USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.45 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Останнє інтерв’ю Нємцова українській газеті: «Нема Путіна — не буде війни»

2 Березня 2015 12:46
За дві доби до рокового пострілу у центрі російської столиці українська газета «Експрес» опублікувала інтерв’ю з Борисом Нємцовим, у якому він гостро розкритикував Президента Росії Володимира Путіна та здійснюваний ним політичний курс. Про це повідомляє Express.ua.

Нагадаємо, в ніч на 28 лютого в Москві чотирма пострілами в спину був убитий опозиційний політик Борис Нємцов, який відкрито заявив, що війну в Україні розв'язав Путін.

Розмова записувалась напередодні запланованого російською опозицією антикризового маршу «Весна», отож, перше запитання журналіста стосувалося саме цього заходу.

— Чи сформований уже перелік вимог акції?

— Звичайно! Ми поділили їх на два блоки — політичні та соціально-економічні. Спочатку скажу про політичні. Це безумовний допуск опозиційних партій і кандидатів до участі у виборах, формування нових складів виборчих комісій.

Це негайне припинення війни і будь-яких агресивних дій щодо України. Найбільші корупціонери — від Ротенбергів і Тимченка до Сечина, Сердюкова та Якуніна — мають бути передані правосуддю.

Вимагаємо ухвалення законодавства проти незаконного збагачення чиновників.

Вимагаємо припинити пропагандистську істерію у ЗМІ, скасувати цензуру. А як перший крок — надати опозиції годину ефірного часу на тиждень на одному з центральних каналів.

Ми також домагаємося — негайного звільнення усіх політичних в’язнів, судової реформи та реальної федералізації Росії. Бо система управління кожним містом і селом із Кремля показала свою неспроможність.

— А які соціально-економічні вимоги?

— Насамперед скорочення удвічі військово-поліцейських витрат (нині це третина федерального бюджету) і скерування цих коштів на фінансування охорони здоров’я та освіти. Також вимагаємо скасування безглуздих продуктових “конт­рсанкцій” проти Єв­ропи, що спричинили зростання цін на продукти.

Слід припинити вливання сотень мільярдів у держкомпанії (“Роснєфть”, банки “ВЕБ”, “ВТБ”, “Газпромбанк” та інші).

Кошти мають бути перерозподілені на користь регіонів і місцевого самоврядування для фінансування соціальної та комунальної інфраструктур. І, звичайно ж, слід скасувати рішення з конфіскації пенсійних накопичень громадян. Народ має зрозуміти, що Путін — це криза, що Путін — це війна. А немає Путіна — немає кризи і немає війни. Він має піти в ім’я миру і процвітання нашої країни. Політика Путіна веде країну до банкрутства.

— Яким чином?

— Двозначна інфляція, обвальна девальвація, ре­кордна (150 мільярдів доларів) втеча капіталу, зменшення доходів громадян — усе це підсумок діяльності Путіна, з його агресією, неадекватністю, з його моделлю злодійського державно-монополістичного капіталізму, заснованого на продажу сировини. Ми всі прекрасно розуміємо, що справжня причина кризи — у тупиковому політичному курсі. Режим існував доволі благополучно тільки завдяки дорогій нафті. Дорога нафта у минулому, а наші високопосадовці замість того, щоб міняти курс, публічно радять людям менше їсти...

Америка зростає (+4%), Китай зростає (+7,4%), Євросоюз теж закінчив рік із плюсом (+1,8%). Тим часом рейтингові агентства знижують рейтинг Росії, а “S&P” уже оголосило його “сміттєвим”. Фондовий ринок (індекс РТС), що впав в два рази за останній рік, буде валитися й далі. Росія відкинута на 12 років назад. Це означає, що з країни ще швидше втікатимуть капітали, а рубль і далі падатиме.

Такого Росія не знала 15 років. Доходи росіян зменшаться, як мінімум, на 10%, а найімовірніше — загалом на 15 — 20%. Замороження зарплат бюджетникам, оголошене міністром фінансів, при зростанні цін на все — це плата за анексію Криму та війну з Україною.

— Як бачить вирішення цих проблем сам Путін?

— Ну, наказав зменшити ціну горілки з лютого... Це при тому, що 25% російських чоловіків не доживає до 55 років через горілку. Зберігати владу, зокрема, й ціною життя сотень тисяч передчасно померлих від важкого алкоголю росіян для нього — не проблема. А ви хочете, щоб він загубленими на Донбасі життями українців переймався...

Пріоритети Путіна в економіці такі. Друг його Сечин отримав на “Роснєфть” 1 трильйон 25 мільярдів як пільговий кредит.

Інший друг — Ротенберг — без тендера має підряд на будівництво моста через Керченську протоку — 228 мільярдів рублів.

На цьому тлі пенсіонери отримають лише 188 мільярдів на індексацію пенсій. А регіони, де живе 130 мільйонів чоловік, матимуть лише 160 мільярдів рублів.

— Але хіба не виправдано рятувати компанії — двигуни російської економіки?

— Ці монополісти стають дедалі яскравішим свідченням шкідливості путінської економічної та зовнішньої політики. Вони деградують і тягнуть за собою усю країну. “Газпром” під керуванням Міллера за 2014 рік зменшив видобуток газу на 11% (з 487 до 432 мільярдів кубів), а “Роснєфть” під керівництвом Сечина видобула нафти на 7% менше (падіння з 205 до 191 мільйона тонн). Не постраждала тільки зарплата Сечина — 8 мільйонів рублів на день (50 мільйонів доларів на рік) — та Міллера — 4 мільйони рублів на день (25 мільйонів доларів на рік)! А ще розбух військовий бюджет — бюджет війни. Від початку 2012 року він подвоївся. Цього року це 3 трильйони 300 мільйонів! Так військові бюджети зростають лише тоді, коли країна готується до агресії проти когось або до оборони в умовах зростання загрози агресії проти неї.

— Яких результатів від цієї акції ви сподіваєтеся?

— Якщо прийде 100 тисяч чоловік, це буде дуже потужний сигнал для влади про те, що варто закінчувати все те безумство. А якщо людей буде мало, то для Путіна це, навпаки, сигнал, що можна й далі діяти в тому ж дусі. У цьому сенсі це буде подія дуже важлива і для Росії, і для України, і для всього світу.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯКИМ УКРАЇНА ПАМ'ЯТАЄ НЄМЦОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Жінка,мати Показати IP 4 Березня 2015 15:16
Зненавиділа горе- політиків і горе- Президентів України і Росії !!! Знущаються над моїм простим народом і народом Росії . Скільки загинуло мого українського народу ?...Скільки людей без рук, без ніг, поранених?.. Скільки людей зниклих безвісті?...Скільки горя від тієї дурної війни, яку розпочали олігархи-ідіоти Росії і України !!! Плаче моя Україна ... Плачуть діти, батьки , родичі... Не знаю, як має український народ це все пережити і витримати і коли закінчиться та страшна війна ?! СХАМЕНІТЬСЯ ГОРЕ-ПОЛІТИКИ І ГОРЕ-ОЛІГАРХИ РОСІЇ І УКРАЇНИ !!! ВСЕ МИНАЄ В ЦЬОМУ ЖИТТІ... ВСІХ НАС ЧЕКАЄ ФІЗИЧНА СМЕРТЬ...В МОГИЛУ ВАМ І ВАШИМ ДІТЯМ, ЯК І МЕНІ НІХТО НЕ ПОКЛАДЕ ЗОЛОТА-СРІБЛА, А ДАДУТЬ ЗЕМЕЛЬКУ НА ЦВИНТАРІ СТАНДАРТНУ, ЯК І ВСІМ - БІДНИМ І БАГАТИМ !!! БОЖЕ, ДАЙ МУДРОСТІ "ПОЛІТИКАМ" Росії І України припинити війну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus