USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Пеларгонії лучанки квітують цілий рік

3 Грудня 2018 08:00
У квартирі Світлани Конкевич пеларгоній – до кольору до вибору: і білі, і червоні, і блідо- та насичено-рожеві. Лучанка вирощує квіти вже не перший рік. За фахом жінка не агроном та не біолог, однак про ці рослини знає усе. Вона зізнається: аби виростити гарну квітку, в неї треба вкласти багато праці, йдеться на сторінках газети Волинські Новини.

«То тільки на перший погляд здається, що нічого складного нема в тому, щоб виростити квітку. Мовляв, посадив у землю, полив водою – і нехай росте. Та це не зовсім так, – каже Світлана. – Кожна рослина потребує догляду і турботи. Що більше квітів, то більше роботи біля них».

Жінка каже, що цікавиться пеларгоніями, скільки себе пам’ятає.

«Пеларгонії – це любов з дитинства, – каже Світлана Конкевич. – Пригадую, як ще мама їх пересаджувала. Тому вже з останніх класів школи я знала, яке у мене буде хобі. А ще в моєї подружки весь балкон був заставлений пеларгоніями. Побачила і собі таку красу теж захотіла. У нас тоді не було балкона, бо жили на першому поверсі. Коли ж переїхали у нову квартиру, то відразу з’явилися ящики з пеларгоніями».

У Світлани – близько десяти сортів пеларгоній. Однак колекціонеркою жінка себе не вважає і навіть не ставить це собі за мету. Вона каже, що вирощує лише витривалі сорти – ті, які добре ростуть у нашому кліматі.

«У людей є величезні колекції – понад тисяча сортів. Щоб таке мати, треба бути фанатичною людиною. У мене інша мета – дуже подобається, коли вони ростуть на лоджіях та балконах. Хочу, щоб люди вирощували ці квіти. Це дуже гарно. Уся Європа квітне пеларгоніями. Це неймовірна краса. Навіть обдертий будинок тоді має красивий вигляд».

Щоб уже в травні прикрасити балкони квітами, висадити їх треба в кінці березня. Пеларгонія може квітнути цілий рік, якщо їй достатньо сонця. Зараз саме час підготувати рослину до періоду спокою, адже вона вже не буде отримувати стільки світла, як їй потрібно. Найкраще – знизити температуру повітря: забрати вазони з вулиці. Поставити у таке приміщення, де +10-13 градусів. Навіть може бути +5-8. Зараз в теплі рослину не слід тримати. Квітка буде тягнутися до світла, листки видовжуватимуться, стануть прозорими, а на весну не буде гарного цвіту. В цей період її слід поливати по мінімуму.

Для сортів пеларгоній, що призначені для вирощування на вулиці, ідеальні приміщення – лоджії та балкони.

«Улюблений мій сорт – ампельна пеларгонія, – зізнається жінка. – Ця квітка звисає донизу на півметра-метр. Сорт називається Ville de Paris».

Перевага пеларгоній у тому, що вони невибагливі. Рослини майже не піддаються впливу шкідників та чудово ростуть у нашому кліматі. Витримують усі перепади температур. Тому за ними нескладно доглядати. Основне правило – пеларгонію краще недолити, аніж перелити. Також вона добре зимує у прохолодних приміщеннях. Це навіть краще, ніж зимувати на теплому підвіконні. Улітку квітка любить сонечко та добрива. Якщо вона росте на східних-західних вікнах, то це їй ідеально підходить. А от північних вікон не любить.

У теплих країнах пеларгонії квітнуть цілий рік. Там дуже багато сонця, помірна вологість. В Україні вони цілий рік квітнути не можуть. Це виснажує рослину. Вона буде витягуватися і втратить гарний вигляд. У прохолодну пору (листопад-січень) треба дати їй період спокою. Не давати добрив, поливати помірно і залишити зимувати у прохолодній кімнаті.

З квітня до вересня квіти слід підживлювати добривами раз на 7-10 днів.

«Якщо є доступ свіжого повітря, то рослина легше переносить спеку. Тому оселила своїх красунь на балконі. Квітконос тримається на рослині довго. Він не має запаху».

Світлана розмножує пеларгонію живцями. З насінням краще не експериментувати. Немає гарантії, що воно збереже характеристики дорослого куща. Живцювати пеларгонію можна весь рік. Найкраще – в березні.

«Я беру довгий горщик й висаджую живці на відстані 7-10 сантиметрів один від одного», – каже вона.

Якщо рослина швидко тягнеться вгору, її треба обрізати. Так вона буде акуратна на вигляд і матиме сили на утворення бутона. Після такого обрізування квіти треба поливати.

«Мрію про теплицю. Хоч мені достатньо й того, що маю. Не заради кількості я це роблю. Заради краси. Якщо це ще комусь подобається, то тільки тішуся з цього. Тепер пеларгоніями цікавляться чи не всі мої подруги та колеги. Усі з мого оточення вже інфіковані цим вірусом. Бо пеларгонія – це така квітка, яка відповідає на добро красою», – усміхається Світлана.

Лілія БОНДАР, Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ольга Показати IP 22 Червня 2020 13:49
супер клас!!! запах пеларгоній(колачиків),то запах дитинства..бабця вирощувала..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus