USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Операторів зобов’язали запровадити єдину ставку на зв’язок

25 Червня 2010 11:39
Антимонопольний комітет України остаточно визнав вісім операторів монополістами на ринку здійснення з'єднання в мережах мобільного і фіксованого зв'язку (інтерконнекту). Тепер вони платитимуть один одному однакову суму за послуги інтерконнекту.

Про це інформує ТСН.

Рішення було прийнято ще в травні 2009 року на основі аналізу ринків за попередній рік. Проте в червні 2009-го воно було призупинене - після звернення «Київстару» і МТС.

Таким чином, питання регулювання ставок інтерконнекту передане Національній комісії регулювання зв'язку. Сьогодні оператори мобільного зв'язку самі встановлюють ставку інтерконнекту, яка в середньому складає 50 копійок за хвилину.

За словами члена НКРЗ Людмили Артюшенко, на початку цього року комісія затвердила розмір ставок для монополістів. Вони складають 18-25 копійок за хвилину при завершенні міжміського дзвінка для фіксованих операторів і 35-40 копійок для мобільних операторів.

«Поки незрозуміло, коли рішення Антимонопольного комітету набуде чинності - із сьогоднішнього дня або з 1 липня. Але у будь-якому випадку тепер оператори повинні в стислі терміни підписати договори про взаємноз'єднання за новими ставками», - зазначив він.

За словами Артюшенко, оскільки рішення НКРЗ про розмір ставок для монополістів було ухвалене в лютому, то ніякі перерахунки між операторами за 2008-2009 роки проводитися не будуть.

Представники мобільних операторів без особливого захоплення сприйняли рішення регулятора. За словами директора з корпоративного управління й контролю «МТС-Україна» Олега Проживальского, рішення навряд чи зможе зняти проблему внаслідок того, що розмірами ставок передбачена вилка.

«Це означає, що нам буде складно домовитися, як і раніше. Особливо з дрібними операторами, договорів з якими не існує», - стверджує він.

У «Астеліті» (ТМlife :)) і «Укртелекомі», навпаки, позитивно відреагували на рішення відомства. За словами директора департаменту комерційної діяльності з операторами «Укртелекому» Олександра Топихи, рішення вводить для ринку певні рамки, в яких можуть діяти компанії.

Такі кардинально різні позиції учасників ринку легко пояснити. Питання ставок інтерконнекту є одним з найбільш конфліктних на ринку зв'язку. Мобільні оператори другого ешелону і фіксовані оператори виступали за скорочення розриву між ставками доступу на фіксовані і мобільні мережі, що й призвело до розслідування АМКУ. Річ у тому, що ставки інтерконнекту при розрахунках між мобільними операторами до вчорашнього дня складали близько 50 копійок за хвилину.

Тоді як за завершення дзвінка на своїй мережі «Укртелеком» і більшість операторів фіксованого зв'язку отримують удвічі рази менше.

«Усі дрібні гравці ринку зазнавали збитків на розрахунках за інтерконнект. Тобто вони віддавали більше, ніж отримували, адже ставки доступу на мережі були тим нижчими, чим менше оператор», - пояснює експерт консалтингової групи Netton CG Роман Химич.

Тепер же, згідно з рішенням НКРЗ, усі вісім операторів платитимуть один одному менше, що вигідно держкомпанії і мобільним операторам другого ешелону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus