USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Панамські документи»: секретний офшор і «моральний злочин» Петра Порошенка

4 Квітня 2016 14:01
Понад рік 380 журналістів із 78 країн вели найбільше в історії журналістське розслідування, вивчаючи діяльність офшорного оператора Mossack Fonseca. Вчора вони приступили до публікації викривальних статей, одна з яких розповідає про секретний офшор і «моральний злочин» Петра Порошенка, - інформує «Forbes».

Панамська юридична фірма Mossack Fonseca протягом 45 років допомагала тисячам багатих клієнтів створювати офшори для відмивання грошей, проведення шахрайських операцій, приховування власності та ухилення від податків.

Внутрішні дані цієї фірми журналістам «злило» анонімне джерело. На початку 2015 року редакція німецької газети Süddeutsche Zeitung отримала 11,5 млн документів з інформацією про 214 488 офшорних компаній, створених Mossack Fonseca для багатих і впливових людей із 200 країн і територій.

Злив отримав назву «Панамські документи». Він дозволив журналістам отримати уявлення про підпільний світ податкових гаваней, в які стікаються величезні капітали з дірок світової фінансової системи.

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) обіцяє на початку травня опублікувати повний список офшорів, які фігурують у «Панамських документах», і пов'язаних з ними осіб. У цьому списку будуть творці фінансових пірамід, мексиканські наркоторговці, італійські мафіозі, корупціонери з футбольної асоціації ФІФА, податкові ухильники і безліч інших правопорушників.

MossackFonseca відмовилася співпрацювати з журналістами та підтверджувати справжність «Панамських документів». Однак у листі своїм клієнтам компанія підтвердила витік даних, який назвала «кримінальним злочином» і «нападом» на Панаму

Вчора були опубліковані імена найвідоміших політиків, знайдених у базі даних MossackFonseca, серед яких опинилися президенти Аргентини і України, прем'єр-міністри Ісландії та Пакистану, король Саудівської Аравії, племінник президента ПАР, брати Башара Асада і друзі дитинства Володимира Путіна.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ГОНТАРЕВОЇ ЗНАЙШЛИ ЗВ’ЯЗОК З РОСІЙСЬКИМ КАПІТАЛОМ

MossackFonseca відмовилася співпрацювати з журналістами та підтверджувати справжність «Панамських документів». Однак у листі своїм клієнтам компанія підтвердила витік даних, який назвала «кримінальним злочином» і «нападом» на Панаму. За словами засновника Mossack Fonseca Рамона Фонсека, деяким країнам не подобається успішність панамської юридичної фірми в залученні клієнтів, і вони намагаються знищити її бізнес.

В інтерв'ю панамському телебаченню Рамон Фонсека заявив, що його компанія не несе відповідальності за дії своїх клієнтів у тих офшорах, які вона допомагає їм створити. За твердженням Рамона Фонсеки, звинувачувати Mossack Fonseca в тому, що люди провертають фінансові махінації в податкових гаванях − усе одно, що сварити автомобілебудівну корпорацію в тому випадку, якщо випущений нею автомобіль було використано для пограбування.

Учасники журналістського розслідування вважають інакше. Зі слів економіста Габріеля Зукмана, розслідування ICIJ показало, наскільки глибоко злочинність і корупція вкоренилася в податкових гаванях, і публікації «Панамських документів» повинні підштовхнути уряди до запровадження серйозних санкцій проти тих країн, де реєструються офшори, а також проти фірм, які спеціалізуються на приховуванні незаконної діяльності.

Водночас, Національне антикорупційне бюро України прокоментувало ситуацію щодо розслідування «Панамських офшорів». Про це УНН повідомили в прес-службі НАБУ.

Так, у прес-службі відомства зазначили, що відповідно до Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» та Кримінального процесуального Кодексу, підслідними Бюро є вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема Президент України, повноваження якого припинили.

«Відповідно до законодавства, чинний Президент України не є підслідною НАБУ особою і Бюро не має повноважень розпочинати щодо нього досудове розслідування», — сказано у повідомленні.

Також зазначається, що стосовно інших осіб, згаданих у матеріалах ЗМІ, наразі проводиться аналітична робота з метою встановлення підстав для проведення досудового розслідування.

Скандальних історій, заснованих на «Панамських документах», у найближчі тижні з'явиться багато. Вчора організації журналістів опублікували першу порцію розслідувань, приділивши особливу увагу опису офшорної імперії президента Росії Володимира Путіна і «податковому маневру» президента України Петра Порошенка.

Хранитель мільярдів Путіна

Завдяки витоку з Mossak Fonseca журналісти дізналися, що друг дитинства Путіна − народний артист Росії віолончеліст Сергій Ролдугін оперував мільярдами доларів через мережу офшорів. Відповідне розслідування опублікувала «Новая Газета».

Згідно з «Панамськими документами», Сергію Рогозіну належав офшор Sonnette Overseas на Віргінських островах, загальний оборот якого склав близько $2 млрд. На віолончеліста було зареєстровано також і інші компанії, через які проходили сотні мільйонів доларів.

Офшори Сергія Ролдугіна заробляли на сумнівних позабіржових угодах з акціями найбільших держкомпаній Росії − «Роснєфті» і «Газпрому». Також у його податкові гавані вливалися «пожертвування» у вигляді безповоротних позик від великих російських бізнесменів. Отримані кошти офшори Сергія Ролдугіна інвестували в купівлю стратегічних активів у Росії, а також у «дозвільні» проекти, пов'язані з родичами і друзями президента.

Музиканту, судячи зі звітів Mossack Fonseca, несказанно щастило в торгівлі акціями. Його компанії купували папери російських підприємств, а наступного дня продавали точно ті ж пакети точно тим, у кого їх купили вчора, але зі значним прибутком, що дозволяло їм заробляти по $500 000 за угоду.

«Менеджери Сергія Ролдугіна ніби наперед знали, як поведе себе ринок і як буде змінюватися вартість акцій. Але ніякої магії тут немає. Опитані нами експерти вважають, що в реальності ці угоди могли не проводитися і, мабуть, лише служили документальною підставою для платежів з інших джерел... договори закривалися заднім числом, коли коливання ринку були вже відомі», − пише «Новая Газета».

«Податковий маневр» Петра Порошенка

У «Панамських документах» журналісти знайшли дані про офшорну компанію Prime Asset Partners Ltd., яку Mossack Fonseca в серпні 2014 року заснувала в юрисдикції Британських Віргінських Островів для Петра Порошенка.

«Гірка іронія цієї історії полягає в тому, що новина про «президентський офшор» з'являється в той момент, коли український уряд активно бореться з використанням «податкових гаваней», через які країна недоотримує щороку $11,6 млрд... Ще більш трагічна іронія в тому, що, судячи з наявних документів, Порошенко щосили намагався захистити свої фінансові активи в «податковій гавані» в той момент, коли градус конфлікту між Україною і Росією досяг найвищої точки», − пише Центр із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

У даних Mossack Fonseca сказано, що віргінському офшору відведено роль холдингової компанії для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації Roshen. Журналісти-розслідувачі вважають, що Петро Порошенко мав намір за допомогою цього офшору заощадити мільйони доларів податків, які в інакшому випадку він мав платити в Україні.

На думку опитаних Forbes юристів, якщо ті копії документів, які викладені на загальний огляд, є достовірними, то порушення криються в кількох нюансах не пов'язаних з оподаткуванням операцій з продажу/непродажу активів, чого поки що не відбулося.

Згідно з Декретом про валютне регулювання і валютний контроль будь-який президент України, який хоче придбати акції (корпоративні права) іноземних компаній, повинен отримати індивідуальну ліцензію НБУ на таку операцію. При цьому, згідно з Постановою НБУ №122 від 16.03.1999 (зі змінами та доповненнями), не встановлена мінімальна сума інвестиції, при якій настає обов'язок отримати таку ліцензію. Тобто придбання навіть однієї акції вартістю $1 вимагає отримання такої ліцензії.

Дуже часто цю норму українці обходять шляхом фіктивного отримання акцій (корпоративних прав) у дар. Таким чином, якщо індивідуальна ліцензія НБУ на інвестування за кордон не була отримана особою, яка одержала у власність акції не шляхом дарування або спадкування, то ця особа порушила Декрет про валютне регулювання і Постанову НБУ (що тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100% вартості таких активів). Якщо ж акції завбачливо були «подаровані» особі, то необхідно було задекларувати вартість акцій як дар і заплатити відповідний податок.

Петро Порошенко не задекларував активи свого віргінського офшору ні в 2014 році, ні в 2015 році, що може бути порушенням закону. Він мав відзвітувати про $3085 ($1000 коштують акції Prime Asset Partners, $2000 − акції її кіпрської «дочки» CEE Confectionary і $85 − акції нідерландського підрозділу Roshen Europe B.V.)

Реструктуризація активів Roshen

Крім того, журналісти-розслідувачі заявляють, що Президент України Петро Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії. Про це йдеться у розслідуванні Анни Бабінець «Подвійне життя президента» для програми «Слідство.Інфо» на Громадському, - інформує «РадіоСвобода».

«Фактична передача активів у траст вимагає дотримання значної кількості юридичних формальностей. На даний момент юридичний радник забезпечує дотримання таких формальностей», – йдеться у відповіді керуючого директора ICU Макара Пасенюка, уповноваженого прес-службою Адміністрації президента відповідати на запитання журналістів щодо бізнес-справ президента.

Про траст у листі йдеться винятково у майбутньому часі, наголошують автори розслідування.

У відповіді на запитання щодо фірми Prime Asset Partners Limited (BVI), яку Порошенко заснував у серпні 2014 року, з’ясувалося, що офшорна фірма була не одна.

«Prime Asset Partners Limited було засновано влітку 2014 року в перебігу проведення корпоративної реструктуризації, яка була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen. Після її заснування компанія не здійснювала жодної діяльності, крім тієї, що зазначена нижче. Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанію CEE Confectionery Investments Limited, яка, у свою чергу, заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV».

Юридичні радники Порошенка пояснюють створення офшорної піраміди президентом тим, що це «відповідає ринковій практиці в Україні для компаній, що підлягають продажу стратегічним інвесторам».

В Адміністрації Президента наразі результатів розслідування журналістів не коментували.

У січні 2016 року Порошенко заявляв, що передав свою кондитерську компанію Roshen так званому «сліпому трасту». Тоді він зазначав, це єдиний інструмент для усунення конфлікту інтересів, крім того, «сліпий траст» має повноваження на продаж корпорації, якщо знайде гідного покупця.

Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, БВІ), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з Міжнародного консорціуму дослідницької журналістики (International Consortium of Investigative Journalists) та OCCRP (Проект з розслідування корупції й організованої злочинності), партнером якої є «Слідство.Інфо».

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. Вони повідомляють, що знайшли важливу інформацію щодо 12 чинних чи колишніх лідерів держав світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Рома Показати IP 4 Квітня 2016 14:14
Потрыбно 3-й майдан, щоб вигнати Порошенка разом із Яценюком!!!
Требе не так до Рома Показати IP 4 Квітня 2016 15:59
не писати чи є чи немає офшорного рахунку...зрозуміло і без розслідування що є адже він мілйонер....а питання скільки там грошей ...хто коли куди перераховував..
Толік Показати IP 4 Квітня 2016 14:20
Як розкрадають свою країну! Совість є ще щоб люди жебраквали а вони зажирались
Анатоль_ Показати IP 4 Квітня 2016 14:27
То усе кремлівська брехня. Петро Порошенко чесна та порядна людина! Петро Олексійовичу, усі волиняни моляться за Вас! Низький доземний уклін та красна народна Вам подяка за усі Ваші добрі справи для простих людей! Слава Україні! Нашому Президенту -Слава!
Олесь Показати IP 4 Квітня 2016 14:30
Симптоматична компанія у ПП. Путін- друг Товариш і брат(?) ! Тепер пазл склався. А мала шанс наша Країна перетворитись у Державу. І портрети та Світла пам"ять Реформатора жила б у поколіннях Українців. А "цинічний барига" проміняв свій шанс -(і наш шанс)- на невеликі, в принципі, ( для олігарха), гроші! Прикро. Самі вибрали. Винні - самі!
істина до Олесь Показати IP 4 Квітня 2016 15:50
А хіба була альтернатива під час виборів? Та вони нікого не допустять до корита, поки їх не винесуть... АТО за 2 тижні, добровольців та хлопців ЗСУ в тюрми або на той світ, бізнес..., а про т.зв. Мінські домовленості хто точно знає? Ось і ще один пазл - не говорять правди коли бояться...власного народу. Хочуть довести до повних злиднів. Бідними легше управляти. Хто в останній час з "любих друзів" добровільно пішов? А ніхто....
вася Показати IP 4 Квітня 2016 14:34
у одного президента налічними$$$ в КАМАЗах в Ростові, у наступного в офшорах на островах....о рбоити...? ..на гіляку всіх!!
Олесь до вася Показати IP 4 Квітня 2016 17:52
Шанс ЩЕ,( в кращому разі), буде. Останній. Або ВИБОРИ - або -ну хаос-революція... Я за вибори. Будьмо уважні.....
Бізон Показати IP 4 Квітня 2016 14:41
Гнида...
Ktj Показати IP 4 Квітня 2016 14:49
запасаємся поп-корном і шинами. поїмо та й підем палити тв*рєй
Карина Показати IP 4 Квітня 2016 14:53
А фото в тему. Проголосували за такого як і був чим цей кращий? Що долар дорожче і цукерки
Євро Показати IP 4 Квітня 2016 15:18
На п*лю!!!!!!!!!! І превселюдно.
Сераховичі Показати IP 4 Квітня 2016 15:39
крок за кроком руйнують.здають.грабують.вбивають.гвалтують УКРАІНУ і не завжди чужі хоч і своіми назвати іх важко!
Оленка Показати IP 4 Квітня 2016 15:40
Зрада !
гривак Показати IP 4 Квітня 2016 15:54
коментар було видалено
правда Показати IP 4 Квітня 2016 16:20
Генеральна прокуратура не побачила складу злочину в діях президента Петра Порошенка, вивчивши інформацію в ЗМІ про наявність у нього офшорів у Панамі. В Національному антикорупційному бюро зазначили, що згідно із законодавством чинний президент не є підслідною НАБУ особою. Ось вам і правда.
=== Показати IP 4 Квітня 2016 16:26
Это дно! 380 журналистов международной организации по расследованию названо пиаром. Никакущий луцик назвал все это пиаром, ну чтобы уже весь мир и не сомневался в нашей неадекватности. Занавес!
Моня Показати IP 4 Квітня 2016 16:44
Не погана агіткомпанія від Юлі!! Юлія-президент???
ПЕТЬКА ПШЕНКА Показати IP 4 Квітня 2016 23:44
ЗА ЩО БОРОЛИСЯ НА ТЕ Й НАПОРОЛИСЯ! ВОРОН ВОРОНУ ОЧ1 НЕ ВИКЛЮЕ! ПЕТЬКА ПОРОШЕНКО ГЕТЬМАН УКРА1НИ! ПЕТЬКА ПОРОШЕНКО ЗНАЕ ЩО ТРЕБА РОБИТИ З С1ЛЬСЬКИМ БИ*ЛОМ! НА КОЛ1НА! ВСЯ УКРА1НА СТО1ТЬ НА КОЛ1НАХ ПЕРЕД ЗГРАЕЮ БАНДЮК1В У ВЛАД1!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus