USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Операція «Му-му» на Волині терпить крах

5 Липня 2010 09:11
Пільговими кредитами на купівлю великої рогатої худоби владі не вдасться збільшити поголів’я корів в області, адже закупівельні ціни на молоко лишаються й далі низькими – кажуть волинські селяни.

Про це пише газета «Волинь-нова».

«Сьогодні влада дає селянинові безпроцентну банківську позику, аби він купив на ті гроші корову. Але її не цікавить, чому селяни, які ще недавно мали корів, їх вирізали. Логіка ж підказує: треба насамперед з'ясувати й усунути причини того, до чого ми дійшли. А причина одна - тримати корову селянинові стало невигідно. Що ж помінялося на ринку збуту, щоби селянин-одноосібник відчув вигоду від виробництва молока? Нічого. То чому дядько притьмом має гнатися до банку за позикою, має влазити в борги і купувати корову?», - міркує директор ПОСП імені Шевченка, що в Угринові Горохівського району, депутат обласної ради Андрій Турак.

Директор ПОСП імені Івана Франкана Василь Тарарай з Горохівщини каже, що збільшувати поголів’я худоби зараз зовсім недоцільно. «При теперішніх підходах держави до молочарства хоч би те поголів'я, що є, утримати. Молоко у нас зараз закуповують по 2,5 гривні за літр при жирності не менше 3,6 відсотка. Це ще не збитки, але вже й не прибутки. Переробник впровадив сезонні ціни і тільки два-три місяці на рік платить нормально, а потім... Це не ціни, а знущання, бо при сучасних технологіях зима чи літо на виробництво молока не впливають», - каже Тарарай.

Щоби взяти позику, дядько, який частенько живе з одноосібницького господарства, тобто, ніде, вважається, не працює, повинен мати довідку з місця постійної роботи та поручительства двох осіб, у яких теж є така робота. Це - при нинішньому безробітті. Так задумка з позиками для бідних стала для багатьох недосяжною, - пише «Волинь-нова».

Навіть при постійному наполяганні та підтримці управління агропромислового розвитку в районі поки що знайшлося тільки кілька осіб, які оформили потрібні документи і передали їх на розгляд банку. Ще кілька, повідомили в управлінні, роздумують - брати позики чи не брати, купувати корів чи ні.
«В управлінні стараються, бо їх начальство «клепає», щоб люди заводили корів. Але річ не в тім, що у когось грошей нема корову купити, а що нема вигоди її тримати, якщо не продавати молоко на ярмарку», - каже директор ПОСП «Русь» з Горохівщини Роман Притолюк.

На думку Андрія Турака головний стимул до розвитку молочарства криється у невиправдано великому розриві між закупівельними цінами на молоко та цінами на вироблену з нього продукцію, за яких селяни постійно терплять збитки, а переробники отримують надприбутки.

Заходи, спрямовані на швидке нарощування поголів'я корів, зокрема у приватному секторі, шляхом пільгового кредитування селян, керівництво області назвало операцією «Му-му».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus