USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Панахида й хода містом: у Луцьку згадували Героїв Небесної Сотні. Фото

20 Лютого 2020 14:21
Із нагоди шостої річниці кривавого розстрілу учасників Революції гідності на Майдані в Києві у Луцьку організували пам’ятні заходи.

Сотні містян – представники влади, священнослужителі, громадські діячі, родичі та друзі загиблих і просто небайдужі – зібралися 20 лютого на меморіалі «Вічна слава» біля пам’ятника волинським Героям Небесної Сотні, аби помолитися за загиблих і вшанувати їх хвилиною мовчання.

Нагадаємо, саме 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день шість років тому під час Революції гідності в Києві силові підрозділи режиму Віктора Януковича розстрілювали протестувальників, які вийшли на Майдан відстоювати свої ідеї. За день близько 100 людей віддали життя в боротьбі за свободу, згодом їх назвали Небесною Сотнею. Усіх волинян, які померли в результаті кровопролитних протистоянь на Майдані, згадали поіменно. Очолив панахиду настоятель луцької парафії Преподобного Іова Почаївського, військовий капелан Олександр Вронський.
«Ми вкотре приходимо на це святе місце, щоб вшанувати пам'ять полеглих Героїв Небесної Сотні. Зокрема, ми часто приходимо на могилу Василя Мойсея, якого ми особисто знали. Ми не просто приходимо, щоб молитовно вшанувати їх, ми ще й їхнім прикладом надихаємося в подальшій боротьбі. Мені особливо тяжко говорити в сьогоднішній день, бо я шість років назад був із Василем Мойсеєм і першим подав звістку про те, що його вже немає», – пригадав священнослужитель.

Він наголосив, що згадувати ті хвилини й досі дуже моторошно, адже «ти ніби знову переживаєш цей день, який уже пережив шість років тому».

«Ми віримо й надіємося, що їхня жертва не буде марною. Вони долучилися до небесного легіону і сьогодні споглядають на нас із небес, на те, як ми себе поводимо і чи продовжуємо боротьбу та розбудовуємо Україну», – звернув увагу Олександр Вронський.
Опісля звершення молитви до присутніх звернувся брат загиблого учасника Євромайдану, Героя України Василя Мойсея Роман Мойсей.

«Цей день – важкий для нас і всієї України. Хлопець, брат, друг, побратим, син пішов у вічність. Чому пішов? Він не хотів вмирати, він хотів мати трьох дітей, він хотів розбудовувати цю державу, і коли вже зрозумів, що вирушає у вічність до Бога, він сказав: вибачте, я вас всіх люблю, всіх, хто живе в цій державі. Він пролив свою кров не тільки для мене, а для нас усіх. Будьте гідними тієї крові, яку проливають Герої повсякчасно», – сказав Роман Мойсей.
Він зауважив, що українці, на жаль, призабули події шестирічної давнини і знову наступають на ті самі граблі: «Нам замилюють очі… Допоки ми не будемо відстоювати свої права, боротися так, як Василь, ми не збудуємо своєї держави».

Згодом лучани поклали квіти до пам’ятника волинським Героям Небесної сотні.
Далі всі вирушили до Театрального майдану, аби покласти квіти та запалені лампадки до пам’ятного фотостенду «Герої Небесної Сотні – Загинули за єдність України». Лучани громадською ходою пройшли проспектом Василя Мойсея та вулицею Винниченка.

Хода зупинилася біля Дому панахиди, аби попрощатися з волинянином Борисом Шпачуком, який помер на передовій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Дід Панас Показати IP 20 Лютого 2020 14:59
А жити краще не стало. Як не крути.
Остап Вакарчук Показати IP 20 Лютого 2020 16:40
Бачу це вже перетворюється в хворобу. При Радянській владі насильно гнали під прапори людей та молодь, військових або міліціонерів вшановувати 1 травня чи якесь інше свято. Так і зараз, нічого не змінюється, аналогія та сама. Візьми зараз прибери з цієї ходи: військових, поліцію та молодь, вибачте, якщо лишиться чоловік 20-30 з числа керівництва області та міста то і все. Нікому воно не потрібно. Дійсно, за що боролися на то і напоролися. З кожним роком все гірше і гірше. До 2014 року та валюта була хоч по 16-18 грн. за долар, і зарплати чи пенсії нічим не меньші за теперішні. А життя все проходить.
Анонім до Остап Вакарчук Показати IP 20 Лютого 2020 18:48
Не по 16-18 а по 8 !
Анонім Показати IP 20 Лютого 2020 19:14
Считаю, что львовские врачи, поющие государственный гимн на радостях, что к ним не привезли эвакуированных из Китая, это самая лучшая иллюстрация к 6й годовщине Майдана. Тут ничего не нужно добавлять, комментировать или выдумывать. Просто вот эти, поющие гимн врачи. Иди и смотри.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus