USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зміни в Україні від 1 травня: що буде з цінами на газ і світло та як змінити прописку онлайн

1 Травня 2021 11:21
Уже в травні в Україні очікують низку змін, які давно обговорюють.

ТСН.ua зібрав інформацію про основні новації та зміни, що очікують на українців від 1 травня 2021 року.

Ціни на газ

Від 1 травня в Україні почне діяти «річний продукт» - фіксована ціна на газ на наступні 12 місяців. Як зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, головне завдання для уряду зараз – це встановити зрозумілі, прозорі та справедливі правила на цьому ринку:

«Компанії не зможуть підвищувати ціну. Проте встановлені правила дозволяють газопостачальникам знижувати ціни в межах річного продукту. Тобто, влітку, коли ціна на газ на європейських хабах традиційно почне знижуватися, в українських компаній з’явиться більше можливостей для зниження ціни. Від 1 травня державна компанія НАК «Нафтогаз України» пропонує за річним тарифним планом газ ціною 7,96 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу», – написав очільник уряду.

Читати ще: Річний тариф на газ: пояснили, з чого складається ціна

Річний продукт – це ринковий інструмент та європейська практика, яка дозволяє захистити споживачів від коливань ціни на газ та одночасно дає змогу зберегти всі переваги відкритого ринку газу. Важливо, що українці й надалі можуть обирати та змінювати постачальника за критеріями ціни та якості послуг.

Тариф на світло

Кабмін України подовжив дію ПСО до 30 червня 2021 року. Це означає, що ціна на електроенергію для українців залишається 1 грн 68 копійок за кВт/год.

Нові правила дозволяють «Енергоатому» та «Укргідроенерго» продавати електроенергію напряму постачальникам універсальних послуг за двосторонніми договорами, без посередника у вигляді ДП «Гарантований покупець».

Реєстрація ФОП на порталі «Дія» без участі держреєстратора

Уряд запровадив експериментальний проєкт, який дасть змогу отримувати реєстраційні послуги зі створення ФОП без участі державного реєстратора.

Тепер онлайн-послуга буде доступною без участі людей.

Реєстрація займатиме всього 10-15 хв. Буде усунено суб’єктивний фактор під час державної реєстрації, у тому числі – помилки реєстратора. Як наслідок, зменшиться кількість необґрунтованих відмов у державній реєстрації. Зникнуть корупційні складники. Послуга буде доступною після презентації на Diia Summit, який відбудеться у травні. Також у планах зробити всі послуги для ФОП повністю автоматичними.

Українці зможуть змінити прописку онлайн

Українці зможуть змінити місце реєстрації за допомогою порталу «Дія» вже від 17 травня. Кожен третій українець проживає не за місцем своєї реєстраці. Крім того, мільйон українців взагалі ніде не прописані.

Зареєструватися онлайн можна у власному або в орендованому помешканні. Крім того, молодь, яка змінює реєстрацію, вже не повинна йти до військкоматів. Вони будуть автоматично отримувати інформацію про зміну місця реєстрації громадянина.

«Якщо я хочу прописатися в іншої людини, то цій людині приходить сповіщення, що у неї хтось хоче прописатися. Ви зможете ввести адресу – і власник квартири просто підтвердить це електронним підписом на порталі «Дія», – повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Субвенція для покращення доступу до інтернету в сільській місцевості

Уряд затвердив порядок та умови надання такої субвенції місцевим бюджетам. На сьогодні більш ніж 15 тисяч населених пунктів залишаються без можливості підключитися до фіксованого широкосмугового доступу до Інтернету:

«Ми надаємо місцевій владі ресурс для того, щоб виправити цю ситуацію. Адже доступ до якісного Інтернету = доступ до якісних електронних послуг», – зазначив очільник уряду Денис Шмигаль.

Загалом на відповідну програму передбачено пів мільярда гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 1 Травня 2021 14:10
"Головне завдання для уряду зараз – це встановити зрозумілі, прозорі та справедливі правила на цьому ринку": Зрозумілі, прозорі та справедливі правила - це собівартість видобування 1,5 грн за куб м + націнка + вартість доставки, розподілу і т.д.. РАЗОМ - 3 грн за куб м. ВСЕ ІНШЕ - ШУЛЄРСТВО І НАПЕРСТКИ
Лучанин Показати IP 1 Травня 2021 14:21
Всі ринкові механізми зводяться до того щоб більше здерти з людей.
Карантинер до Лучанин Показати IP 2 Травня 2021 06:01
Ринок добрий тільки для бариг, а для людей він несе лише шкоду. Сам по собі ринок є втіленням жадібності й тому він нехрестський.
скептик Показати IP 1 Травня 2021 15:07
зрозумілі, прозорі та справедливі правила на цьому ринку - 3 грн за куб м з доставкою
Анонім Показати IP 1 Травня 2021 20:15
‼️Зеленский перед праздниками, чтобы никто уже не обратил внимание, подписал законопроект #2458, который боялся подписывать с декабря прошлого года. Почему? Потому что с вступлением в силу этого закона оплата коммунальных услуг для украинцев взлетит до небес. Теперь плата за предоставление каждой коммунальной услуги (кроме газа и электроэнергии) состоит из: 1.абонплаты; 2.платы за саму услугу; 3.платы за техобслуживание и текущий ремонт внутридомовых систем; 4.платы за обслуживание и замену узлов коммерческого учёта (общедомовых и индивидуальных счётчиков). К оплате газа и электроэнергии — добавляются оплата за техническое обслуживание внутридомовых систем газо- и электропоставки. Всё это отдельными платёжками, оплата каждой соответственно с комиссией. Отказаться от подписания договора не выйдет, ведь после того, как утвержденные Кабмином типовые договоры присоединения о предоставлении коммунальных услуг будут опубликованы на сайтах коммунальщиков, через 30 дней они будут считаться заключёнными автоматически со всеми потребителями‼️ Ну и если вы и ваши соседи (сособственники) ещё не создали ОСББ, то теперь органы местного самоуправления по конкурсу выберут и назначат управителя вашего многоквартирного дома, но внимание - без вас. Цену услуги по управлению многоквартирным домом тоже определят во время проведения конкурса без вашего участия и ничем эта цена ограничиваться по-факту не будет: ни государством, ни конкуренцией. Хороший подарок от Зеленского в пасхальную корзинку, который мог бы вполне за два года ситуацию с тарифами поменять, но ему не выгодно, монополисты и МВФ не велят‼️

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus