USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пенсії по-новому: чого очікувати волинянам

19 Березня 2015 12:25
Які вони нові пенсії, чого очікувати від нового закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», який набирає чинності з 1 квітня. Про це та інше розповіла заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Лариса Лучковська., - інформує Волинь-Нова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІНИ ДО ПЕНСІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

ЗАБЕРУТЬ 15 ВІДСОТКІВ

З 1 квітня, зі слів Лариси Григорівни, пенсіонерам, що працюють, виплачуватимуть 85 відсотків нарахованої пенсії, але не менш як півтора прожиткового мінімуму (нині це 1423,5 гривні), встановленого для непрацездатних осіб. Тобто нижче цього показника зменшувати не будуть. Однак у грудні прожитковий мінімум, що нині становить 949 гривень, повинен зрости до 1074. Отже, й сума, до якої можна зрізати пенсію, підніметься до 1611 гривень. Зазначимо, що обмеження виплат - тимчасове, діятиме до 31 грудня 2015 року. Після того як пенсіонер звільниться, він зможе отримувати призначену йому раніше пенсію в повному обсязі.

А ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯМ ДОВЕДЕТЬСЯ ВИБИРАТИ

Зміни до законодавства найбільше ускладнять життя працюючим пенсіонерам. Не будуть отримувати пенсії ті з них, хто й далі обіймає посаду, що дає право на спецпенсію. Це — нардепи та їхні помічники, держслужбовці та прирівнені до них особи, судді, прокурори. Їм доведеться вибирати: або пенсія, або зарплата. Нововведення, сподіваються законодавці, дадуть змогу омолодити кадри. Адже чимало держслужбовців, які мають високі пенсії, звільнятимуться.

Обмеження пенсій не буде поширюватися на працюючих інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, зокрема й АТО, членів сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій.

ЗАОЩАДЖУВАТИМУТЬ І НА ПІЛЬГОВИКАХ

Зміни торкнуться і тих, хто має право на достроковий вихід на заслужений відпочинок. Зокрема й працівників, які виходять на пенсію за списками №№ 1 і 2, — трактористів–машиністів, водіїв міського пасажирського транспорту, механізаторів, працівників освіти, охорони здоров’я, доярок. Їм збільшили страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, та вік. Наприклад, раніше жінки, які пропрацювали на шкідливих виробництвах, могли виходити на пенсію в 45 років, а чоловіки — в 50. Для цього їм треба було відпрацювати 15 і 20 років відповідно й мати стаж роботи на шкідливому виробництві. Відтепер чоловікам треба вже не 20 років загального стажу, а 25. Щодо жінок, то, згідно із змінами до законодавства, пільговий пенсійний вік їм підвищуватимуть поетапно на 5 років. Відбуватиметься це впродовж 10 років — кожен рік через півроку.

І насамкінець зазначимо, що трудові пенсії нараховуватимуть відповідно до чинного законодавства, застосовуючи середню зарплату в Україні, з якої сплачено страхові внески за 2012, 2013 і 2014 роки. Тобто, за три останніх роки перед їхнім призначенням.

ДУМКА ЕКСПЕРТА

Олександр ОХРІМЕНКО, економіст:


— Загальна сума економії внаслідок новацій — 10 мільярдів гривень. Це не допоможе стабілізувати Пенсійний фонд, адже його дефіцит становить 80 мільярдів гривень. Імітація реформи створює проблеми для 7,7 мільйона працюючих пенсіонерів, що може призвести до розширення тіньового ринку праці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
питання?????? Показати IP 19 Березня 2015 12:46
Дерслужбовець (пешка) зарплата-1400грн. + пенсія 830грн по інвалідності-3 група. вік 45років. Пенсію забирають. На лікі 500грн мінімум в місяць.Як жити ? Чому прирівніють всіх до взяточників? -ІДІОТІЗМ +МАРАЗМ -ПОВНИЙ.
Ирен Показати IP 19 Березня 2015 12:59
Це знищення наріду нас під корінь.Голодомор буде 33 років.Їм по барабану у них мільярди і красти не перестають і накраденого в них не забирають. А нам гаплик. Доки ми будемо терпіти, цей уряд потрібно ви нести як казв Ляшко на вилах.
маша до Ирен Показати IP 19 Березня 2015 14:50
І Ляшка теж.
123 Показати IP 19 Березня 2015 14:10
Де логіка в парламенту, не зрозуміло. Пенсіонер працює, сплачує пенсійні внески за себе і собі ж відшкодовує нараховану пенсію. Тепер він звільняється, пенсійний фонд повністю тепер утримує пенсіонера. Де економіка???
Людмила до 123 Показати IP 20 Березня 2015 08:49
на місце звільненого пенсіонера прийде безробітна молода людина, яка теж буде сплачувати податки у пенсійний фонд. Зменшиться кількість безробітних, які отримують допомогу з центрів зайнятості. не треба вважати, що, якщо пенсіонера звільнять, то держава розвалиться! Як жити тим людям, які не мають пенсії і не можуть влаштуватися на роботу?!
123 до Людмили до Людмила Показати IP 20 Березня 2015 11:29
В нашій державі молоді люди нікому не потрібні, тому що вони конфліктні, хочуть хорошої зарплати, достойних умов праці. А пенсіонер пройшов таку школу, що йому все добре. Це називається оптимізація, Кому потрібний молодий думаючий потенціал???
Володя Показати IP 19 Березня 2015 14:13
На бідних як знущались так і будуть далі їх обкрадати оббирати. А бізнесмени олігархи прокурори сбу і так далі будуть і далі зажиратись і целюлітом трясти по наших дорогах як казав Кузьма Скрябін. Ганьба такій владі.
отак-то Показати IP 19 Березня 2015 14:35
Дуже цікаво-держслужбовцям треба вибирати, а держслужбовцям, які мають 1-2 групи-можна працювати, а що ж то за робітники такі? То Філіпчук-голова пенсійого-має 2 групу, солідну пенсію-і працюй далі-дурдом сплошний!
для отак-то до отак-то Показати IP 19 Березня 2015 18:47
не тільки голова ПФ, але й його підлеглі керівники районів.
ку для 123 Показати IP 19 Березня 2015 15:24
А ви що надіялись, що там хтось логікою керується, як ви не можете зрозуміти, що думати і рахувати це вотчина невдах, а от як різні козаки в раді тупо під лозунги кнопки душити це і є той самий патріотизм який нас всіх веде в європу)))))))
Анонім Показати IP 19 Березня 2015 15:54
геноцид 33-го відпочиває. про підвищення цін на ВСЕ вже ніхто не заїкається. пенсії чи мінімальної зарплати вистачить хіба що на хліб і воду.
Аліна Показати IP 19 Березня 2015 16:03
Може звільняться місця для молоді. В держустановах 1/3 пенсіонери, які бідними не назвеш. Молода людина, яка отримала хоч дві освіти сидить без роботи, втрачає кваліфікацію, а її працездатність з працездатністю 60-70 бабусі не порівняєш. І не пишіть, що молодь не піде на 1500 в держустанову.
для Аліни Показати IP 19 Березня 2015 16:48
Ви перед тим як щось подібне казати завжди поставте себе на місце тої пенсіонерки і задайте собі питання чи хотілиб ви щоб з вами так поступили. П.С. в держустановах до вашого відома завжди є вакантні посади ЗАВЖДИ, але з приводу них слід "питати" у керівників тих установ.
анонім до для Аліни Показати IP 19 Березня 2015 18:42
в держустановах може і є вакантні посади спеціалістів, однак пенсіонери не готові йти з керівних посад на посади спеціалістів, бо вони, ну дуже кваліфіковані працівники. До виходу на пенсію, за років два, просять начальство дати їм хоч якісь надбавки для більшого нарахування пенсії. Молодим надбавки зась, ще колись собі зароблять. А як прийде час виходу на пенсію, то вони (пенсіонери) говорять, що мають право ще працювати до 62 років. Отак і живемо, поки звільниться пенсіонер, то молодь зістариться.
єва до анонім Показати IP 19 Березня 2015 21:15
Погодьтеся.що в 60 і більше бабусям окремим пасіям начальників окремих відділів треба перестати. Позоритися а йти до внуків.
Людмила до для Аліни Показати IP 20 Березня 2015 08:57
Шановний(а), ви з космосу прилетіли?! назвіть хоч одну державну установу, де є вакантні місця! Ви поставте себе на місце молодої людини(чи навіть не дуже молодої, яка ще не має пенсії). Заробив пенсію - відпочивай, займайся дачею, онуків нянчи. Хочеш ще працювати - відмовся від пенсії на цей час - отримуй зарплату! Або пенсія. або зарплата! Попробуйте влаштувати молодого лікаря в лікарню!
не відчуваю ніяких р Показати IP 19 Березня 2015 17:01
Люди ніяк не зрозуміють, що мільйонери та мільярдери себе чудово почувають та живуть в шоколаді в нашій країші. І їм не потрібно ніяких реальних реформ, тим більше за рахунок багатих та олігархів, які пропихають своїх людей у владу. Тому всю економію та "реформи" робили, роблять та будуть робити за рахунок простих людей. Що ще не зрозуміли????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus