USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перші місяці роботи Луцькради: все тільки починається?

24 Січня 2011 09:49
Минуло трохи більше двох з половиною місяці з часу встановлення результатів місцевих виборів та проведення першої сесії Луцької міської ради шостого скликання. За цей час депутати встигли вже провести чотири сесії.

Спробуємо узагальнити діяльність міських обранців за цей період. Адже навіть такий поки незначний «вихлоп» їх роботи дає можливість спрогнозувати подальший розвиток подій у Луцькраді.

Луцька міська рада шостого скликання - нова в багатьох відношеннях. Зросла кількість депутатів: 50 замість 45. Суттєво оновився персональний склад: повторно обрані лише дев’ять депутатів. Зросла кількість політичних сил, які отримали своє представництво в раді – вісім проти шести.

Попри те, що ці вибори відбувались за змішаною виборчою системою, політичний чинник і надалі відіграє визначальну роль у діяльності міської ради.

Від політики - нікуди

Як і в попередньому складі міської ради – найчисленнішою є фракція ВО «Батьківщина», яка за результатами виборів отримала 24 мандати. Правда, якщо порівнювати пропорційну складову виборів 2010 року з виборами у 2006 році то однопартійці Ю.Тимошенко дещо втратили у підтримці виборців, оскільки набрали 21,2 % голосів проти 37,8 % у 2006 році.

Фактично мажоритарна складова виборів і врятувала ВО «Батьківщина», оскільки 2/3 складу фракції були обрані саме у мажоритарних округах.

До речі, цей фактор може суттєво впливати на роботу фракції у майбутньому, оскільки депутат-мажоритарник завжди почувається вільніше у своїх діях і будь-коли може заявити про свою окрему думку, відмінну від партійної.

Першим прикладом такого сценарію стала заява депутата Анатолія Бірюкова про своє приєднання до іншої фракції. За певних - політичних чи особистих – обставин, так само можуть вчинити й інші депутати.

А передумови для цього вже є. У самій фракції вже має місце конфлікт між двома умовними групами – прихильниками міського та обласного керівництва партії.

Підтвердженням цього були довгі вагання партії щодо кандидатури на посаду керівника земельної комісії та спроби змінити керівництво фракції. Такий стан речей дає можливість міському голові Миколі Романюку вести «сепаратні» переговори з окремими депутатами і за рахунок цього вирішувати свої тактичні цілі.

В цьому контексті варто згадати неочікувано схвальну позицію керівника фракції Юрія Корольчука щодо нового Податкового кодексу та часті виступи вже згаданого Анатолія Бірюкова на підтримку ініціатив міського голови.

Поки що ці одиничні випадки не впливають на загальну роботу фракції ВО «Батьківщина». Користуючись чисельною перевагою партія висуває свої вимоги до інших гравців – міського голови та депутатів від інших політичних сил.

На першому етапі це дало змогу «Батьківщині» обрати своїх людей на ряд керівних посад в раді. Зокрема, лідер міського осередку ВО «Батьківщина» Григорій Пустовіт був обраний секретарем Луцької міської ради, п’ятеро членів фракції – головами постійних комісій міської ради, четверо депутатів - членами постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру (загальний склад якої 5 депутатів).

Крім того фракція домоглася прийняття Регламенту Луцької міської ради, запропонованого у її редакції.

Правда виникають питання щодо малого представництва «тимошенківців» у складі виконкому Луцької міської ради. З 11 вже затверджених членів виконкому до квоти ВО «Батьківщина» можна віднести лише двох: секретаря ради Григорія Пустовіта, та підприємця, депутата минулого скликання Юрія Циганюка.

Правда на одній з найближчих сесій представників ВО «Батьківщина» у виконкомі може побільшати – одне із вакантних місць пропонується для політика, який не став депутатом.

Також дивує легкість, з якою ВО «Батьківщина» дозволила міському голові сформувати команду заступників. Або «мер» обіцяв щось взамін, або ж «тимошенківці» не захотіли самі прив’язуватись до роботи виконавчих органів міськради з тим, щоб при першій же помилці почати критику дій Миколи Романюка.

Найбільш активними з числа депутатів фракції безперечно є секретар ради Григорій Пустовіт та керівник фракції Юрій Корольчук.

Активно включився в депутатську роботу Андрій Осіпов, що став розробником проекту Регламенту ради. Одним із «спікерів» фракції і надалі залишається депутат Сергій Григоренко, який після невдалої «мерської» виборчої кампанії Анатолія Грицюка шукає для себе нових політичних партнерів та краще місце роботи.

Строката «Свобода»

Доволі цікаво буде спостерігати за діяльністю фракції ВО «Свобода», для якої участь у роботі міської ради є новим етапом політичної діяльності. До фракції увійшло п’ятеро депутатів обраних за партійним списком та четверо мажоритарників.

Кидається в очі певна строкатість складу фракції, в якій спільно працюють ідеологічно підковані активісти партії та недавно залучені до співпраці бізнесмени. Для цієї політичної сили мабуть буде найбільше викликів.

По-перше, «свободівцям» слід буде доводити, що вони не лише партія майданного типу, але що в її рядах є люди здатні приносити конструктив.

По-друге, представникам ВО «Свобода» слід буде пройти випробування «мідними трубами», що завжди відбувається для вперше обраних депутатів.

По-третє, непросто буде втримати в рамках партійної дисципліни депутатів-бізнесменів, котрі раніше не виявляли великого інтересу до патріотичних цінностей.

Першим підтвердженням того, що мінімум одна із згаданих проблем у фракції є, стало складення депутатського мандата обраного за партійним списком ВО «Свобода» Віктора Шостака. Фактично партія примусила політика відмовитись від депутатства.

На даний момент роботу фракції повністю контролює лідер обласного осередку партії, депутат обласної ради Анатолій Вітів, за рахунок чого фракція виглядає монолітною та дисциплінованою.

Отже 9 депутатів цієї фракції складають другу за чисельністю фракцію і тому ВО «Свобода» теж може претендувати на роль впливової політичної сили. Особливо якщо вдається домовитись про співпрацю з усіма ключовими гравцями.

Наприклад, при затвердженні складу і керівництва депутатських комісій «свободівці» залюбки розділили «владний пиріг» з «тимошенківцями». В результаті чого вони отримали три посади голів постійних комісій міської ради.

Натомість при затвердженні заступників міського голови та персонального складу виконкому депутати від ВО «Свобода» досягли консенсусу з міським головою - взамін на підтримку кандидатур його заступників, Василя Байцима та Юрія Вербича, вони отримали місце у виконкомі, яке зайняв підприємець, депутат обласної ради Євген Мельник.

Звикає до публічності та частих виступів керівник фракції Святослав Боруцький, який раніше більше займався організаційною роботою в партії. Дуже активно проявляє себе в новому статусі і молодий депутат Андрій Калахан, який вже на перших сесіях відзначився поданими запитами та частими критичними виступами. Хоча ще зовсім недавно він працював в інтернет-виданні, яке вважають лояльним до Миколи Романюка.

При тому майже зовсім не видно діяльності депутата Олега Чернецького, який отримавши посаду голови «бюджетної» комісії став менш публічним.

Нетипово невпливові

Збільшила своє представництво у Луцькій міській раді Партія регіонів. Якщо у 2006 році за неї проголосувало 4,66 % виборців, то вже у 2010 - 7,5 % виборців. В обох випадках за списком Партія регіонів провела 3 депутати, але завдяки мажоритарці на останніх виборах – отримала ще одного представника.

Попри те, що на обласному рівні та в ряді районів Партія регіонів із союзниками контролюють місцеві ради, в Луцькій міській раді «регіонали» фактично ні на що не впливають.

І хоч вони вважаються союзниками міського голови це їм поки що нічого особливого не дає. В публічній площині, крім керівника фракції Івана Смоленга, все більше намагається працювати депутат Ірина Комлик. Зважаючи на журналістське минуле та досвід роботи прес-секретарем партії давати коментарі та виступати із заявами їй вдається дуже легко.

«Загін прикриття»

Схожий результат на місцевих виборах отримав і «Фронт Змін». Здобуті 7 % голосів виборців дали змогу провести у раду трьох депутатів. Ще один висуванець «фронтовиків» переміг у мажоритарному окрузі.

Таким чином фракція у складі чотирьох депутатів є своєрідним «загоном прикриття» для першого заступника міського голови Святослава Кравчука, що очолює обласну організацію партії.

Депутати з цієї фракції теж зараховують до числа партнерів міського голови, але зважаючи на малу чисельність вони мало чим йому можуть допомогти. Тому депутати «Фронту змін» намагаються компенсувати це своєю активною діяльністю поза межами ради, що проявляється у частих піар-заходах: благодійна діяльність, робота громадської приймальні, відвідання різного роду програм та круглих столів. Найпомітнішим при цьому є керівник фракції Олександр Пиза.

Ситуативні союзники

Завдяки мажоритарці подвоїла свою фракцію і партія «За Україну!», яка з колишнім міським головою Богданом Шибою на чолі списку змогла за пропорційною складовою отримати лиш 4,4 % голосів і відповідно 2 мандати.

Чотири депутати цієї фракції виконують роль ситуативних союзників для більш численних фракцій, зокрема ВО «Батьківщина» і ВО «Свобода», особливо коли йдеться про політичні питання.

Саме завдяки такій співпраці представника фракції «За Україну!» Павла Данильчука обрали головою «молодіжної» комісії.

З іншої сторони у депутатів фракції нормальні стосунки і з міським головою. Недаремно ж кандидатура лідера обласного осередку партії, депутата обласної ради Ігоря Гузя розглядається на вакантне місце члена виконкому міськради.

Відголовки минулих потуг

Суттєво втратила у чисельності та впливовості фракція «Наша Україна». Якщо у 2006 році блок «Наша Україна» отримав 19 % голосів виборців і 11 мандатів, то у 2010 році партія самостійно набрала лише 6,5 % голосів та 2 депутатські мандати. При тому жоден із кандидатів партії не зміг перемогти в мажоритарних округах.

І хоча обоє депутатів цієї партії є доволі досвідченими та активними політиками, їх вплив та можливості суттєво обмежені. Якщо Анатолій Пархомюк може зосередитись на керівництві в «освітній» комісії, яку йому «віддали» швидше всього за колишні заслуги так і за готовність до співпраці, то Андрію Козюрі, який навіть у своїй «земельній» комісії працює простим депутатом, залишається лише продовжувати свою активну публічну діяльність в розрахунку взяти реванш на наступних виборах.

Неочікувані слабаки

Партія «Сильна Україна», що доволі неочікувано для себе, зазнала нищівної поразки на місцевих виборах, може похвалитися лише двома депутатами, один з яких був обраний по мажоритарному округу.

Для того ж, щоб впливати на прийняття рішень та доводити свою позицію іншим депутатам фракції «Сильна Україна» поки бракує і досвіду, і можливостей.

Тому вони більше виступають у ролі статистів. Правда однопартійці віце-прем’єра можуть розраховувати на лояльне ставлення міського голови, якого їх партія висувала на посаду.

Одні у полі

Доволі активним «одним воїном в полі» виявилась єдиний депутат від Європейської партії України Олена Голєва. За цей короткий період вона вже встигла пропіаритись в місцевих ЗМІ як захисник малих підприємців-перевізників, хоча і сама має бізнесовий інтерес до тендерів з розподілу маршрутів.

Також вона зуміла «переманити» до себе у фракцію свого ж кривдника на виборах Анатолія Бірюкова, який переміг її на мажоритарному окрузі.

Розклад сил у раді

При всій цій різнобарвній палітрі партійних брендів та яскравих особистостей, чіткої структуризації в Луцькій міській раді нема.

З одного боку ВО «Батьківщина» має чисельну перевагу. Але сама фракція доволі неоднорідна та часом не може порозумітися.

З другого боку ВО «Свобода», яку більше цікавлять політичні питання пов’язані з національно-патріотичною тематикою і яка поки що ніяк не проявила себе у питаннях економіки та міського господарства.

Менш чисельні фракції, як от «Фронт змін», «За Україну», «Наша Україна» часто мають свою окрему думку з ряду питань, але змушені домовлятися зі «старшими» партнерами для того, щоб хоч інколи отримувати підтримку і своїх ініціатив.

Натомість фракції Партії регіонів та «Сильної України» поки провадять тиху депутатську роботу не надто афішуючи свої плани та пропозиції.

Збільшена фракція Європейської партії України поки проводить активну інформаційну діяльність кожного свого кроку, що втім зовсім не означає про таку ж активну рутинну депутатську роботу.

На даний час не можна впевнено сказати хто контролює міську раду – найбільша фракція чи міський голова. Перед прийняттям кожного важливого рішення відбуваються консультації та переговори, які і визначають результати голосування.

Власне мабуть для цього розробники Регламенту ради й запропонували створити колегію, яка являє собою погоджувальну раду представників депутатських фракцій.

Загалом складається враження, що депутатський склад ради дав певний «карт-бланш» міському голові, завдяки чому Миколі Романюку вдалося сформувати свою команду заступників та по своєму провести реорганізацію виконавчих органів ради.

Всі фракції в більшій чи меншій мірі підтримують пропозиції «мера» не забуваючи при цьому виторговувати для себе певні кадрові преференції при формуванні виконкому ради та призначенні керівників реорганізованих підрозділів.

Сам міський голова поки що лише вживається у нову для нього роль господарника. А тому в багатьох питаннях він залежний від думки своїх більш досвідчених в питаннях міського управління заступників та радників, таких як Антон Кривицький та Святослав Кравчук.

Також Романюк дуже часто прислухається до порад голови облдержадміністрації Бориса Клімчука.

Помітне й намагання Миколи Романюка створити свою команду на новому робочому місці за рахунок залучення людей з якими він працював у облдержадміністрації (Василь Байцим, Віктор Вербич, Сергій Шабала, Зоя Балюк), хоча людських ресурсів для перекриття усіх напрямків роботи міськради у нього поки недостатньою

Попередні результати роботи

Якщо оцінювати результати роботи міської ради за перші два місяці, то чітко видно домінування саме політичних питань. Депутати все ще продовжують виборчу кампанію та залишаються заполітизованими діючи у фарватері своїх національних лідерів.

Пальму першості у ініціюванні таких питань безперечно мають опозиційні до влади на національному рівні політичні сили – ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». Саме з їх ініціативи депутати вже неодноразово приймали різноманітні заяви та звернення до державних органів України (Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів).

Серед них – звернення щодо прийняття Податкового кодексу; з приводу чергової річниці Голодомору 1932-1933 років; щодо притягнення до кримінальної відповідальності депутатів які вчинили бійку у стінах Верховної Ради; з приводу політичних репресій проти Юлії Тимошенко та інших опозиційних політиків; щодо рішень судів про скасування Указу Президента України «Про присвоєння С.Бандері звання Герой України». Також депутати присвоїли звання «Почесного громадянина Луцька» провіднику українських націоналістів Степанові Бандері.

Крім політичних питань, депутати прийняли необхідні організаційні і кадрові рішення – обрали секретаря міської ради; утворили постійні комісії та затвердили їх персональний склад; затвердили заступників міського голови; утворили виконавчий комітет міської ради та затвердили його персональний склад; затвердили Регламент Луцької міської ради шостого скликання; затвердили Положення про постійні комісії та Положення про помічника-консультанта депутата міської ради; затвердили структуру виконавчих органів ради, загальну чисельність апарату ради та її виконавчих органів.

А по ділу?

В питаннях управління містом та розв’язання гострих соціально-економічних питань громади здобуток депутатів набагато менший. Серед господарських питань, які депутати встигли розглянути на перших сесіях ради, варто відзначити лише затвердження Комплексної міської програми соціального захисту населення на 2011-2015 роки та Програми економічного і соціального розвитку міста Луцька на 2011 рік, а також затвердження бюджету міста Луцька на 2011 рік.

І то ці питання готувались ще за попередньої каденції, а тому віднести їх до заслуг нинішніх депутатів можна з натяжкою.

Не надто активні поки що депутати і в озвученні своїх запитів. Так найчастіше піднімались класичні питання: ремонту дорожнього покриття та покращення безпеки дорожнього руху в місті, встановлення дорожніх знаків та світлофорів, вчасного прибирання міста від снігу, встановлення решіток зливової каналізації, ремонту дахів.

Бродіння триває

Луцька міська рада ще досі перебуває на етапі свого формування – налагоджуються стосунки та досягаються домовленості, тривають переговори та торги, здійснюються кадрові призначення. Нормальна рутинна робота ради розпочнеться не раніше весни.

Цьому передуватимуть два явища. По-перше, завершення кадрового формування виконавчих структур ради: доукомплектування виконкому ради та призначення керівників усіх структурних підрозділів. По-друге, налагодження міжфракційних стосунків: завершення переговорів та вирішення конфліктів між ключовими депутатами фракцій, розподіл ролей в комісіях.

Фактично сто днів роботи нової ради для Луцька і лучан будуть малопродуктивними.

До питань, які крім вищезгаданих, можуть викликати дискусії та суперечки в раді, слід віднести вирішення долі комунальних підприємств Луцька. В першу чергу йдеться про майбутнє Луцького підприємства електротранспорту, яке команда міського голови хоче розділити на два окремих підприємства (автобусне і тролейбусне), а також інвестиційно привабливих КП «Луцьктепло» та «Луцькводоканал», які готують до приватизації.

Розходження позицій міського голови, який охоче прислухається до порад голови ОДА, та депутатів від ВО «Батьківщина», які більше схиляються до збереження цих підприємств у власності громади міста, може призвести до серйозних протиріч.

Саме тоді і проявиться реальний стан речей – хто реально має більший вплив у міській раді.

Також стане видно, чи здатен міський голова до розв’язання справді конфліктних питань, наскільки міцною є партійна дисципліна у фракції ВО «Батьківщина», які погляди на розвиток комунальних підприємств міста мають «свободівці» та до кого більше схиляються у співпраці менші фракції ради.

В будь-якому випадку, подальші події всередині та довкола міської ради обіцяють бути цікавими.

Виконавчий директор Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Михайло ШЕЛЕП для «ВН»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Senator Показати IP 24 Січня 2011 10:10
молодець, це вже трохи стає схоже на аналтичний матеріал. От тільки не розумію, чому Ви досі працюєте на невдаху Находа?
Колега з телебачення Показати IP 24 Січня 2011 10:15
Дійсно,матеріалу для аналізу поки що малувато, але текст вийшов, як на мене, доводі якісний. Добре, що волинський інтернет таки не стоїть на місці.
Северин Галичанський Показати IP 24 Січня 2011 10:43
правильний і розумний аналіз
Читач Показати IP 24 Січня 2011 10:55
Прохання до автора: поясніть, що ви мали на увазі, кажучи про мідні труби, випробування якими має пройти Свобода?
Депутат Показати IP 24 Січня 2011 11:25
Хорошо что на Волыни есть хоть один аналитический центр, который дает объективный анализ происходящему в политической сфере региона. Два Михайла и их команда делают ту работу которую должны были делать печатные СМИ, в материалах которых аналитики стает все меньше и меньше. Кажется не плохой материал получился, мне как депутату было полезно его почитать.
Уважний Показати IP 24 Січня 2011 11:37
То який же це аналіз, фактаж, зібраний в Інтернеті за останні місяці з новинних повідомлень інтернет-медіа, аналізом тут і не пахне...Нашо копіювати те, що робиться кореспондентами ЗМІ щодня???
Лемко львівський Показати IP 24 Січня 2011 12:42
Ще не зробили висновків з приватизації з Кропивою? Цікава позиція, однако... Сприймаю цей крок Романюка як досадне непорозуміння.
Теоретик і практик Показати IP 24 Січня 2011 13:14
Михайло Шелеп зробив гарну викладку. Є сподівання, що він незабаром взує всіх карасьових, бондаренків і полохалів. А голова міста - стратег і тактик. Все, що він задумав, зробить. Добре, що в раді немає грицюків, слабенків і гузів. Хвала Юрі Корольчуку з його позицією розумної людини. І Пустовіт - молодець. Була гірша думка щодо того, як він себе поставить. Романюк з цієї усієї глини виліпить добрі горщики.
Литвинова Р. Показати IP 24 Січня 2011 14:37
Гідє камєнт? Мудєратор, єнто цєнзура?
ТЕХ-ОГЛЯД Показати IP 24 Січня 2011 15:04
Сліпі кошенята!!! Прогноз: через два-три місяці Романюку НЕДОВІРА!!!
Бацька Показати IP 24 Січня 2011 15:30
Скільки коштує посада в міській раді Луцька "службовця місцевого самоврядування"? А то сина 13-й кляс заканчіваєт треба впихнють на работу. Плачю тугріками ілі мясом.
татар Показати IP 24 Січня 2011 16:21
Бацьку. Білоруси і монголи (Бацька і тугрики)- дві національності, які стоять на 8-10 щаблів нижче туркменів, степових киргизів, і арабських бедуїнів. А держава "Бацька" - це "Гондурас" в центрі Європи зі своїм фашизмом і 37-мим роком. Тому й зрозумілі жарти автора і його рівень. З такими проблемами тільки до президента європейського "гондураса". Він або підшукає роботу, або закине назавжди в енкаведистський застінок з вибитими зубами та з відбитими нирками і печінкою.
Василь Показати IP 24 Січня 2011 17:23
Романюк тільки здається слабким. Усі свої позиції, в яких він мав інтерес, він проштовхнув. Не дивлячись на опір різних григоренків. Тому не в карт-бланші депутатів тут справа. А в тому, що вони - це стало розрізнених політиканів і дилетантів. Що на руку Романюку - однозначно
Сексопатолог Показати IP 24 Січня 2011 19:03
Депутату і уважному. Щодо аналітики в волинських ЗМІ, то вона приблизно такого змісту: "В селі Печихвости Горохівського району пяний колгоспний обліковець згвалтував козу. Зібрані матеріали, ведеться слідство. Гвалтівнику загрожує.... (немає під рукою ККУ і не памятаю статі за згвалтування тварин). А щодо закиду камінця в город волинських ЗМІ, то, справді, це зроблено з щоденних інформаційних матеріалів місцевої преси. Воно так і має бути. Не з стелі ж робиться аналітика!
Сьцьопа Показати IP 24 Січня 2011 19:22
В голови міста безліч хороших починань. І як би там не пересміхала їх купка жалюгідних заздрівників, які просували "свого мера", робота йде. Свіжій людині видніше, а от, Кривицький засидівся і нічого не бачив. В чужому оці тріску під лісом видно, а в своєму... Колись емігрант-цукрозаводчик Терещенко, який був радником в одного з президентів Америки (70-80 ті роки), повернувшись в Україну, написав велику працю (понад 1000 сторінок) - "Наука управлять". Там він доводить цікаву тезу, що крупний керівник плодотворно працює в одному кріслі 4-5 років, після чого активність йде на спад. Студенти київських вузів з великими потугами могли потрапити на його лекції, які він читав в актовій залі київського товариства "Знання". Слухав його кілька разів і автор цих рядків, будучи студентом КНУ ім. Т. Шевченка. Щось подібне від інших "прффесорів" мені почути не вдалось. А Антон хотів працювати до 90 років. Так не буває.
Люся Показати IP 24 Січня 2011 21:37
Пригадую Грицюка, який за 5 хвилин міг усіх налаштувати проти себе. Сам під собою сук рубав, і політтехнолог григоренко нічого не допоміг, а зробив гірше.Це ж треба так вміти. А Романюк - дипломатична людина. Без крику, без кулаків по столу. Без емоцій, нікого не кривдить і не обіцяє того, що зробити не може.
Михайло Шелеп Показати IP 25 Січня 2011 01:15
до Senator змушений відреагувати на Ваш закид: по-перше, я краще за Вас знаю Михайла Находа, він не належить до тієї категорії людей про яких Ви згадали по-друге, я працюю з Находом, а не на Находа. це суттєва різниця. ми партнери. а щодо аналітики - все приходить з досвідом, тому буду вдячний за поради та ідеї для наступних матеріалів
Лучанин Показати IP 25 Січня 2011 11:31
Так звані успіхи Романюка - протаскування на частину посад в міськраді своїх людей і повернення в керівні крісла старої команди Кривицького, яку лучани викинули на смітник історії ще 2006 року, стали можливим завдяки плазуванню перед ним батьківщини. З одного боку Корольчука, який є другом романюка і всіляко йому помагає, навіть всупереч інтересам партії, від якої обрався в депутати. Але головну роль зіграв інтриган і пліткар, майстер підлощів і чуток, самозакоханий Григорій Пустовіт, лідер луцьких бютоголових. Заради обрання на посаду секретаря міськради, заради кількох своїх друзів з партії та їх коханок він не зміг провести нормальні переговори з мером, внаслідок чого бют не має жодного впливу у виконкомі, не отримав жодного серйозного управління міськради, не має жодного заступника. І це фракція, яка має майже половину складу в міськраді...
Ківерчанин Показати IP 25 Січня 2011 13:30
Лучанину. Сергію Григоренко - заспокійся. Занадто багато жовчі.
Регионы Показати IP 25 Січня 2011 17:03
Ну вот Жюлькины начали грызть друг друга. Гриша развалишь этих давай в Свободу :)
БЮТ до Регионы Показати IP 25 Січня 2011 17:10
Так уже ж розвалив. НЕМА У ЛУЦЬКУ БЮТа!!! Є -завдяки таким як Пустовіт - зборище корисливих лицемірів
Волинянин Показати IP 25 Січня 2011 17:10
Ківерчанину. Гріша Пустовіт, досить в робочий час сидіти в інтернеті, займись хоч чимось корисним замість плетіння інтриг і лизання заднього прохода мера
Михайло Наход Показати IP 26 Січня 2011 17:38
Депутати на сесії, немає кому коментарі писати:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus