USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Пам'яті 49-ти»: про героїчний екіпаж збитого літака ЗСУ пишуть книгу

8 Вересня 2015 19:00
Чорну суботу 14-го червня 2014 року українці пам’ятатимуть довіку. Того дня під Луганськом ракетою з переносного зенітно-ракетного комплексу бойовики так званої «ЛНР» збили військово-транспортний літак Іл-76МД з бортовим номером 76777 зі складу 25-ої бригади транспортної авіації Військово-Повітряних Сил України. На борту перебували 49 осіб. Всі вони загинули.

Для лучан цей літак та екіпаж також стали по-своєму рідними. Адже саме цей борт та екіпаж брали участь у льотно-методичному зборі фронтової бомбардувальної авіації на Луцькому військовому аеродромі 17-23 травня 2014 року. Для чотирьох постійних активістів Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ», які були з групою луцьких журналістів на аеродромі у перший день польотів, нині покійні члени екіпажу влаштували екскурсію літаком, а також своєрідну прес-конференцію. До слова, активісти організації «ОВАЛ» - єдині з цивільних волинян, окрім представників Луцької міськради, хто отримав доступ до літака та його екіпажу в той день. Завдяки їм збереглися унікальні фото та відео самого літака, а також окремих членів його екіпажу.

Активісти Організації Волинських Авіалюбителів ОВАЛ біля літака Іл 76МД на Луцькому військовому аеродромі 21 травня 2014 року
Активісти Організації Волинських Авіалюбителів ОВАЛ біля літака Іл 76МД на Луцькому військовому аеродромі 21 травня 2014 року


Сьогодні сестра загиблого старшого бортінженера літака Олександра Козолія Марія та сестра одного із загиблих десантників Іллі Гайдука Іляна хочуть видати книгу пам'яті про загиблий екіпаж літака та десант під назвою «Пам'яті 49-ти». Це буде кольорове ілюстроване видання з біографіями всіх Героїв, які загинули того дня, віршами та теплими спогадами про них їхніх родичів, близьких, друзів, товаришів по службі та всіх, хто якимось чином був з ними пов'язаний.

Марія Козолій з братом Олександром
Марія Козолій з братом Олександром
Іляна Гайдук
Іляна Гайдук


Зі слів Марії Козолій автором-упорядником цієї книги погодився бути відомий літературний редактор Валерій Терзі. Вже є домовленість з київським видавництвом «Наш формат» про видання цієї книги тиражем у кількості 1000 примірників. Також вже знайшли спонсора, який погодився взяти на себе левову частку фінансових витрат, пов'язаних з друком цієї книги, а це 115 тисяч гривень, зазначила Марія. Тепер залишилося лише зібрати суму для оплати послуг дизайнера та редактора. Проте гроші також чималі.

Валерій Терзі
Валерій Терзі


У зв'язку з цим Марія та Іляна звертаються до всіх небайдужих з проханням фінансово допомогти їм увіковічити пам'ять їхніх братів та всіх інших Героїв, загиблих у той чорний для України день. Всіх, хто надасть допомогу, згадають на сторінках цієї книги пам’яті. Вони також просять тих, хто особисто знав загиблих Героїв, надсилати їм свої спогади про них. Всі спогади та їх авторів також згадають на сторінках книги.

Реквізити у ПриватБанку для надання фінансової допомоги:

5168 7572 0784 1562 - в гривнях;

4149 4978 4114 6204 - в доларах США;

Отримувач - Віскаліна Іляна Михайлівна (сестра загиблого десантника Іллі Гайдука).

У примітці до переказу слід вказати «На видання книги «Пам’яті 49-ти»».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 8 Вересня 2015 20:48
"На борту перебували 49 осіб," в тому числі черговий американський наглядач над регіоном. "Всі вони загинули."
Ольгіно детектед Показати IP 8 Вересня 2015 23:09
добре, що не москальський наглядач

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus