USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

150 тисяч гривень для ЗСУ: на аукціоні у луцькому музеї продавали картини з найбільшого полотна у світі. Фото

26 Січня 2023 10:20
У середу, 25 січня, в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбувся благодійний аукціон, під час якого художник Петро Антип створював картину з циклу «Дерево життя».

Мистецька акція «Дерево життя» – один із багатьох заходів, що проходять у Музеї Корсаків у рамках проєкту «Космогонія»: створюється найбільша картина у світі, висота якої сягне близько 10 м, а ширина – 200 м. Картину буде сформовано орієнтовно з 300 фрагментів, кожен з яких є самостійним твором мистецтва. Цього ж вечора художник Петро Антип, творець «Космогонії», писав перед глядачами картину, на яку одразу ж по закінченню чекали учасники благодійного аукціону.
Неймовірне враження – спостерігати, як оживає біле полотно під руками митця. «Я просто відпускаю пензель», – поділився думками Петро Антип. «Не планую наперед про те, що буду зображати. Це почуття, емоції і символи…». Особливий настрій мистецькому дійству додавала й атмосферна жива музика у виконанні наших земляків Богдана Гембіка та Євгенії Нікішиної.
Читати ще: «Смислів не бракує. Потрібні символи»: у Луцьку художник з Горлівки створює найбільшу в світі картину

Майже через півтори години творення глядачі побачили «Дерево життя». Точніше, одну з трьох картин циклу, які художник писав за кілька днів перед цим. Останні мазки, що проявляють символ, присутній на трьох картинах, – коня. Петро Антип усміхається, витирає руки від фарби. Тепер черга за організаторами…
Не менш цікавою, без сумніву, стала друга частина заходу – благодійний аукціон. Участь у ньому взяли не лише присутні, але й покупці, які мали змогу спостерігати за дійством онлайн. Під час досить напружених торгів, три картини з серії «Дерево життя» пішли за сумарною вартістю 3800 доларів США. Ціна ж твору, який Петро Антип писав цього вечора, зросла з 500 доларів до 1100. Її придбав один із гостей заходу.
Художник на завершення мистецького дійства наголосив, що радий допомагати нашим захисникам: «Такі аукціони нещодавно пройшли й у Німеччині, де у мене майстерня. 10 днів працюю у Луцьку, 20 – там. Головне, що картини продаються швидко. За ці гроші будуть закуплені тактичні медичні набори, які рятуватимуть життя нашим солдатам. Митці повинні також боротися з агресором. У нас свій фронт – культурний – і ми на ньому допомагаємо, як можемо!» – підкреслив Петро Антип.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
тверезий поціновувач Показати IP 30 Січня 2023 20:53
А тепер сам нехай і купує цей срач на полотні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus