами тамдитина півночі неспить ?
Ольга Показати IP 29 Липня 2022 09:58
До чого це все готування? Як безпілотниктищбили над Волинню хіба була тривога? А люди постраждали
Анонім Показати IP 29 Липня 2022 10:20
Ці шкільні укриття нехай засунуть собі в одне місце - всі крутелики своїх дітей повлаштовували в Європі, а з наших хочуть зробити живі мішені, якщо буде братська могила - то тільки привід для ще більшої стурбованості для всіх. Життя людей і навіть дітей вже нічого не варте, головне запустити освітній процес, бо ця війна на роки, так вирішили США і Європа, дати нам достатньо нормальної зброї вони не хочуть, бо бояться пуйла, ну а ми маємо тут дітей підставляти, або їхати в Європу з ними і жити там як цигани.
Мама2 до Анонім Показати IP 29 Липня 2022 10:29
Ви батьків спитали чи дітей відпустять ?! Тільки неадекватні будуть згідні ризикувати життям дитини. Як ковід був, всі вчились дистанційно. Хоча ризик смерті був набагато менший. Тут же орки лише чекають коли ми зберем разом стільки дітей. У чиновників діти вчаться закордоном та живуть у комфортних умовах. Тут же треба вислужитися вкотре. Війна, а ми навіть вчимось. Отакі хоробрі українці!!!! Не робіть рос. рулетки. Бо ті нелюди точно закидають ракетами заклали освіти.
Анонім Показати IP 29 Липня 2022 10:51
Так, правильно. Навіщо нам розумні діти? В смартфоні сидіти вміють, і хватить тої науки.
Мама 2 до Анонім Показати IP 29 Липня 2022 11:15
Помилково саме вам відписала. Згідна з вами на 100% в вашому першому коментарі.
Мама2 до Анонім Показати IP 29 Липня 2022 11:16
А всі хто закінчив школу раніше без дистанційного дуже розумні? Хто не хоче вчитись, тому й офлайн навчання не допоможе. В даний час важливіше жива дитина.
Анонім до Анонім Показати IP 29 Липня 2022 13:56
Моя дитина чудово вчиться дистанційно і займає призові місця на олімпіадах - хто хоче вчитися, той буде вчитися. Можна обмежитися тільки молодшою школою, якщо батьки дадуть згоду.
Ірина до Анонім Показати IP 29 Липня 2022 14:35
А молодшу школу не шкода?
Тато до Анонім Показати IP 29 Липня 2022 15:31
До речі, в мене теж син навчався на дистанційному, вже закінчив школу, тепер у ВУЗі навчався дистанційно і почав працювати. Заробляє більше ніж половина Луцька точно. Так що розумним теперішнім дітям , дистанційне- не завада . Вони навпаки адаптовані в зовсім інші ніж ми, старше покоління. Вони і спілкування знайдуть і дистанційне ім подобається.
Анонім Показати IP 29 Липня 2022 14:12
Вчителі-професіонали навіть дистанційно організовують ефективне навчання, вони, що очно, що онлайн чудово навчають. Моя дочка в 11класі сама за онлайн, їй подобається і вчиться вона чудово.
Лучанка Показати IP 29 Липня 2022 22:01
Моя донечка йде в перший клас 1школи. Бомбосховища чи укриття там немає, дітей планують водити в ДрамТеатр!!!! Тільки першачків цього року 120дітей, в першу зміну вчаться ще й інші класи! Скажіть, як та вчитель з 25-30-ма 6річними дітками має бігти в ДрамТеатр??????Про які уроки мова, коли прилетіти може будь куди????Ковід пересидіти вдома, а в війну будемо бігати з школи в бомбосховище??? Пани освітяни, своїх дітей ганяйте, моя дитина буде з батьками вдома, принаймі в спокійній обстановці, а не в стресі в школі чи бомбосховищі з сотнею учнів. Нехай буде не така розумна(бо як кажуть онлайн навчання,то не навчання), але жива та здорова!
Лучанка Показати IP 30 Липня 2022 08:37
А вже придумали, що робити дитині , коли тривога застала в дорозі ? В маршрутці на мості? Або коли вийшла з дому і тривога буде 1-2год? Повертатись? Чи що робити???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus