USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Опалювальний сезон відміняється? Що значить скасування фіксованої ціни на газ для комунальників

20 Травня 2021 07:20
В Україні більше не буде газу за фіксованою ціною. Сьогодні Кабмін скасував режим ПСО для Теплокомуненерго (для населення спецрежим скасували ще в минулому році).

Про це повідомляє Страна.ua.

Тепер всі виробники тепла будуть купувати газ за ринковою ціною. Якщо в травні комунальники купують ресурс по 8,2 гривні за куб, то вже в червні може бути 9,5, і це без врахування доставки. З нею ціна на газ для теплокомуненерго може і зовсім злетіти до 11,3 гривень за куб. І це тільки якщо в Європі газ дорожчати не буде, що зовсім не гарантовано.

11 гривень за куб – це набагато більше, ніж закладено в тарифах на тепло і гарячу воду (там максимум по газу - до 8,5 гривень за куб). Тобто, Кабмін, скасувавши ПСО і відправивши теплокомуненерго у вільне плавання, тим самим дав старт підвищенню тарифів на тепло і гарячу воду з наступного опалювального сезону. Тарифи, за підрахунками експерта енергоринку Олега Попенко, можуть злетіти на 30-60%, тобто, за столичну двушку в 50 квадратів доведеться платити на 1-2 тисячі гривень більше.

Але зростання тарифів – це лише вершина айсберга. У багатьох містах опалювальний сезон може взагалі не початися. Комунальники тепер – повністю в ринку, тому відпускати газ в борг їм ніхто не буде – тільки по передоплаті або під гарантії місцевих бюджетів. Але гроші на закупівлю газу є далеко не у всіх. «Невеликі міста можуть взагалі не почати опалювальний сезон. Тобто, опалення і гарячої води не буде ні за які гроші», – каже Олег Попенко.

У «Полтаватеплоенерго» розповіли, що вже взяли кредит в банку під закупівлю газу, так як місцева влада не змогла виділити кошти.

Віце-президент профільної асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло прогнозує, що час «Ч» для комунальників настане вже в липні – тоді газівники просто припинять поставки газу для багатьох підприємств за борги.

Що ж буде з комунальною сферою без ПСО на газ, яких платежів чекати з наступного опалювального сезону і чи почнеться він взагалі, розбиралася Страна.ua.

«Листи щастя» від НАКу і газ по 11 гривень

«Із завтрашнього дня уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго і не зобов’язує Нафтогаз продавати газ для них за фіксованою ціною», – попередив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на сьогоднішньому засіданні уряду.

Нагадаємо: для населення ПСО на газ скасували ще в минулому році, і тепер люди купують газ виключно за ринковими цінами (хоча Кабмін і намагається встановити для них максимум, скажімо, діяло обмеження ціни в 6,99 гривень за куб).

Але з комунальними підприємствами, які постачають населенню тепло та гарячу воду, ситуація інша. Їм ПСО продовжили фактично не весь нинішній опалювальний сезон, до 1 травня 2021 року. Після настанням дати «Ч» уряд узяв час на роздуми – ПСО за розпорядженням Кабміну продовжили до 20 травня.

Серед комунальників ходили чутки, що спецціни на газ можуть ще продовжити. За цей час, як очікувалося, влада вирішить, що робити з величезними боргами за газ – їх близько 50 млрд.

Але, як видно, Кабмін робити цього не став, і запускає ринок газу для теплокомуненерго прямо зараз.

Хоча, як кажуть у «Полтаватеплоенерго», сьогоднішнє скасування ПСО вже було чистою формальністю. Ще з 20 чисел квітня «Нафтогаз» почав розсилати листи з попередженням про перехід на ринкові відносини.

«Нам запропонували в першу чергу реструктуризувати заборгованість по газу, а це більше 500 млн. І, як і велить ринок, – надалі купувати газ на умовах передоплати, уклавши новий договір», – розповіли в комунальному підприємстві.

«Полтаватеплоенерго», до слова, увійшла в список 11 теплокомуненерго, які на сьогодні вже уклали контракти за новими правилами. Для цього підприємству довелося взяти кредит в банку. «Ми – комунальне підприємство обласного підпорядкування, хоча обслуговуємо, в основному, Полтаву. В області – ще три КП, тому нам не можуть дати близько 20 млн гривень, міська влада також сказали, що грошей немає. Тому довелося йти в банк», – розповіли в компанії.

Читати ще: Луцьк залишиться без гарячої води через невиконання обіцянок Урядом. Звернення Ігоря Поліщука

Але в Україні працює близько 300 теплокомуненерго. І, виходить, майже 290 входять в ринок газу без контрактів з постачальниками, але при цьому майже всі – з чималими боргами за газ. Правда, Кабмін спростив перехід до нових постачальників, дозволивши йти від «Нафтогазу» навіть з наявністю заборгованості (хоча повертати її таки доведеться).

Нафтогаз же зараз пропонує газ комунальникам в середньому по 8 200 за тисячу кубів, а після скасування ПСО ціна буде близько 9 500 гривень, – каже Олег Попенко. Самі комунальники розповідають, що новим постачальникам платять і до 8,9 гривень за куб без урахування доставки, тобто, повний тариф – 10-11 гривень. Але, за останньою інформацією, НАК, нібито, готовий виставити річний тариф - 8,3 гривні за куб. Хоча, зрозуміло, що ціни будуть різні – хто як домовиться.

Спочатку гроші – потім газ, тепло і гаряча вода

Ринок газу з дуже високими цінами для теплокомуненерго – це відразу дві проблеми.

«По-перше, це умови роботи. На ринку товар не відпускають в борг, тільки по передоплаті. Раніше ж Нафтогаз продавав нам газ з відстрочкою платежу (хоча теж часто вимагав платити місяць в місяць). Але споживачі оплачують тепло і гарячу воду до 20 числа наступного місяця. Отже, якщо купувати газ по передоплаті, виникає колосальний касовий розрив – майже два місяці. Як його перекривати – питання відкрите. І то, два місяці, це в ідеалі, якщо споживачі справно платять. Але у нас боргів на 170 млн, і отримати ці гроші не так просто. Влітку потреби на підігрів гарячої води – близько 2 млн кубів на місяць, це більше 20 млн гривень. Взимку споживання газу зростає в 10-15 разів, тобто, мова вже йде про 200-300 млн гривень в місяць», – говорять в «Полтаватеплоенерго».

Газівники можуть працювати під банківські гарантії або гарантії місцевої влади. Але чи підпишуться на місцях за комунальників, враховуючи, що в багатьох містах, а тим більше селах скарбниця дірява, – велике питання.

«Якщо великі мегаполіси, скажімо Київ і ряд обласних центрів ще можуть потягнути закупівлі газу, то невеликі населені пункти і територіальні громади – ні, їм це просто не по кишені», – зазначає Олег Попенко.

«Називається, красиво залізли місцевій владі в кишеню. Тепер, замість того, щоб витрачати гроші на лікарні та школи, міста будуть з останніх сил намагатися заплатити за газ і не замерзнути взимку», – кажуть в одному з теплокомуненерго.

«Фактично нам потрібно мати двомісячний запас грошей. Місто нам, звичайно, допомагає, дає щороку 50-60 млн, але перекрити потреби на півмільярда воно явно не зможе, весь бюджет розвитку – менше 200 млн», – розповів глава «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов.

В «Укртеплоенерго» прогнозують, що вже з липня газівники можуть припинити поставки газу багатьом комунальним підприємствам. «Ми на травень питання вирішили за допомогою кредиту, на червень будемо вирішувати, коли з цим кредитом розберемося, а в липні взагалі незрозуміло що буде», – розповідають в «Полтаватеплоенерго».

Опалювальний сезон скасовується?

Тобто, тепер комунальники будуть жити, що називається з коліс – шукати гроші на газ щомісяця, а якщо не знайдуть, то і газу не буде, а отже – відключать і гарячу воду. А опалювальний сезон в такій ситуації взагалі може не розпочатися, – вважає Олег Попенко.

«Зараз усі ТКЕ отримують газ без передоплати, хоча за завищеними цінами. Нафтогаз уже розіслав ТКЕ умови придбання газу, це передоплата або гарантії органів місцевого самоврядування. Що автоматично виключає малі і середні територіальні громади з дефіцитним бюджетом з наступного опалювального сезону – у них просто немає грошей», – говорить Олег Попенко.

Окремо варто згадати про проблему вже наявних боргів теплокомуненерго, а це на сьогодні – близько 50 млрд гривень. Чимала частина цих боргів виникла в останні місяці. Після того, як мери міст підписали меморандум з Кабміном і зобов’язалися не підвищувати тарифи для населення, незважаючи на подорожчання газу з такою умовою, що їм компенсують цю різницю в тарифах.

На Кабміні 19 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль розпорядився вирішити, що робити з цими боргами і як їх компенсувати протягом найближчого часу, щоб почати ринкові відносини «з чистого аркуша». Передбачалося, що буде окремий законопроект на цю тему, і комунальникам все заплатять з держбюджету. Але в той же день, на засіданні профільного парламентського комітету його голова Андрій Герус дав зрозуміти, що меморандум – це взагалі не офіційний документ, тому незрозуміло, чи будуть тепер компенсації, – розповів нам Микола Логвінов.

Що буде з тарифами

Інша проблема, яка виникає в зв’язку з запуском ринку газу для комунальників, – тарифи.

Денис Шмигаль сказав, що тепер тарифи для населення – виключно зона відповідальності місцевої влади. А неефективність менеджменту теплокомуненерго вже не дозволять прикривати спеццінами на газ. Тобто, на місцях можуть самі домовлятися про ціни на газ так, щоб ті вписувалися в підйомні для людей тарифи.

Але дешевий газ на ринку зараз не знайти. Більшість постачальників пропонує ціну не нижче 8,9-9,5 гривень плюс доставка, тобто, в результаті, 10-11 гривень.

Це більше, ніж закладено в чинні тарифи на тепло і гарячу воду.

«ТКЕ затверджували свої тарифи при більш низьких цінах на газ. Нафтогаз же зараз пропонує їм по 8 200 за тисячу кубів, а після скасування ПСО ціна буде близько 9 500 гривень. Це автоматично призведе до того що всі ТКЕ будуть погоджувати нові тарифи на тепло і гарячу воду, вище тих, що є зараз, на 30-60%. Це означає, що платіжка за тепло за квартиру в 50 квадратів виросте до нового опалювального сезону на 1-2 тисячі гривень», – підрахував Попенко.

Микола Логвінов і зовсім заявляє, що тарифи з нового опалювального сезону доведеться підвищувати на 70-80%. «Ось тільки питання – чи зможуть люди платити», – говорить він.

«Зараз група грантоїдів разом з деякими чиновниками пропонують ще ввести «ринок тепла». Що це таке – не розуміє ніхто, крім цих авантюристів. Що чекає споживачів – точно нічого хорошого. За попередніми оцінками, тарифи на тепло повинні зрости в 1,7- 1,8 разів», – написав на своїй сторінці в Фейсбуці Олексій Кучеренко.

Комунальники кажуть, що вже готують нові пропозиції щодо тарифів для НКРЕ та розраховують, що регулятор затвердить їм так званий плаваючий тариф, коли газову складову можна буде міняти щомісяця залежно від ціни на газ – вже без узгодження з Нацкомісією.

Якщо такі тарифи дійсно візьмуть, цінники на тепло і гарячу воду для українців будуть постійно «стрибати», а в зимові місяці, на піку холодів стануть просто рекордними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Ангст Показати IP 20 Травня 2021 07:50
Дозвольте тоді автономки людям встановлювати.
ПСО Показати IP 20 Травня 2021 07:51
Хто відповість, чи корелюються зарплати адміністрації ДКП "Луцьктепло" з фінансовою ситуацією на підприємстві?
123 Показати IP 20 Травня 2021 07:58
Хіба хочуть тепер нового майдану - ,,газового,,!
Анонім до 123 Показати IP 20 Травня 2021 09:41
кожен майдан несе людям чомусь все гірше і гірше життя . може вже хватить?
123 до Анонім Показати IP 20 Травня 2021 09:49
Люди вже не мають за що платити..(роботи немає , брак перспектив , тарифи ще заповідають , що зростуть( , що за цим іде ? Будуть за несплату викидати на вулицю...що людям остається ? Всім за кордон виїхати ?
Анонім до 123 Показати IP 20 Травня 2021 10:09
чомусь європейське життя для українців означає тільки європейські ціни на все. а про зарплати ні слова що африканські чи ще менше .
Всім до 123 Показати IP 20 Травня 2021 15:12
Перший ваш майдан перетворився на посміховище на цілий світ, після другого - отримали війну і втратили території. Чого чекати після третього ???
Льоня Космос до Всім Показати IP 20 Травня 2021 22:21
Після третього Україну захоплять іншопланетяни!
Всім до Льоня Космос Показати IP 21 Травня 2021 01:13
І вони заберуть з собою тимошенко ???
Анонім Показати IP 20 Травня 2021 09:00
цікаво, хто стане власником...
Василь Показати IP 20 Травня 2021 09:29
Те,що газ буде прибл.коштувати по світових цінах-зрозуміло майже кожній адекватній людині.І потрібно різко зменшувати його споживання,що і було заявлено ще 5 років тому назад на комісії міскради.За цей час будинки можна було привести до норм. тех. стану і скоротити споживання газу на 20-30% для початку.Підтримуючи в будинках біля 20град.А так котельні на Карбишева і Боженка жеруть газ,транспортні затрати на доставку до будинків астрономічні,штат адміністрації Луцьктепло роздутий,департамент ЖКГ ні кує,ні меле-і за все це платить споживач.
Народна прокуратура Показати IP 20 Травня 2021 09:35
"Усіх звільнити! Усі хабарники! Керувати мають молоді талановиті обличчя! Треба на посади призначити студентів, хай доведеться потерпіти кілька років, а потім буде стрімкий розвиток!!!" маю надію, ніхто не забув ці мантри, які вклали в голови нашого народу різноманітні "імпортні" пройдисвіти з Грузії, Литви та ніших країн? Дана ситуація - закономірний результат ідіотизму "простих" українців. Але видно, в інший спосіб примусити людей думати наперед під час виборів, як крім інстинкту самозбереження, не існує. Хотіли - маєте, терпіть! Відповідальність за такі наслідки має нести саме "простий" народ
123 Показати IP 20 Травня 2021 10:01
з цього випливає одне, ми не держава, а влада так собі зборище.
Анонім Показати IP 20 Травня 2021 10:22
треба професіоналів ставити а не студентів. грубо кажучи студенти зараз керують Але хто не прийде буде керувати під диктовку європи. бо гроші ж не дадуть . замкнуте коло
Ігор луцький Показати IP 20 Травня 2021 10:55
Централізоване опалення і водопостачання чимось нагадує радянський колгосп.В нашому будинку 56 квартир і заборгованість понад 270000грн. лише за опалення.Всі гарно вдягнуті,всі з смартфонами,інтернетами,автомобілями,ітд..Через те централізоване страждають ті ,що все вчасно оплачують,а автономку поставити не дозволять.А ще попереду лучан чекає сміттєвий колапс.
К.лучанин Показати IP 20 Травня 2021 11:00
Опалювальний сезон для населення повинен розпочатись як завжди тільки без газу для Теплокомуенерго.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus