USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

П’ять органів – за кілька днів: у Волинській клінічній лікарні запустили трансплантацію від померлих донорів

21 Червня 2022 19:15
Менш ніж за тиждень на базі Волинської обласної клінічної лікарні було здійснено п’ять пересадок органів від померлих донорів: серця та чотирьох нирок. Такий результат – справжня революція у сфері трансплантації на Волині.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини завідувач відділення трансплантології у Волинській обласній клінічній лікарні Михайло Загрійчук, першу операцію з родинної пересадки нирки тут провели наприкінці березня. Нині вже зроблено п’ять успішних пересадок нирки від родинних донорів. А днями в медичному закладі вдалося запустити трупну трансплантацію (від померлого донора).

Менш ніж за тиждень – п’ять пересадок органів від двох померлих донорів

«Трупна трансплантація доступна не скрізь, адже дуже важко запустити реанімації, ті процеси, які давали би право в законний спосіб отримувати донорські органи від померлих людей. Нам у Волинській обласній клінічній лікарні це вдалося за три місяці.

Чотири дні тому ми отримали згоду від родичів померлої лучанки, якій діагностували несумісний із життям геморагічний інсульт, на донацію двох нирок. Уперше в цій лікарні та вперше в Луцьку загалом ми змогли пересадити дві нирки від померлого донора. Зараз пацієнтів уже перевели з реанімації у відділення.

А позавчора в реанімації обласної лікарні помер пацієнт – 55-річний чоловік з інсультом. Йому теж було діагностовано смерть мозку. Ми отримали згоду від його дружини та сестри й пересадили три органи: дві нирки та серце.

Аби зробити операцію з пересадки серця, до Луцька приїжджав директор Інституту серця Борис Тодуров зі своєю командою. Вони приїхали з реципієнтом і виконали трансплантацію тут, на базі Волинської обласної клінічної лікарні. Ми, своєю чергою, пересадили дві нирки.

Тобто менш ніж за тиждень на базі Волинської обласної клінічної лікарні виконано п’ять пересадок органів від померлих людей. Це дуже серйозний результат», – зазначив Михайло Загрійчук.
Читати ще: «Наступною після трансплантації нирки у Волинській обласній лікарні мала б стати трансплантація серця», – Михайло Загрійчук

Донорську нирку можна зберігати до 24 годин, серце – дві-три години

Волинська обласна клінічна лікарня має великі перспективи в галузі кардіохірургії. Потужності кардіохірургічного відділення і відділення трансплантації медзакладу дозволяють сподіватися, що в майбутньому операції з пересадки серця виконуватиме команда тутешніх спеціалістів.

«Це питання досвіду. Звісно, на кілька перших трансплантацій ми запрошуватимемо хірургів, зокрема Бориса Тодурова. Головне – аби реанімації запрацювали і з’являлися донорські серця. Ми проводили наради з усіма завідувачами реанімацій, аби вони повідомляли нас про важких пацієнтів, які можуть стати донорами.

Чому на пересадку серця ми запросили фахівців із Києва? Нирки можуть зберігатися від 12 до 24 годин, тому їх можна привезти будь-куди. А от у випадку серця ми маємо лише дві-три години. Тож якщо з’являтимуться донорські серця, радіус Волинської області буде змушувати кардіохірургів пересаджувати їх тут. А потужності, наприклад, сучасні операційні, апарати штучного кровообігу, кадри для цього є», – наголосив Михайло Загрійчук.
Якщо померла людина може врятувати три-чотири життя, то хіба це не гуманність найвищого прояву?

Однак трансплантація неможлива в разі відсутності згоди родичів померлого – потенційного донора.

«Розмова з рідними – це дуже складний морально-етичний момент. Тому що з одного боку ти розумієш, що вони переживають горе, адже втратили рідну людину, а з другого – знаєш, що поряд у відділенні лежать люди, які так само можуть померти без трансплантації.

Кому потрібна трансплантація серця? Це люди, які вже майже не ходять, у яких не скорочується серце, тобто вони приречені померти…

Ми вважаємо (і Церква нас у цьому підтримує), що душа належить Богу, а тіло має залишатися тут. Ми пояснюємо родичам, що трансплантація – це, можливо, шанс продовжити життя їхньої рідної людини. За такими правилами живе увесь світ. Якщо померла людина може врятувати три-чотири життя, то хіба це не гуманність найвищого прояву?

Усіх родичів ми можемо провести у відділення, показати пацієнтів, які очікують на трансплантацію.

Є багато прикладів, коли родичі померлої людини, які дали згоду на трансплантацію, потім знайомляться при виписці з реципієнтом, спілкуються», – сказав завідувач відділення трансплантології.
60-70% пацієнтів із цирозом печінки помирають, не дочекавшись трансплантації

На трансплантацію нирки на Волині очікують мінімум 250 людей. Це всі, хто перебуває на гемодіалізі, хто має хронічну хворобу нирок. На трансплантацію серця чекають близько 20-30 людей.

Багато волинян потребують трансплантації печінки. Це більш ніж сотня осіб із цирозом печінки.

За статистикою, зі ста людей із цирозом печінки, які перебувають у листі очікування на трансплантацію, протягом року 60-70% помирають, не дочекавшись операції.

«Ми працюємо над тим, аби виявляти таких пацієнтів, вносити їх до листа очікування, інформувати їх. На жаль, люди малообізнані. Вони думають, що це дуже дорого й у них не вистачить коштів. Так, це дійсно дуже дорого, але держава все оплачує, тому для пацієнта трансплантація безплатна», – звернув увагу Михайло Загрійчук.
Наразі на базі Волинської обласної клінічної лікарні не проводили операції з пересадки печінки, однак команда спеціалістів закладу працюватиме в цьому напрямку.

«Маємо всі можливості, щоб створити успішний трансплантаційний центр на постійній основі… Наприклад, маємо пацієнта, який потребує одночасно трансплантації серця та печінки. В Інституті серця ми проводили симультанну (тобто одночасну) трансплантацію серця і нирки. Один такий пацієнт є у Волинській області. Якщо з’явиться донор, то наша команда сумісно з командою Інституту серця прооперує його», – прокоментував Михайло Степанович.

Зазвичай після трансплантації в нормальний режим функціонування пересадженого органу пацієнти входять через два-три місяці. Коли минає післяопераційний період, їх виписують, раз на п’ять-сім днів вони звертаються до спеціалістів, які коригують дозу препаратів, що не дають пересадженому органу відторгнутися.

«Станом на сьогодні, незважаючи на війну, пацієнти з пересадженими органами повністю забезпечені імуносупресивними препаратами. До слова, післяопераційна імуносупресивна терапія також безплатна. Ліки закуповують за кошти держави. Наші пацієнти з пересадженими органами забезпечені такими препаратами на пів року наперед.

Мабуть, політика держави у сфері трансплантації – найкращий приклад успішного функціонування реформи високоспеціалізованої медичної допомоги. Це працює: для пацієнта всі послуги безплатні, а ті заклади, де виконують такі операції, отримують реальне фінансування», – додав завідувач відділення трансплантології Волинської обласної клінічної лікарні.
Читати ще: «Не забирайте органи на небеса. Вони потрібні живим», – на Волині побували світила української трансплантології

«У мене була вражена права нирка... 30% гною»

37-річний Олег Стреляний із Харкова про ниркову недостатність дізнався під час медогляду, який проходив, улаштувавшись на нову роботу. Жодних симптомів чи скарг до цього в нього не було.
Олег разом із 61-річним батьком Сергієм, який віддав йому свою нирку

«Виявилося, що в мене низький гемоглобін. Здав інші аналізи і стало зрозуміло, що це через нирки… У мене вражена права нирка. Я півтора року був на гемодіалізі. Ми з татом зробили cross-match-тест. Його нирка мені підійшла.

За два тижні до початку повномасштабної війни ми приїхали на операцію в Київ. Однак мені не встигли зробити пересадку, тому ми були змушені поїхати в Харків за мамою, забрати її і разом виїхати до Польщі. Там я далі проходив гемодіаліз. У мене була сильна інтоксикація. Нирка почала відмовляти…

Через два тижні мені зателефонував лікар і повідомив, що їхня команда через бойові дії переїхала в Луцьк. Нам запропонували приїхати і зробити операцію. 1 червня мені видалили праву нирку і пересадили нирку батька. Також утричі зменшили сечовий міхур. Він у мене був збільшений, через це сеча затримувалася й частково поверталася в нирки», – розказав Олег Стреляний.
Нині, через три тижні після операції, він почувається добре, пересаджена нирка запрацювала так, як потрібно, тож наступного тижня він разом із батьком очікує на виписку з лікарняної палати.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Світлана Показати IP 22 Червня 2022 08:58
Круто! Молодці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus