USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Переселенка з Миколаєва готує безплатні обіди для ВПО в Луцьку

8 Липня 2023 20:47
Важка ситуація в країні назавжди змінила життя багатьох українців: хтось втратив рідних, хтось мусить влаштовуватися на новому місці проживання й починати життя з нуля на новому. А от Наталю Шастало з Миколаєва життєві труднощі не тільки не зламали, а й надихнули стати волонтеркою і допомагати таким самим ВПО, як і вона.

Ось вже рік жінка безплатно готує гарячі обіди для людей, що перебувають у скрутному становищі, в благодійній їдальні «Хесед Бешт», що у Луцьку.

Два тижні у підвалі

37-річна Наталя жила з родиною в селищі міського типу Первомайське, що на Миколаївщині. Жінка працювала кухарем у місцевій школі, її 16-річний син навчався у 10-му класі, а чоловік працював. Та життя родини, як і багатьох українців, назавжди змінило 24 лютого 2022 року.

«Два тижні ми ще жили нормально, але 14 березня до нашого селища прилетів російський літак і почав скидати бомби на житлові будинки», – розповідає Наталя.

Після масових обстрілів родина вирішила облаштувати бомбосховище у підвалі власного будинку. В таких умовах вони прожили два тижні. Але з кожним днем обстріли посилювалися, залишатися у Первомайську ставало дедалі небезпечніше, тож згодом Шастали вирішили залишити рідну домівку.

Читати ще: Від бутербродів для переселенців – до мільйона злотих на ЗСУ: шлях волонтера з Волині

«Для себе я вирішила заздалегідь: якщо нам все ж вдасться вижити і переїхати на нове місце проживання, то я відразу буду волонтерити. Тому що в мене тоді з’явилося якесь шалене бажання допомагати якимось чином іншим людям тим, чим можу», – згадує наша героїня.

Вже у квітні 2022 року родина переїхала до Луцька, де мешкав рідний брат Наталі, й оселилася в орендованій квартирі. Шастали залишили Первомайськ саме вчасно, адже незабаром вибуховою хвилею пошкодило їхній будинок: з нього повилітали шибки і постраждав дах.

Опинившись у безпечному й тихому Луцьку, жінка не забула про власну обіцянку й почала шукати, кому може знадобитися її допомога. Так, випадково вона натрапила на оголошення в Instagram від міжнародної волонтерської мережі Volunteer Community, яка працює у 31 українському місті. З цього і розпочалося її нове життя – життя волонтера.
Волонтерка у благодійній їдальні

Наталя стала волонтером-кухарем: уже понад рік вона п'ять днів на тиждень готує їжу для переселенців у благодійній їдальні, як працює на базі єврейської благодійної організації «Хесед Бешт». Працівники цієї організації відкрили тут імпровізований гуманітарний хаб допомоги для постраждалих людей практично відразу: тут можна було переночувати, сховатися у бомбосховищі, а з червня 2022 року у її стінах запрацювала й благодійна харчівня.

Зараз тут безплатно їдять біля 18-30 ВПО з різних регіонів України, й їхня кількість постійно збільшується. Зазвичай сюди приходять старші люди, багато з них – мешканці Херсона, Харкова і Луганщини.

Читати ще: Волинянин продає футболки відомих спортсменів, щоб допомогти ЗСУ

Тож роботи у жінки вистачає: біля плити волонтерці разом з іншими двома кухарями доводиться проводити фактично цілий робочий день – з 8-ї ранку до 18-ї вечора. І хоча дуже втомлюється, зізнається Наталя, на свою безоплатну роботу завжди йде з задоволенням.

«Я приходжу сюди з величезним задоволенням, хоча й розумію, що втомлююся після того, як цілий день проводжу на ногах, готуючи їжу. Але все ж зранку я прокидаюся, п'ю каву й буквально лечу туди. Тому що там працює чудовий і життєрадісний колектив, усі з нашої команди хочуть творити добрі справи», – каже переселенка.
Обіднє меню благодійники пропонують дуже різноманітне і смачне, як розповідає Наталя: на перше – гороховий і грибний супи, борщ, уха, суп харчо, на друге зазвичай готують страви з м'яса чи риби й гарнір, а також сезонні салати. Усе це волонтери готують з продуктів, які приносять до них представники місцевої єврейської громади: вони діляться домашніми дарунками зі своїх городів – свіжими овочами та фруктами, консервацією.

Читати ще: «Якщо раніше мама просила не знімати шапку, то тепер просить носити бронік», – волонтерка з Камінь-Каширщини

До добрих справ жінка залучила й усю свою родину: чоловік, поки не знайшов роботу, допомагав робити ремонт в їдальні, а син розвантажував продукти.

Незважаючи на те, що в Луцьку Наталя знайшла собі нове покликання й живе зараз у спокійній і мирній атмосфері, усі її мрії тільки про одне: хутчіш повернутися додому, на рідну Миколаївщину.

Благодійна їдальня «Хесед Бешт» працює у Луцьку за адресою: вул. Б. Хмельницького, 6. З понеділка до п'ятниці вимушені переселенці можуть безплатно поїсти там з 13:00 до 14:00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Луцьк Показати IP 9 Липня 2023 00:28
Дуже добре, що людина займається волонтерством, але, після її фрази " усі її мрії тільки про одне: хутчіш повернутися додому, на рідну Миколаївщину." виникає запитання, а чому її чоловік не вітлює мрії дружини, а зараз відсиджується в Луцьку, в той час коли наші волинські чоловіки на війні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus