USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Отримавши 2 квартири та ділянку, родина загиблого в АТО волинянина «живе» на розвалинах

28 Березня 2018 17:10
Мешканці аварійного будинку у Володимирі-Волинському обвинувачують міську владу в тому, що та залишила їх напризволяще, фактично без даху над головою, та ще й відключила світло в під’їзді. Однак, як з’ясувалося, усім мешканцям будинку було запропоновано квартири для відселення, а електроенергію відімкнули, адже мережа, проведена на сходових клітках, була несанкціонованою.

Жителька Володимира-Волинського, яка має статус члена сім’ї загиблого, Ірина Смірнова 27 березня повідомила, що в аварійному будинку на вулиці Драгоманова, 35, де досі проживають її матір та старша донька, без попередження відключили світло в під’їзді.

«Вчора (26 березня, – ВН) мешканцям, які там залишились (у будинку, – ВН), без попередження відключили світло в під'їзді. Запропонували провести за власний кошт. Зорієнтували на 3000 грн. Там і так вся проводка йде по верху, бо весь час вибиває світло, вистрілюють лампочки. Хто дає такі вказівки? За комунальні платежі боргу нема, переплати, в тому числі і за світло! Це в дерев’яному аварійному будинку. Який ледь дихає! З останніх сил тримається, щоб не залишити чотири сім'ї, де є ще і маленькі діти, без даху над головою! Валиться і просідає на очах! Холодному і сирому! Де купа мотлоху залишилась від колишніх мешканців, що переїхали», – поскаржилася жінка.
Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини керівник управління житлово-комунального господарства і будівництва Віктор Фіщук, освітлення місць загального користування взагалі не передбачалося планом цього будинку, тож мешканці самовільно, без відповідних погоджень, здійснили підключення до електромережі. Фактично відбувалася крадіжка електроенергії мешканцями через несанкціоноване втручання в мережу.

Окрім того, оскільки таке втручання здійснили без дотримання будь-яких норм, воно могло би мати плачевні наслідки: оскільки будинок дерев’яний, при незначному замиканню чи загорянню проводки споруда би спалахнула. Водночас через крадіжку енергії ЖЕКу грозив штраф.

«Внаслідок обходу та огляду майстрів житлово-експлуатаційної контори № 1 було виявлено цю ситуацію та вжито заходів для її усунення, зокрема всі несанкціоновані, всупереч усім нормам і правилам підключення були просто від’єднанні. На сьогодні ЖЕК готовий вирішити це питання, але за рахунок обліку електроенергії, яка буде споживатися для освітлення місць загального користування. Яким чином? До лічильників, які знаходяться у квартирах мешканців будинку, через вимикач приєднується відповідне джерело споживання (лампочка чи світлодіодний прилад із датчиком руху), і тоді облік спожитої електроенергії в місцях загального користування буде входити в тарифну плату споживача», – зазначив Віктор Фіщук.

Як додав, йдеться про мінімальну суму, аж ніяк не про 3 тисячі гривень, адже для того, щоби провести освітлення під’їзду від лічильників мешканців будинку, потрібні тільки декілька метрів кабелю, «поставити на ньому вимикач і приєднати до нього патрон».

Також Віктор Фіщук пригадав, що свого часу, більше десяти років тому, спеціальна експертна комісія проводила огляд будинку № 35 на вулиці Драгоманова та робила технічний висновок щодо стану конструкції.

«Дослівно висновок звучав так: економічно недоцільно проводити ремонт цього будинку. У зв’язку з цим було прийнято рішення про поетапне відселення мешканців із зайнятого ними житла», – сказав керівник управління ЖКГ.

На момент прийняття такого рішення йшлося про 10 квартир. Зараз невідселеними залишилися тільки дві, зокрема й та, де проживає матір Ірини Смірнової.

Віктор Фіщук пригадав, коли заселеними зосталися лише три квартири, у 2012–2013 роках міська рада прийняла рішення про виділення коштів на придбання житла для відселення сімей із цього будинку. Тоді придбали три трикімнатні квартири: одну – в новобудові, дві, за відсутності на той час інших трикімнатних квартир у новобудовах, – на вторинному ринку. А для прозорого розподілу квартир провели жеребкування.

Дві родини, які не забажали отримувати квартиру із вторинного житлового фонду, відмовилися від надаваного міською радою помешкання та юридично залишилися проживати у своїх старих квартирах.

«За фактом, там дійсно залишилася проживати родина Смірнових. Інша сім’я там не проживала на момент жеребкування, просто мала квартиру в приватній власності й зараз у будинку не проживає… А оскільки будинок підключений до централізованої системи опалення, було прийнято рішення про розміщення у вивільнених квартирах (це три квартири одної половини будинку) нужденних із соціально вразливої категорії громадян тимчасово із подовженням терміну проживання щороку до моменту прийняття рішення про знесення будинку», – розказав Віктор Фіщук.

Щодо Смірнових, то після отримання статусу сім’ї загиблого учасника АТО, згідно з чинним законодавством, вони одержали грошові компенсації, зокрема за співфінансування з міського бюджету. За ці кошти було придбано дві квартири: трикімнатну у Володимирі-Волинському (за рахунок 535,359 тисячі гривень із держдюджету та 123,133 тисячі гривень зі спецфонду міського бюджету; рішення виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради № 237 від 20.07.17) та однокімнатну в Луцьку (487,527 та 112,131 тисячі гривень відповідно; рішення виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради № 292 від 07.09.2017). До того ж, сім’я має пільги на оплату комунальних послуг. Окрім того, родині було надано земельну ділянку під забудову у Володимирі-Волинському.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 28 Березня 2018 18:19
А ще треба дати кватрити тещі та кумі сестри...
Таня Строцюк Показати IP 28 Березня 2018 19:35
Добре губоньку розкатили...
51 омбр Показати IP 28 Березня 2018 19:43
Квартиру у Володимеры в Луцку дайте ше ъм в Киэвы чи Варшавы можливо тоды заспокояться.
мама Показати IP 29 Березня 2018 16:51
вдову використовують політикани в своїх цілях а вона думає шо покричить і получить ще квартиру і мамі своїй і сестрі і кумі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus