USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Останній із могікан: легендарний Борис Патон 60 років керував українською наукою

19 Серпня 2020 22:24
Сьогодні на 102-му році життя помер академік Борис Патон – глава всієї української науки з 1962 року і до тепер.

Це великий радянський і український вчений, відомий у всьому світі. «Страна» згадує усе, що про нього відомо.

«Геній. Легенда». Реакція на смерть Патона

Співчуття рідним великого вченого висловив нардеп від Луцька Ігор Палиця: «Його достойне життя, відданість справі та жертовна праця на благо людства – приклад для усіх нас, для нинішнього та прийдешніх поколінь. Щирі співчуття рідним та близьким», - написав на своїй сторінці нардеп.


Висловив співчуття у зв’язку зі смертю Патона і Володимир Зеленський. Президент не вказав причини смерті, проте, ймовірно, вчений відчув погіршення стану здоров’я ще навесні, оскільки тоді вирішив покинути пост НАНУ.
Написали теплі слова про Патона і співробітники Національного Інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова, перерахувавши лише деякі регалії вченого.

«Українська наука зазнала великої втрати! На 102 році життя помер видатний український вчений Борис Патон.

Борис Патон – незмінний з 1962 року президент Національної академії наук України та Інституту електрозварювання (імені свого батька) з 1953 року, вчений в галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (1952). Патон є автором і співавтором понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), більше 1200 публікацій, в тому числі 20 наукових монографій ».
Журналіст Олег Галів написав:

«Болюча втрата для України.

На 102 році життя помер видатний український науковець Борис Патон. Про це повідомив секретар РНБО Данилов.

На превеликий жаль, Борис Патон так і не дочекався розквіту сучасної української науки ».
Активістка Ірина Пугачова відзначила: «Це той випадок, коли не знаєш людину особисто, але відчуваєш якусь глибоку втрату».
Екснардеп Ігор Мосійчук зазначив, що пішла з життя людина-епоха.
Юлія Тимошенко відзначила, що українська вища школа - це Патон.
Біографія і внесок Бориса Патона

Борис Патон – син відомого інженера Євгена Патона, який розробив технологію цільної зварювання і чиїм ім’ям названо київський міст через Дніпро.
Борис народився в Києві, мати його була домогосподаркою. У 1941 році Патон поступив до Київського політеху. Через чотири роки він став кандидатом наук і теж, як і батько, займався питаннями зварювання. Чому не завадила навіть незадовільна оцінка з марксизму-ленінізму.

Ця прогалина не стала на заваді і карколомному кар’єрному росту Бориса в Радянському Союзі.

Менш ніж через 20 років Борис Патон очолив Академію наук УРСР і пробув на цій посаді до її перетворення в НАН України, яку теж очолював до самої смерті, зустрівши тут своє сторіччя. Правда, на новий конкурс він вже не подавався.
За цей час Борис Євгенович став автором чотирьох сотень винаходів в сфері зварювальних технологій. Його роботи допомагають проводити зварювання під водою, в космосі і навіть в організмі людини. Остання технологія з’явилася в 90-х роках.

Вона називається «шов Патона» – зварювання живих тканин, при якій крововтрати в кілька разів менші, ніж при звичайній операції. Здійснюється лазером. Ідея прийшла академіку в 1995 році, коли він потрапив до лікарні і піддався операції.

Патону поставили в Києві пам’ятник за життя, до якого, за словами вченого, він «звик».
Академік пережив і свою дружину Ольгу, з якою прожив у шлюбі 65 років, і єдину дитину – доньку Євгенію, яка померла у віці 53 років.

«Не можу сидіти склавши руки». Секрет довголіття

Майже до 80 років Борис Патон регулярно грав в теніс і катався на водних лижах. Однак головним секретом свого довголіття він вважав не тільки спорт.

«Потрібно отримувати задоволення від своєї праці і від свого життя і залишатися оптимістом, незважаючи ні на що. Як би не складалося життя, я намагаюся цього принципу дотримуватися», – розповідав він.

Також ще однією неодмінною умовою життя Патон вважав роботу. Сам він згадував, що мав за все життя максимум 10-20 вихідних днів.
«Проблема нашого суспільства в тому, що багато людей психологічно незрілі. Вони не звикли боротися за себе, за свій добробут. Їм важко бути ковалем свого щастя. А я вважаю, якщо не працювати день і ніч, а все жаліти себе і шкодувати, шукати винних, плакатися, – діла не буде », – говорив Борис Патон.

«Кожен день встаю спозаранку і обмірковую план роботи, розставляю пріоритети. Намагаюся бути в курсі подій в нашій країні і в світі. Не можу сидіти склавши руки », – пояснював вчений.

Ще одна цитата: «Секрет мого довголіття – спорт і здорове харчування. З їжі найбільше подобається борщ і чорний хліб».

Патон і сучасна Україна

Незважаючи на те, що Борис Євгенович зберігав кар’єрні висоти, він визнавав, що наука в незалежній Україні занепала. Правда, без особливого фрондерства. Він заявляв, що влада ігнорує пропозиції наукового співтовариства і не виділяє достатньо коштів.

«Наша країна не розуміє, що наука їй потрібна. Сподіваюся, що не розуміє тільки тимчасово», – говорив він.

Патон не залишався осторонь від політики – мабуть, посада не дозволяла.

У 2010 році він був довіреною особою Юлії Тимошенко на президентських виборах. Але вже в серпні 2011 року в числі інших вчених підтримав Віктора Януковича.

Він став одним з десяти підписантів листа на підтримку його політики. Ініціювала цей лист професор Ольга Богомолець, підписали ректор Могилянки Сергій Квіт, Борис Патон та інші.

В той момент влада Януковича почала кримінальне переслідування Тимошенко у «газовій справі». Це викликало гнівну реакцію як «помаранчевої» опозиції, так і на Заході. «Лист десяти», який з’явився за день до арешту Юлії Володимирівни, мабуть, був покликаний показати, що у Віктора Федоровича є підтримка в суспільстві.

«Ми в цьому на Вашому боці, пане Президенте. І ми певні, на Вашому боці більшість українців, які хочуть, щоб в країні був порядок. Маєте рацію, демократія – це не хаос і не безладдя. ... Ідіть відважно обраною Вами дорогою – реформуйте Україну , не допустите згортання реформ, ламайте корупцію і ведіть державу до демократичного урядування. З вами – народ », – говорили підписанти звернення.

Є ще одна історія, яка навколо імені Патона закрутилася зовсім недавно. Інститут національної пам’яті планує зрізати з моста імені його батька радянську символіку. Міст побудований за радянських часів – в 1953 році.

Сам Борис Євгенович говорив, що часто зупиняється на цьому мості, щоб згадати про свого батька. Як би він поставився до того, що з творіння Патона-старшого зрізають зірки, серп і молот – тепер ми вже не дізнаємося.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 20 Серпня 2020 07:17
Вічна память!
Сила Показати IP 20 Серпня 2020 10:14
Ось таких людей не вистачає Україні!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus