USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Орендує російський олігарх: 11 гектарів біля ПП «Ягодин» хочуть повернути державі

28 Жовтня 2023 19:53
Прикордонні українські землі хочуть повернути державі. Чимало ділянок опинилися в комунальній власності, тож потім можуть легко стати приватними. Подібна історія свого часу сталася біля «Ягодина». Там 11 гектарів українського прикордоння опинилися в руках російського олігарха й депутата Держдуми РФ Олександра Бабакова.

Уже інші 11 гектарів неподалік українсько-польського кордону вирішили повернути в державну власність, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Повернути державі 11 гектарів землі у прикордонній смузі намагаються волинські спецпрокурори. Ділянка розташована в Рівненській сільраді неподалік кордону з Польщею. Два роки тому вона стала комунальною. Як часто буває, від комунальної до приватної достатньо одного кроку. Подібні справи розглядають чи не по всій Україні.

На Волині суд уже повернув державі чимало прикордонних земель.

Читати ще: Боротьба за землю: у волинянина хочуть відібрати землю біля озер

«Попри те, що вказані ділянки належать до земель оборони, можуть перебувати лише в державній власності, не підлягають передачі до комунальної чи приватної власності та щодо яких встановлений спеціальний режим використання, Держгеокадастр усе-таки передав їх у власність органу місцевого самоврядування», – вказано на сайті Офісу Генерального прокурора.

«В умовах воєнного стану особливої важливості для держави набуло питання збереження та захисту прикордонних земель, які мають велику цінність для України з огляду на національну безпеку та обороноздатність», – прокоментував заступник керівника Волинської обласної прокуратури Олександр Бабенков.

На жаль, кілька років тому про це чомусь не задумувалися. 11 гектарів землі за кілометр від «Ягодина» опинилися в оренді у приватних руках на 50 років. Ба більше, свій митний термінал біля пункту пропуску будував російський олігарх і депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков. Фактично перед державним кордоном України російська фірма створювала приватний кордон, аби пропускати вантажівки за гроші.

Земля розташована в Рівненській сільраді. Як опинилася в руках російського олігарха? Мовляв, землі віддали в оренду ще в 90-х.
Лише кілька місяців тому Міністерство юстиції помітило, що Бабаков із бізнес-партнерами своїми діями зашкодили національній безпеці України, її суверенітету та цілісності територій.

Кому мають належати землі прикордонної смуги? У Законі України «Про використання земель оборони» вказано: «Уздовж державного кордону України, відповідно до закону, встановлюється прикордонна смуга, в межах якої діє особливий режим використання земель. Землі в межах прикордонної смуги та інші землі, необхідні для облаштування та утримання інженерно-технічних споруд і огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій та інших об’єктів, надаються в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України».

Чи повернуть державі 11 гектарів спірної ділянки, вирішує Господарський суд Волинської області. Поки що засідання відклали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Олена Показати IP 28 Жовтня 2023 20:55
Дурдом. Не помітили, це як??? Цікаво чим виймаються в СБУ?
Maха Показати IP 28 Жовтня 2023 22:52
це просто піз .................
Анонім до Maха Показати IP 29 Жовтня 2023 09:34
Головне нема крайніх. Хто виділив ці землі -відповідальності нуль
Олександр Показати IP 29 Жовтня 2023 08:17
А ДІЙСНО ЧИМ ВОНИ ВИЙМАЮТЬСЯ.
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2023 08:55
Доки не притягнуть до відповідальності того, хто надав цю землю Ьаьакову - дот толку не буде
Анонім Показати IP 29 Жовтня 2023 09:30
Бебенков проти Бабакова

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus