USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відсьогодні «панамські документи» стають доступними для всіх в інтернеті

9 Травня 2016 21:00
Громадяни усіх держав зможуть на власні очі подивитися, які політики, відомі особи та бізнесмени реєстрували компанії в офшорах. Відсьогодні так звані «панамські документи» стають публічними і доступними кожному в інтернеті.

Про це інформує Радіо Свобода.

Нагадаємо, перший витік колосальної кількості інформації щодо офшорних компаній та рахунків стався понад місяць тому, але вже відсьогодні з 21.00 години за Києвом, документи стають публічними і доступними повсюди. Доступ відкривають буквально за кілька днів до міжнародного антикорупційного саміту в Лондоні, однією з цілей якого є саме боротьба з офшорами та ухилянням від сплати податків. До слова, у саміті має взяти участь і президент України Петро Порошенко, який сам використовує офшори.

Подібна до пошукової системи Google база даних проллє світло на зв’язки 368 тисяч людей із 300 тисячами офшорних компаній.

Документи оприлюднює Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів.


«Ви побачите компанії та їхніх офіційних власників. Ця інформація ніколи раніше не була доступною. Ми вважаємо, що інформація про власників компаній має бути відкритою та прозорою», – зазначає заступник директора консорціуму Марина Вокер-Гевара.

Як кажуть журналісти консорціуму, пошуковий агрегат дозволить за ім’ям або назвою компанії подивитися, хто з якою офшорною компанією пов’язаний.

Старший кореспондент Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів Джейк Бернстайн зауважує, що інформаційний ефект від нових документів та публічного до них доступу матиме ефект у часі на місяці, якщо не роки.

«Я вважаю, що це надзвичайно важливо. На місяці і, можливо, на роки вперед. Маю надію, що це спонукатиме уряди – зокрема у Сполучених Штатах та Великій Британії – ще раз переглянути, як вони діють стосовно цих офшорних таємничих зон», – каже Бернстайн.

Так, на початку квітня журналісти з 76 країн світу оприлюднили «Панамські папери», які спиралися на витік документів із панамської фірми Mossack Fonseca, що реєструвала офшорні компанії. Після того, як документи опрацювали журналісти і опублікували результати розслідування, стала відома інформація про приховані в офшорах статки 12 нинішніх та колишніх лідерів країн, 128 інших посадовців та цілої низки відомих особистостей.

Інформація пов’язала два мільярди доларів в офшорах із російським віолончелістом Сергієм Ролдугіним, який є другом дитинства президента Володимира Путіна і хрещеним батьком однієї з його дочок. Також зв’язки з офшорними компаніями, як виявилось, має родина президента Азербайджану Ільхама Алієва. Прем’єр-міністр Ісландії Сігмундур Гуннлагссон тимчасово усунувся від керівництва уряду цієї острівної країни після інформації, що він та його дружина мають офшорну компанію. В Україні стала відома інформація про реєстрацію президентом Петром Порошенком у серпні 2014 року офшорної компанії.

Зауважимо, що в Україні на кінець травня, згідно з попередньою інформацією, планують розгляд низки законопроектів для деофшоризації економіки.

У понеділок, напередодні запуску відкритого допуску до «Панамських документів», стало відомо, що деякі з офшорних грошей ховаються аж у Новій Зеландії, прем’єр-міністр якої Джон Кі запевняє, що його уряд серйозно ставиться до такої інформації.

«Як я вже певний час кажу, якщо потрібні якісь зміни в цій сфері, уряд їх розгляне і, якщо потрібно, вдасться до дій. Важливо пам’ятати, що іноземні трасти вже повинні реєструватися і вести чітку документацію своєї фінансової діяльності. Податкова служба може попросити цю інформацію для передачі податковим органам в інших країнах», – сказав новозеландський прем’єр-міністр.

Важливість нинішнього моменту надання всім охочим відкритого доступу до «Панамських паперів» полягає у тому, що в четвер, 12 травня у Лондоні має відбутися світовий антикорупційний саміт, однією з головним цілей якого стане боротьба з офшорами та ухилянням від сплави податків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Волинянин Показати IP 9 Травня 2016 22:50
https://www.occrp.org/en/panamapapers/database Знайди свого депутата!!!
Волинянка Показати IP 9 Травня 2016 23:01
https://www.youtube.com/watch?v=GHmiomMNfLQ інструкція як знайти *волоту
правдиваЯ Показати IP 10 Травня 2016 07:56
Саме цікаве, що багато наших ЗМІ пишуть про зв'язки оточення пу з офшорами, лише приближені, а не сам він, а в нас - гарант замішаний і нічого... :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus