USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

З вересня у Луцьку можуть запрацювати лише школи з бомбосховищами. Які саме

2 Червня 2022 17:55
Уроки онлайн чи за партою в класі? Чи повернуться українські школярі до очного навчання, без сумніву, залежатиме від ситуації з безпекою у країні. Водночас у Міністерстві освіти та науки вже обговорюють те, що за парти зможуть повернутися учні тих шкіл, що мають укриття або бомбосховища.

Про те, які з луцьких шкіл мають укриття та бомбосховища, які – тунелі, а які не мають де заховати дітей, – йдеться у сюжеті 12 каналу.

Як зазначив головний освітянин Луцька Віталій Бондар, протирадіаційні укриття мають школи № 2, № 5 (такий же проєкт має школа № 7), № 9 та № 16, а також навчальні заклади № 37 та № 38 Луцької територіальної громади.

Решта мають звичайні укриття чи бомбосховища або ж не мають нічого. До останніх належить школа № 1 та гімназія № 4. Якщо раптом біда – ховати дітей ніде. Якщо очне навчання таки відновлять, то ці школи теж відкриють. У разі тривоги дітей евакуйовуватимуть десь поблизу.

«Можливість зберегти життя і здоров’я учасників освітнього процесу є, якщо буде необхідність, – поряд драмтеатр, який відповідно обладнаний», – пояснює головний освітянин.

Читати ще: Із сиренами і без гучних перерв: як у школах Волині завершують навчальний рік

Аби показати вам, в яких укриттях – раптом що – ховатимуть луцьких школярів, журналісти проінспектували кілька шкіл.

Підвальне приміщення школи № 23 складається з кількох кімнат, де можуть сховатися близько пів тисячі дітей.

У школі, розказує директор Віктор Мартинюк, у дві зміни навчається 1247 учнів. Якщо спускати в укриття всіх, то 500 зможуть укритися у цих приміщеннях, а решта в не менш безпечному місці – в коридорі.

Що важливо – в укритті є санвузол та проточна вода. «А для пиття ми набираємо воду і періодично її міняємо», – каже Віктор Мартинюк.

Якщо, не дай Боже, вихід з укриття завалить, то є ще два додаткові. Тут, стверджує директор, є вентиляція, вогнегасники, аптечки та пісок. Себто бомбосховище у школі є, а це – найголовніше.

У школі № 2 вхід у протирадіаційне укриття – це одні свинцеві двері, а за ними ще одні такі ж. Підлога і стеля – бетонні. В укритті є проточна вода. Найцікавіше – у підвальному приміщенні школи є тунель.

«За кількістю лавочок може сісти одне біля одного 130 людей ось тут, в тій частині, яка називається радіаційне укриття, і 130 в додатковому укритті, яке не є радіаційне», – розказує директор закладу Роман Поліщук.

Щодо вбиральні, то її в укритті немає. Раптом що – використовуватимуть, можливо, відра, припускає очільник школи.

«Хоча туалет є прямо над нами. Тобто можна піднятися в ризикову зону і потім повернутися», – пояснює директор.

Загалом обидва укриття школи № 2 можуть вмістити максимум 400 людей. У школі навчається у понад два рази більше. Куди на випадок тривоги евакуювати решту дітей – директор не знає.

І така ситуація майже у всіх школах міста. В управлінні освіти запевняють: здоров’ям та життям дітей ніхто ризикувати не буде. Освітній процес намагатимуться організувати так, аби для кожного школяра було місце в укритті. До того ж вони можуть не знадобитися, якщо перемогу відсвяткуємо раніше 1 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
1 Показати IP 2 Червня 2022 18:26
Як швидко діти зможуть добігти до укриття??? 500 дітей Ви пробували швиденько перейти з класів в укриття. А інші? Хто не вмістився в коридорі??? Спершу попробуйте за скільки часу діти будуть в безпеці, а тоді відкривайте школи.
Мама до 1 Показати IP 3 Червня 2022 21:53
А хіба є безпека коли пост загроза ракетних ударів? І хіба в Маріуполі в драмтеатрі бомбосховище допомогло ?!!!!!
ВІРУС Показати IP 2 Червня 2022 21:34
А що війна триватиме до ВЕРЕСНЯ?
Петро до ВІРУС Показати IP 3 Червня 2022 20:33
По словам арестовича в березні - вона закінчилась в травні..
Вася Показати IP 3 Червня 2022 06:49
Це хто такий розумаха ????
Мама2 Показати IP 3 Червня 2022 21:54
Я не пущу дитину. Ви геть там подуріли ?!!!!
Мама 3 Показати IP 3 Червня 2022 21:58
І я проти . Як короновірус- то сиділи. Зараз війна. Кацапи дітей укр. депортують, викрадають, вбивають… навчання в школах ім буде як мішень. Тим більше в Луцьку на телебаченні вже розказали і ще покажуть які школи так вчитимуться. Хто готовий з чиновників головою відповідати за не дай Бог втрату серед дітей під час ракетного обстрілу ?
Лучанка Показати IP 4 Червня 2022 13:47
То й не водіть, ваша справа. Хай надалі ростуть неуками.Як на мене,пережити одну сирену в тиждень не так і страшно. Хіба якщо до вересня ситуація на Волині зміниться в гіршу сторону. Особисто я за очне навчання обома руками! А хто проти-бійтеся далі і вчіться на здоров‘я онлайн.
Мама до Лучанка Показати IP 18 Червня 2022 22:07
Хто не хоче вчитись , тому й офлайн навчання не допоможе. В нас було дистанційне нормальне. Все залежить від організованості батьків , дітей та вчителів. А якщо ви не переживаєте за дитину, то пускайте в школу. Сумніваюсь що ви переймаєтесь і її навчанням, якщо за життя не переживаєте. Пост загроза з Білорусі,. В бомосховищах так званих і половина школи не влізе.А туалети? А вода? Це ж діти!!! А решта куди. ? І чи допоможе воно? Люди зараз онлайн заробляють навіть. Не бачу проблеми при сучасних можливостях вчитись онлайн поки не закінчиться війна. Можна подумати, що всі хто закінчив школи звичним способом розумні .
Мама до Лучанка Показати IP 30 Липня 2022 10:02
Підозрюю,що як втрапить в школу,де в підвалі буде сидіти Ваша дитина, Ви будете трохи засмучені, бо ж тепер не повісите червоний диплом в рамку на стіну? Тривоги в нас на Волині щодня, вже який ранок поспіль в той самий час. Краще любіть свою дитину, а не вимагайте від неї вчитись любою ціною
Щаслива Показати IP 5 Червня 2022 13:37
Яке може бути дистанційне навчання дітей з особливими освітніми потребами у першому класі?!
справедливий Показати IP 10 Серпня 2022 15:42
Можна подумати ті, хто тут обурений з 8 поверху біжать в найближче укриття, чи думают що їхнія 9ти етажка застрахована від влучання ракети, смішно читати коменти реально. Щодо влучання ракет в цивільні будови, так просто щільність застройок у нас велика куди не пульни попадеш в цивільну будівлю дивуватись тут немає чому взагалі. Так само коли йдуть бойові дії військові можут займати будь-які будівлі якщо це тактично потрібно, і зновуж таки вийдіть на двір в нас скрізь цивільні будинки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus