USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гарячі обіди і табори для дітей: як єврейська громада Луцька допомагає переселенцям

4 Липня 2022 16:29
Приготування гарячих обідів для переселенців, облаштування тимчасового прихистку для них у стінах общинного центру, забезпечення дозвілля для наймолодших, а також допомога сиротинцям, реабілітаційним центрам, лікарням і ЗСУ – від початку повномасштабної війни Волинська релігійна громада прогресивного іудаїзму в Луцьку провадить активну благодійну діяльність.

Із липня після нетривалої перерви переселенці, що оселилися в Луцьку, можуть безплатно отримати гарячі обіди в їдальні, яку обладнали у спортивному залі будівлі Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму. Харчуватися тут (на вулиці Богдана Хмельницького, 6) вони можуть о 13:00-14:00 із понеділка до п’ятниці.

Як розповідає координаторка єврейської волонтерської мережі Volunteer Community FSU у Луцьку Тетяна Плотнікова, ідея готувати гарячі обіди для вимушено переселених осіб виникла практично відразу після початку відкритої фази війни. З перших днів фінансово до підтримки переселенців і найменш захищених категорій населення долучилася мережа Volunteer Community FSU (в Україні діють більш як 30 центрів цієї організації).

У будівлі іудейської общини переобладнали приміщення, аби переселенці, які перебували в Луцьку транзитом чи підшуковували житло для оренди, мали змогу десь переночувати кілька днів. Волонтери спершу почали готувати саме для них.
«НАЙБІЛЬШ МИРНА СПРАВА – ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ»

«Спочатку ми приймали переселенців, які залишалися в нас на три дні. Облаштували укриття, місця для ночівлі. Відразу повідомили, що до нас можна телефонувати в будь-яку пору доби. Волонтери чергували ночами, готували переселенцям їжу.

Потім виникла ідея організувати невеличку їдальню для таких людей, адже в них немає роботи, житла, грошей», – зазначає Тетяна Плотнікова.
Щодня споживати гарячі обіди приходять близько 15-17 людей.

У релігійній громаді намагалися вести списки осіб, які отримували їжу чи залишалися на ніч у будівлі общини, але згодом перестали, адже імен було дуже багато.

Єдина вимога до всіх – ті, хто приходить на обід чи ночівлю, мають представити документ про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи чи паспорт із пропискою.

«У нас були навіть такі люди, які харчувалися постійно і які, тільки-но отримали соціальні виплати як переселенці, зробили пожертви… Невдовзі плануємо годувати також малозабезпечених людей», – ділиться Тетяна Плотнікова.
Незважаючи на те, що в їдальню при общині приходять також не євреї, тут дотримуються правил приготування їжі згідно з іудейськими традиціями, тобто правил кошерної кухні (правильне харчування, перерва між молочними і м’ясними стравами тощо).

«У сьогоднішньому меню – овочевий суп, перлова каша, салат зі свіжих овочів, запечені курячі гомілки та компот», – перераховує волонтерка Софія Пучаєва.

Пригадує, що після 24 лютого вона чітко усвідомила: аби не збожеволіти, мусить щось робити.

«Я вирішила, що можу знадобитися там, де мирні люди перебувають у біді. На мою думку, найбільш мирна справа – приготування їжі. Тобто мені це було потрібно, мені це запропонували і я погодилася, хоча раніше готувала тільки для сім’ї…

Якщо кожен буде працювати на своєму місці (хтось буде воювати, хтось – готувати, хтось – доглядати за дітьми чи старшими людьми, хтось – опікуватися тваринами), то ми впораємося з будь-чим і переможемо…

Волонтерство для мене – це усвідомлення того, що я потрібна. Цих людей може нагодувати хтось іще, але передусім це потрібно мені. Я не сиджу вдома, не страждаю, не плачу, а докладаю зусиль задля наближення нашої спільної перемоги», – каже Софія Пучаєва.
Читати ще: У Луцьку відкрили дворик єврейської історії. Фото

«ПРИЙМАЄМО ВСІХ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД ВІРОСПОВІДАННЯ»

Виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму, мультифункціональний куратор Волинського регіонального структурного підрозділу ХБФ «Хесед Бешт» Сергій Швардовський розказує: загалом було реалізовано низку благодійний проєктів, багато акцій – ще на етапі планування.
«Від початку цієї непотрібної повномасштабної війни ми облаштували в нашій громаді укриття. Люди телефонували, їм було страшно, вони не знали, що робити, тому ми збиралися і ночували тут.

А коли в Луцьк почали прибувати переселенці, ми відразу повідомили, що приймаємо всіх, незалежно від віросповідання, кольору шкіри, надаємо місце для ночівлі терміном до трьох діб і харчування. Потім вирішили зробити їдальню, аби їжу могли отримати не тільки ті, хто в нас ночує, а й ті, хто має таку потребу.

Згодом до нас почали звертатися люди, які виїжджали за кордон. Тут у них лишалися рідні чи близькі поважного віку або з інвалідністю. Тому ми готували обіди й заносили їх також цим людям», – зазначає він.
Завдяки співпраці з благодійними організаціями на подвір’ї релігійної громади в Луцьку протягом багатьох років улітку діє дитячий табір. Спеціальний майданчик облаштували теж цього літа – не тільки для представників общини, а й для місцевих дітлахів із переселенцями.

«Також цього літа наші партнери з Польщі запропонували сім’ям переселенців із дітьми та мамам-волонтерам із малечею приїхати до них під Варшаву на відпочинок. Понад 30 людей перебували там близько двох тижнів. Дуже важливою для нас як для членів єврейської общини була екскурсія до Музею історії польських євреїв Полін у Варшаві.

Знову повеземо діток у Польщу в серпні. Цього разу 20 дітей відпочиватимуть у курортному містечку Вісла Малинка», – розповідає Тетяна Плотнікова.
Завдяки підтримці Ізраїлю та численних благодійників релігійна громада прогресивного іудаїзму надає постійну допомогу не лише переселенцям, а й представникам соціально незахищених верств населення, наприклад, дітям-сиротам, людям з інвалідністю, в’язням. Також регулярно община підтримує Збройні сили України та заклади охорони здоров’я, яким доправляє медикаменти, продуктові набори та засоби гігієни.

Єврейська громада в Луцьку планує ще багато благодійних проєктів, скерованих, зокрема, для переселенців, дітей і дорослих з інвалідністю.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото зі сторінки «Хесед община» у Facebook
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Суддя Дреддд Показати IP 4 Липня 2022 18:56
ну нарешті...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus