USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Оновлена техніка, нові лабораторії – що Волиньраді вдалося зробити за рік для ПТУ Волині

30 Грудня 2018 16:19
Реформування однієї з важливих ланок освіти - професійної (професійно-технічної) спричинило ситуацію, що обласні бюджети з 2017 року змушені взяти на фінансування потреби закладів цієї категорії. Раніше такими закладами опікувався державний бюджет, інформує голова постійної комісії Волинської обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики Ірина Вахович.

До відома, на Волині функціонує 14 закладів професійної (професійно-технічної) освіти державної форми власності, що фінансуються з обласного бюджету, з них 1 заклад є структурним підрозділом вищого навчального закладу (зокрема, Любешівський коледж Луцького національного технічного університету).

Загальний фонд бюджету закладів професійно-технічної освіти у 2018 рік складає 207 437,3 тис. грн (з них: 23 309,5 тис. грн - кошти освітньої субвенції з державного бюджету; 177 197,1 тис. грн - кошти обласного бюджету; 6 930,7 тис. грн - кошти залишку освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам). Тобто фінансування майже на 90 % забезпечує обласний бюджет.

Рішенням Волинської обласної ради від 04.04.2018р. №19/25 за рахунок залишку освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам закладам професійної (професійно-технічної) виділено більше 23 млн грн на оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Спільно з управлінням освіти, науки та молоді обласної адміністрації обласною радою на капітальний і поточний ремонт об’єктів, придбання обладнання та устаткування для ПТУ сумарно спрямовано більше 17 млн грн., на заходи з протипожежного захисту та техногенно-екологічної безпеки – біля 6 млн грн.

Що вдалось зробити за ці кошти?



У 2019 році на потреби професійно-технічних навчальних закладів передбачається ресурс у 223 млн грн (з них кошти державного бюджету через освітню субвенцію лише – 22,4 млн грн (10%)).

Крім того, фінансування з обласного бюджету передбачено і для навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації (коледжі, технікуми, училища) у сумі 154,7 млн грн, з них кошти державного бюджету – 14,9 млн грн. (9,6 %).

Тобто біля 90 % фінансового ресурсу спрямовується на потреби профтехосвіти з коштів обласного бюджету.

Ці кошти можна було б спрямувати на інші соціально-економічні цілі, зокрема, дороги, підтримку розвитку підприємництва, соціальну інфраструктуру, медикаменти тощо. Однак реформа, на жаль, не погоджується на місцевому рівні і області без додаткового фінансового ресурсу, поставлені у ситуацію фінансування професійно-технічних навчальних закладів, обмежуючи підтримку інших важливих напрямків.

Ситуація ускладнюється певним чином тим, що майно закладів перебуває у державній власності, чим обмежуються певним чином управлінські функції розпорядників коштів.

Перші кроки у цьому напрямі зроблено Волинською обласною радою (рішення від 20.12.2018 №22/52 http://volynrada.gov.ua/session/22/52), де надано згоду на передачу цілісних майнових комплексів закладів професійної (професійно-технічної) освіти з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області.

Це дасть можливість комплексно підійти до розвитку цієї сфери, покращити матеріально-технічну базу закладів, виважено підходити до питання формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та підвищити якість навчання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus