USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Операція «пиріжок»: чи сито їдять волинські школярі. РЕПОРТАЖ

13 Лютого 2014 09:46
Дитячий організм завжди потребує повноцінного харчування, а під час навчання – особливо. Як харчуються школярі в навчальних закладах Нововолинська, з'ясовували журналісти інтернет-видання «Нововолинськ діловий».

Перевірка у шкільних їдальнях Нововолинська відбувалася під секретною назвою «операція «Пиріжок». Репортери інкогніто проникли до їдалень першої та другої шкіл, де опитали учнів, сфотографували меню й рознюхали, що тут із чим їдять. Окрім того, здійснили контрольну закупку пиріжків і вдумливо їх продегустували.

ЦІНИ В ШКІЛЬНИХ ЇДАЛЬНЯХ
Ціни в обох школах однакові. Вартість порції та закладку продуктів у страви визначає комбінат шкільного харчування, він же відповідає за якість.



Адміністрація школи лише контролює харчування дітей. Страви куштує шкільна медсестра, перевіряє бракеражна комісія, до складу якої можуть входити й батьки.

Комбінат бюджетним коштом закуповує продукти й розвозить їх по освітніх закладах. Саме працівники КШХ господарюють у їдальнях і кухнях, які кожна школа безоплатно здає в оренду тому ж таки комбінату. Сплачує він лише за світло.

Під час нашого візиту учнів у другій школі швидко й чемно обслуговували кухарі Валентина Іванівна Бірюкова і Тамара Іванівна Касьян. Здебільшого діти купували пиріжки й булочки з соком або чаєм.

ІЗ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ НА ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ ВИДІЛЯЮТЬ:

по 5 гривень — на сиріт,
по 2,5 гривні — на дітей із малозабезпечених родин,
по 2,8 гривні — на кожного учня початкових класів.

Малозабезпеченими шкільна адміністрація вважає родини, які мають відповідну довідку з управління праці і соцзахисту. За відсутності такої довідки навіть багатодітним сім'ям пільг на оплату харчування у школі не надають.
Про це сказали директори обох шкіл: Сергій Мороз і Алла Кобиш.

До прикладу, у ЗОШ №2 нині є 19 дітей із малозабезпечених родин. У грудні таких дітей було 28. Ясна річ, родини 9 дітлахів своє матеріальне становище за місяць різко не покращили, але тут усе вирішує довідка з «забезу». Або вона є, або її нема...

Фактично скромний обід чи підобідок школяра обходиться у 6-7 гривень. Дещо ситніший потягне й на 10 гривень.

У початкових класах усім дітям дають комплексний сніданок. Зазвичай це друга страва й напій, зрідка — яблука на додачу. Теоретично сніданок безкоштовний — за бюджетні 2,8 грн. Але здебільшого батьки доплачують по 2,7 гривні на день. Разом набігає 5,5 гривні.

Ось такий сніданок малого школярика коштує 2,8 гривні (це суто бюджетний варіант, без батьківських доплат).

А отакий — 5,5 гривні. Тут, як бачите, більше риби (або м'яса).

Про збалансоване, калорійне й раціональне харчування за 2,8 гривні говорити не доводиться...

У першій школі, зі слів директора, щодня з'їдають баняк борщу чи супу (20 літрів). Гаряча перша страва дітям життєво необхідна. Однак майже всі учні, яких ми зустріли в їдальні, купували піцу, пиріжки з халвою та згущонкою, чай, а також сік у картонній упаковці.

Уже наприкінці операції «Пиріжок» журналісти витягли свої контрольні закупки і кинули жереб. Комусь дісталися пиріжки «мейд ін колегіум», а комусь— випічка з другої школи (3 штучки).

Смачні пиріжечки, особливо з сиром, - кажуть журналісти. Тільки ж ними школяр не наїсться за 4 гривні 75 копійок. А тато-мама чи бабуся-дідусь грошей не друкують.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus